Stefan Beukema en Thibault Réal alleen aan kop

RealBehalve de elitereeks en de schaakpeuters en kleuters zijn er natuurlijk nog drie boeiende reeksen in Houffalize: de -20/18, -16 en -14. Jean Herman is de grote naam bij de oudsten, maar hij kreeg in de eerste ronde al een remise in de neus gewreven. Het gevolg: een écht open toernooi waarin de beste start voor Michiel Larmuseau en Stefan Beukema was. Vandaag speelden de leiders tegen elkaar met als inzet een ongedeelde eerste plaats.

De verrassingen zijn bij de -16 nog een pak groter dan bij de -20/18. Topfavorieten Francois Godart en Jason Vandenberghe stonden al een punt in het krijt na amper drie rondes. De grote verrassing is Thomas Desmyter, die vandaag Thibault Réal partij gaf met als inzet … de ongedeelde eerste plaats. Bij de -16 was de eerste plaats al ongedeeld. Topfavoriet Nathan Gullentops moest vandaag iets ondernemen tegen leider Hans Vandersmissen…

Eerste GSM-incident is een feit

De -20/18 wordt wel eens gezien als het kleine broertje van de elitereeks, omdat de meeste toppers niet meespelen in het open gedeelte. Dit jaar is dat toch enigszins anders: Jean Herman weigerde deelname aan de elitereeks en zorgde voor één uitgesproken elofavoriet. Zijn parcours liep echter alles behalve vlekkeloos: hij moest al twee remises toestaan, waarvan hij er eentje cadeau kreeg van Dieter De Ridder. “Ik moest in de derde ronde uren verdedigen en vechten voor remise, maar toen kwam ik plots in een gewonnen eindspel te staan en wat doe ik? Remise nemen! Verdomme …” vloekte de Humbeeknaar.

Stefan Beukema haalde twee keer het maximum uit moeilijke stellingen en leidt knap met 4/4

Wat er ook van zij, het was al het tweede puntenverlies voor Herman. Het gevolg is dat twee outsiders voor de titel de macht grepen: Michiel Larmuseau volgde het voorbeeld van zijn tweelingbroer, net als Stefan Beukema. Die laatste had wat geluk tegen Sander Vandevenne, maar volgde Larmuseau toch met 3/3. Vandaag stond de topper tussen die twee op het programma.

Larmuseau had het tijdsvoordeel, won een pionnetje en leek veilig op winst te kunnen spelen. Maar net als gisteren toonde Beukema zich een erg taaie klant die altijd plannen lijkt te vinden. Het geluk dat zijn broer Maarten in de elitereeks had, had Michiel niet en toen hij zelf in tijdnood kwam, liet hij de remise nog liggen. 1-0, Beukema aan de leiding.

Een sneu einde aan een miniatuur kwam er in de partij tussen Bruno Machiroux en Randy Van Houtte. Toen Machiroux zijn GSM wilde afzetten, maakte deze een piepje. De regel stelt dat dit forfait is en zo geschiedde het ook.

Réal weer op de afspraak

Thomas Desmyter startte schitterend met zeges tegen Vandenberghe en Verstraeten, maar verloor vandaag van Thibault Réal

Ook bij de -16 was het de dag van de eerste topper waarin plaats 1 te verdienen viel. Maar zoals te verwachten zou zijn, ging die topper niet tussen Francois Godart en Jason Vandenberghe. Godart raakte twee keer niet verder dan remise (tegen Mathias Lootens en Ruben De Vleeschauwer), terwijl Vandenberghe zijn tweede ronde zelfs verloor. Hij deed dat tegen dé verrassing van de eerste drie rondes: Thomas Desmyter. Hij demonstreerde zijn goede vorm niet alleen tegen Vandenberghe, maar ook tegen Rein Verstraeten.

De enige die Desmyter met 3/3 kon volgen, was Thibault Réal. Een echt kampioenschapsbeest en zoals ieder BK weer op de afspraak. In de clash tussen de twee leek Réal wat verrast in de opening, maar slaagde er toch in een stevig positioneel voordeel te krijgen. Dat bouwde hij geleidelijk aan uit, waardoor hij als enige met 4/4 naar Super Wednesday gaat.

Gullentops houdt Vandesmissen af

Bij de -14 was de eerste échte schifting gisteren al gebeurd. Hans Vandersmissen had zijn derde partij op rij gewonnen en wat meer is: hij was de enige die daarin geslaagd was. De hoogste elo, Lisa Lagaert, miste haar start volledig met 1,5/3.

Nathan Gullentops slaagde erin Hans Vandersmissen van de 4/4 te houden

De andere 1800+’ers in de reeks, Nathan Gullentops en Maarten De Vleeschauwer, deden het wel goed maar ondervonden dat iedere tegenstander àlles geeft om hen een halfje af te snoepen. Dat lukte voor Sander Larsen en Mardoek Thienpondt.

Nathan Gullentops moest vandaag dus alle zeilen bijzetten om Vandersmissen niet te ver te laten uitlopen. De partij ging gelijkopgaand, maar in hevige tijdnood liep het mis voor de Hasselaar. “Ik had nog tien seconden en zag de zet die remise gaf, maar door de zenuwen en met de tikkende tijd deed ik een impulsieve zet en de verkeerde”, legde Vandersmissen uit. De -14 is opnieuw helemaal open.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.