De allerkleinsten op het BK Jeugd: over rechtstaan, pennen eten, stukken op andere stukken zetten, maar bovenal ook ernstig schaken…

Ben TuerlinckxHet Belgisch Kampioenschap is inmiddels twee dagen bezig, en van de hogere reeksen krijgt u naar goede gewoonte dagelijks een uitgebreid verslag, maar dit jaar willen we ook de jongere reeksen coveren. Tot en met de -12 worden de eerste vier borden ook live gecoverd, maar toch lijkt het ons tijd voor een stand van zaken na drie rondes.

De eerste twee rondes zijn gedomineerd door de elofavorieten, maar in de derde ronde sneuvelden de eerste toppers. Lees hier alles over de -12, -10 en -8…

Vadim Jamar aan de leiding

De -12 speelt in de zaal met de oudere reeksen, en de eerste vier borden spelen in het ereplatform, met de elektronische borden. Die situatie bevordert de concentratie en de spanning wel, en het niveau op de topborden ligt dan ook hoog. Ondanks bewonderenswaardige tegenstand walsten de elofavorieten door de eerste twee ronden, maar in ronde drie ging het fout voor Hendrik Decrop.

Hendrik Decrop met wit verliest hier een stuk na een lange reeks schijnoffers, die beginnen met La6

Gisteren zagen we nog hoe hij met een mooie combinatie zijn eerste punt binnenhaalde, vandaag draaide een lange combinatie vol schijnoffers in zijn nadeel uit. 24. … La6 25. Df2 Lxf1 26. Txd7 Lxh3 27. Txd8 Txd8 28. Lh6 Tf8 29. Lxf8 Txf8 30. De2 Lc5+ 31. Kh1 Tf1+ 32. Dxf1 Lxf1 en bij het opklaren van de stelling blijkt wit een stuk achter.

Dankzij deze winst gaat Vadim Jamar met het maximum van de punten de vierde ronde in, samen met de drie overblijvende elofavorieten Nicolas Capone, Ben Tuerlinckx en Lennert Lenaerts. De volgende ronden beloven cruciaal te worden, want de eerste echte topduels kondigen zich aan.

In zaal Tavigny, waar de -10 en de -8 hun ding doen, leidt het schaakspel een eigen leven. De scheidsrechters in deze zaal hebben een fulltime job, maar kunnen onmogelijk verhinderen dat er hier een daar een foute zet zijn weg naar het notatieformuliertje vindt. Gelukkig kennen de kinderen de regels goed genoeg, en wijzen ze hun tegenstander er maar wat graag op een fout te hebben gemaakt. In de partij tussen Josephine Collin en Henri Lacheron wou Josephine een loper slaan met haar paard, dat daarvoor echter een veldje te ver moest springen, en Henri sprong erop. De gentleman was wel zo vriendelijk zijn tegenstandster erop te wijzen dat ze zijn loper wel met haar pion kon slaan, als ze dat wou. Henri wilde het meisje duidelijk een lesje leren, want om te tonen dat hij haar dame zou nemen, zette hij zijn paard er bovenop, om pas toen Josephine teleurgesteld knikte zijn zet daadwerkelijk uit te voeren. Lesje of niet, de partij eindigde in remise.

De allerkleinsten verkiezen het rechtstaan boven het zitten…

Het is opvallend dat in de jongste reeksen het spel heel au sérieux genomen wordt. Hier zie je amper rondkuierende spelertjes, iedereen zit geconcentreerd aan zijn bord. Of staat. Want voor de -8 zijn de tafels blijkbaar iets te groot, en dan moet je creatief zijn natuurlijk. Julie Lycke heeft haar stoel van een heel groot kussen voorzien, maar blijkbaar speelt ze toch liever rechtstaand. Veel van haar reeksgenootjes hebben diezelfde voorkeur. Anderen verkiezen dan weer om zittend te spelen, maar moeten noodgedwongen rechtstaan om hun zet te noteren. Dat noteren is niet altijd even simpel, vooral dan bij de allerkleinsten, waar enkele kleuters meespelen, die het schrijven nog niet hebben geleerd. Alweer een probleem, want noteren is verplicht op een kampioenschap als dit, maar ook hier is creativiteit troef. Streepjes of kruisjes zetten geldt ook als noteren, en dat kunnen onze kleuters als geen ander.

De taferelen zijn vaak charmant bij de jongsten. De traantjes komen er net iets sneller, de vreugde is er net iets uitbundiger, maar de spanning en de inzet zijn er minstens even hoog als in de grote zaal. In deze reeksen is het net iets moeilijker om vooraf favorieten aan te duiden, maar na drie ronden beginnen de lijnen zich al wat te tekenen.

Fabio De Block is een van de favorieten bij de -10

Bij de -8 zijn er nog twee spelers met het maximum van de punten, Clara Godart en Lucas Katamadze. Één van hen zal morgen misschien alleen aan de leiding komen, want zij vechten het in ronde vier onderling uit. Het duo Daniil Bogdanov en Dries van Malder zit hen echter op de hielen. Ook zij strijden morgen tegen elkaar. Bij de -10 is het nog wat drummen aan de top, maar daar zal snel verandering in komen want de vier leiders, Fabio De Block, Marchal Laurent, Samuel Vandeputte en Jasper Beukema, nemen het morgen tegen elkaar op.

 1. goormachtigh
  goormachtigh12-04-2010

  Hoe geraak je op de site voor uitslagen
  men vraagt login,passwoord
  hoe aanvragen?invullen?

 2. Rob
  Rob13-04-2010

  http://decrop.net/jeugdkbsb/content/nl/results

  Is de link voor uitslagen, je hoeft geen login/pw in te geven.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.