Mr. Amber wint zijn favoriete toernooi, Carlsen bevestigt

ChuckyIn Nice hebben de Oekraïner Vassily Ivanchuk en de Noor Magnus Carlsen het prestigieuze Amber rapid- en blindschaaktoernooi op hun naam geschreven.

Het toernooi is een unicum in de wereld: de allerbeste schakers ter wereld nemen het tegen elkaar op in rapid en blindschaak, wat ieder jaar voor vele spectaculaire momenten zorgt. Het rapidtoernooi ging naar Ivanchuk en Carlsen, het blindschaaktoernooi was dit jaar voor Alexander Grischuk, die pas op het allerlaatste moment aan de deelnemerslijst werd toegevoegd…

Carlsen en Ivanchuk domineren van begin tot einde

Het zal u niet verbazen: het Ambertoernooi is genoemd naar een meisje met de naam … Amber. Ze is de dochter van de steenrijke schaakmecenas Van Oosterom. Deze Nederlander heeft een uniek toernooi uit de grond gestampt met een deelnemersveld om u tegen te zeggen. Jaarlijks speelt de hele wereldtop mee in Nice (vroeger Monaco).

Dit jaar was het opnieuw feest, want enkel drie namen ontbraken: Anand en Topalov omdat ze binnen enkele weken hun WK-match spelen en Alexander Morozevich, die zijn deelname amper één week voor het toernooi begon annuleerde. Hij werd vervangen door een van dé spelers van het afgelopen anderhalf jaar: Alexander Grischuk. Dat leverde vier favorieten op: Zesvoudig winnaar Vladimir Kramnik, nummer één van de wereld Magnus Carlsen, de laureaat van de afgelopen twee edities Levon Aronian en Vassily Ivanchuk, die al àlle 19 edities heeft meegespeeld en daarom wel eens Mr. Amber genoemd wordt.

Magnus Carlsen startte met 0/2, maar zette met 7/7 de situatie recht

Het toernooi startte met enkele enorme verrassingen: Carlsen kreeg 2-0 op zijn kop van Ivanchuk, terwijl Aronian al een punt moest afstaan tegen Karjakin. Een voorbode voor de Armeen, want hij zou een heel toernooi aanmodderen in de lage middenmoot.

Na zijn 0/2 reageerde Carlsen furieus. Met zeven zeges op rij stormde hij naar de leiding. Carlsen, Kramnik, Ivanchuk, Gelfand en Grischuk hielden elkaar in het oog. Geleidelijk aan werd duidelijk dat Grischuk de touwtjes in handen nam in het blindgedeelte en dat Ivanchuk en Carlsen het rapidgedeelte naar zich toe aan het trekken waren. Helaas voor de Rus kon hij niet overtuigen in het rapidgedeelte, waardoor hij de kloof met Carlsen en Ivanchuk niet gedicht kreeg.

Blunder beslist over toernooi

Terwijl Carlsen opvallende zeges afwisselde met al even opvallende nederlagen, bleef Chucky geruisloos meedraaien voor de eerste plek. Voor de laatste ronde inging, had Carlsen slechts een halfje meer. Bovendien speelde Carlsen tegen Grischuk, die op zijn beurt een halfje meer had in het blindgedeelte en dus absoluut niet mocht verliezen tegen de Noor.

Dé blunder van de titel!

Wat dan gebeurde, is typisch voor het toernooi en dramatisch voor het toernooiverloop: In deze stelling speelde Carlsen met zwart Dxe4?? en na Dxe4 kon hij opgeven. Ieder jaar zijn er wel enkele vergissingen van die aard in het blindschaak, maar dit jaar was het er wel een op een cruciaal moment.

Ivanchuk had immers zijn kans geroken en won na een remise in het blindschaak zijn rapidpartij tegen Boris Gelfand te winnen. Carlsen moest de rapidpartij tegen Grischuk dus tot een goed einde brengen en deed dat overtuigend. Twee winnaars: Ivanchuk en Carlsen met 14,5/22. Er is geen tiebreak, waardoor beide spelers effectief winnaar zijn. Voor Carlsen wéér maar eens de bevestiging van zijn status als nummer 1, voor Ivanchuk een uitzonderlijke prestatie, aangezien hij als enige speler geen enkele partij verloor. We zouden het eens moeten opzoeken, maar waarschijnlijk is het zelfs een van de eerste keren dat een speler dit toernooi eindigt zonder nederlaag.

Het blindschaakgedeelte werd verpletterend gewonnen door Alexander Grischuk met anderhalf punt meer dan Ivanchuk, Carlsen en Kramnik. 8/11 is een sterk resultaat! Het rapidgedeelte was voor de twee toernooiwinnaars.

De standen:

Blind:

1. Grischuk 8
2. Carlsen 6½
Ivanchuk 6½
Kramnik 6½
5. Gelfand 6
6. Gashimov 5½
Karjakin 5½
Svidler 5½
9. Aronian 5
10. Ponomariov 4½
11. Smeets 4
12. Dominguez 2½

Rapid

1. Carlsen 8
Ivanchuk 8
3. Karjakin 6½
Kramnik 6½
5. Aronian 6
Gashimov 6
Svidler 6
8. Gelfand 5½
9. Grischuk 4½
Ponomariov 4½
11. Dominguez 2½
12. Smeets 2

Totaal:

1. Carlsen 14½
Ivanchuk 14½
3. Kramnik 13
4. Grischuk 12½
5. Karjakin 12
6. Gashimov 11½
Gelfand 11½
Svidler 11½
9. Aronian 11
10. Ponomariov 9
11. Smeets 6
12. Dominguez 5

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.