Schakers van Burcht redden het leven van tegenstander

LogoDe spelers van de schaakclub uit Burcht schrokken zich vrijdagavond een hoedje toen een van hun concurrenten in de provinciale interclubs plots instortte achter zijn bord. Francois Goeyvaerts van Moretus Hoboken had een hartaanval gekregen tijdens zijn partij.

“We zaten in volle concentratie toen we een stoel hoorden vallen”, vertelde Burchtvoorzitter Gunther Van Landegem aan GvA. “Ik heb zo goed als over de tafel gesprongen en zag hem zijn laatste adem uitblazen. Hij had toen al geen polsslag meer.” …

Er wordt wel eens al lachend gezegd dat de échte schaker zijn laatste levenslicht achter zijn bord, tijdens een partij, hoort te zien. Maar als je er dan in werkelijkheid mee geconfronteerd wordt, is het plots allesbehalve grappig! Tijdens een partij uit de Zilveren Toren (de Antwerpse interclubs, de match tussen Burcht en Hoboken) kreeg Hobokenaar Francois Goeyvaerts een hartaanval tijdens de partij.

Zoals u in de inleiding kon lezen, was de voorzitter van de Burchtse Schaakclub, Gunther van Landegem, er als eerste bij om de arme Goeyvaerts te helpen. “Ik moest iets doen, dus startte ik met een intuïtieve vorm van hartmassage, terwijl mijn clubgenoot Luc De Clerck mond-op-mondbeademing deed. We hebben er geen ervaring mee, maar we hebben hem uiteindelijk drie keer teruggebracht. De dokters zeiden dat dit uitzonderlijk was en dat de meeste mensen in zulke situatie overlijden”, doet Van Landegem zijn verhaal in de Antwerpse krant Gazet Van Antwerpen. Alle partijen werden trouwens meteen remise gegeven.

Francois Goeyvaerts belandde in een coma, maar is ontussen ontwaakt en bij bewustzijn. “Ik kreeg tranen in mijn ogen toen zijn dochter, die ik goed ken, het vertelde. We zijn allemaal opgelucht, maar nog steeds erg aangedaan over wat er gebeurd is.”

Via de Antwerpse Liga sprak de club van Hoboken al zijn dank uit aan Van Landegem en De Clerck. Volgens GvA stromen de felicitaties aan het adres van Van Landegem toe. Bij deze wensen wij het slachtoffer een goed herstel toe.

 1. Adrian
  Adrian17-03-2010

  Veel sterkte aan Francois Goeyvaerts en aan de familie.

 2. Theo
  Theo18-03-2010

  “een intuïtieve vorm van hartmassage”
  oeioei….wat moeten we ons daar bij voorstellen?

  Toch nog goed afgelopen, gelukkig…

 3. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto18-03-2010

  Gunther is nu de enige echte schaakridder op zijn Gouden Burcht :-).

 4. Gonzo
  Gonzo18-03-2010

  Dat mag een sterk staaltje worden genoemd !

 5. Gonzo
  Gonzo18-03-2010

  Dat mag een sterk staaltje worden genoemd !

 6. Ignaas Vandemeulebroucke
  Ignaas Vandemeulebroucke18-03-2010

  Gunther en zijn maat(s)hebben bij Moretus gewoon de Zilveren Toren verdiend! Oververdiend zelfs!

 7. Leander
  Leander20-03-2010

  Proficiat voor de twee ploegen, ik heb al anders meegemaakt in gelijkaardige omstandigheden.

 8. Jan T'Sas
  Jan T'Sas21-03-2010

  Een knap staaltje van burgerzin en sportiviteit!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.