Kramnik: “Mijn voorbereiding was mijn zwakke punt”

KramnikHet is even komkommertijd in het Belgische toernooilandschap, maar de echte schaakliefhebbers kunnen zich vanaf dit weekend amuseren met een van de meest speciale evenementen van het jaar: het Amber rapid- en blindschaaktoernooi.

Een van de grote favorieten is Vladimir Kramnik. De Rus is een begenadigd blindschaker en sinds de zomer van vorig jaar verkeert hij in bloedvorm. Na enkele sterke toernooien in Moskou en Londen toonde hij opnieuw sterk schaak in Wijk Aan Zee. Een interview …

Kramnik: “Ik ben gewoon een goede speler”

De man die Kasparov van zijn troon stootte, behoeft geen introductie, maar toch verdween hij na zijn nederlaag tegen Anand in Bonn een beetje naar het achterplan. Maar de rustperiode die hij na zijn match inlastte, leidde een nieuwe topperiode voor Kramnik in. Hij werd vader en begon zonder druk aan enkele toernooien.

En hoe! De zelfverklaarde kunstenaar won voor de negende keer in Dortmund, hij troefde Anand en Topalov af in het rapidtoernooi in Zurich om daarna te schitteren in Moskou, waar hij de Tal Memorial won voor mannen als Anand en Carlsen. Die vorm zette hij door tot in Londen en Wijk Aan Zee, waar hij wel telkens stuitte op een superieure Carlsen.

Kramnik: "Ik ben gewoon een goede speler en goede spelers spelen soms goed"

De schaakjournalisten schreven regels vol over de “nieuwe” Kramnik, maar wat denkt de Rus daar eigenlijk zelf van?
Kramnik: “Weet je, ik ben nog steeds een goede speler, dat lijken veel mensen te vergeten. Ik heb inderdaad een mindere periode gehad en speel nu zeker op een goed niveau, maar op zich is dat geen verrassing. Voor mij toch niet.”
SF: Heeft het dan niets te maken met de verminderde stress en het vaderschap?
Kramnik: “Wel, ik voel me natuurlijk heel goed. Als thuis alles goed loopt, dan heb ik geen beslommeringen tijdens het schaken. Maar ik denk dat het voor een groot deel toeval is. Schakers hebben net als andere sporters nu eenmaal goede en minder goede periodes. Ik zit nu in een goede en de andere beschouwingen laat ik over aan jullie. Maar ik blijf een goede speler en ik kan dus ook goed spelen.” (lacht)
SF: Het laatste toernooi dat je gespeeld hebt, was in Wijk Aan Zee. Je werd daar tweede. Hoe kijk je daar nu op terug?
Kramnik: “Met gemengde gevoelens toch wel. Enerzijds ben ik blij met mijn schaak. Ik had inspiratie en speelde enkele prima partijen. Het was ook een beetje atypisch voor mij, want ik speelde sterk met zwart (glimlacht). Mijn zege tegen Carlsen beschouwde ik als een van de beste prestaties uit mijn hele carrière. Het was ook het einde van een periode waarin ik heel veel had gespeeld en ik begon ook wat moe te worden. Ik keek uit naar de rust, maar wat dat betreft kwam ik toch wel een beetje bedrogen uit.”
SF: Hoe bedoel je?
Kramnik: “Wel, ik heb geleerd in die toernooien dat ik heel veel werk voor de boeg had. Mijn niveau was wel ok, maar mijn openingen waren dat allerminst. Ik heb in geen enkele partij een voorbereiding gehad die goed genoemd kan worden. Op dergelijk niveau moet je toch wel deftig voorbereid zijn en dat was ik niet. Ik heb niet één partij gehad dat ik echt kon rekenen op een fatsoenlijk openingsvoordeel. Ik kreeg altijd mindere posities volgens mij. Terwijl dat vroeger net een van mijn sterke punten was.”
SF: Je hebt de afgelopen maand dus gefocust op die openingen?
Kramnik: “Klopt. Het was nodig en ik voel nu dat ik de achterstand aan het inhalen ben. Maar dat zal je in een toernooi als dat van Amber nog niet zien, natuurlijk.”

Kramnik: "De wereldtitel interesseert me niet zo, maar een match winnen met mooi schaak wel."

SF: Dit toernooi is er vooral voor het spektakel, maar wat plan je nog mee te spelen nà maart?
Kramnik: “Ik zal in Dortmund spelen en dan nog ergens een sterk toernooi. Het nieuwe Grand Slam toernooi in Bazna in Roemenië staat voorlopig ook op de agenda, maar dat is nog niet definitief. En dan hoop ik opnieuw te kunnen mikken op het wereldkampioenschap, natuurlijk. Ik kijk echt uit naar de WK-cyclus.”
SF: Welke cyclus?
Kramnik: (lacht) “Ja, dat is inderdaad frustrerend, maar ik ben het intussen al gewend. Het is nu al twintig jaar hetzelfde liedje en er verandert maar niets. We zouden normaal gezien in januari al contracten gekregen moeten hebben en dat is dus niet het geval. We weten van niets, krijgen allerlei uitnodigingen waar we niet volledig op in kunnen gaan omdat alles zo vaag is. Heel vervelend. Maar goed, ik kan niet anders dan gewoon mijn job doen en dat is schaken.
SF: In New In Chess zei je enkele maanden geleden dat de wereldtitel zelf je eigenlijk niet echt interesseert.
Kramnik: “Wel, ik moet zeggen dat het WK mij eigenlijk nooit echt geïnteresseerd heeft en dan heb ik het over de titel “wereldkampioen”. Wereldkampioen worden was natuurlijk een grootse prestatie, maar ik wil nu vooral nog eens een match spelen en tonen dat ik die met goed schaak kan winnen. Voor mezelf. Ik heb niets meer te bewijzen, maar ik blijf wel streven naar goed schaak en dan zijn zulke momenten waar je van droomt. Dat is mijn enige doel en ik hoop daar in Nice al voor te zorgen.”

Vladimir Kramnik

 1. Wouter G
  Wouter G12-03-2010

  “Wereldkampioen worden was natuurlijk een gr00te prestatie…” –> grote prestatie 😛

  Tenzij dit één of andere vorm van dichterlijk taalgebruik is om nadruk te leggen natuurlijk.

  Overigens weer een puik interview.
  😀

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain12-03-2010

  Neen, het was een typfout: het moest grootse zijn 🙂 Maar bedankt voor de opmerking en het compliment!

 3. Theo
  Theo13-03-2010

  DAT noem ik nu eens nieuws, zie:

  http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6179

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.