De -12, -10 en -8: over leren schrijven en snelheidsduivels

MannetjeHet Belgisch kampioenschap is nu zes ronden ver. Na ronde drie waren de lijnen getekend, laten we eens kijken hoe onze poulains het verhaal verder vorm gaven.

Zoals te verwachten was, werd het leidersaantal bij de -10 in de vierde ronde gehalveerd. De twee spelers met het maximum mochten vanmorgen dus onder elkaar uitmaken wie de eerste helft van het tornooi zonder puntenverlies af zou sluiten. Intussen is de strijd om de eerste plaats bij de -12 nog volop aan de hang. Dinsdag hadden Nicolas Capone en Lennert Lenaerts hun medeleiders op hun plaats gezet, en vanmorgen nemen ze het dus tegen elkaar op met als inzet de ongedeelde eerste plaats…

De -10 en -12: ronde 5

Jasper Beukema en Fabio De Block maakten er een miniatuurtje van: in amper een kwartiertje kegelde Jasper zijn tegenstander van het bord, waarna Fabio zuchtend van teleurstelling in de grote zaal werd gespot. Jasper aan de leiding, een punt los. Het eerste bord is dus snel leeg, maar in de achterban wordt er wel degelijk lang nagedacht. Na ruim twee uur is er nog één partij bezig. Op bord 7 wil Kamiel Tomme promoveren tegen Nathan Rasquinet, maar hij weet niet hoe hij dat op zijn briefje moet schrijven. Marc Clevers snelt te hulp en Kamiel heeft weer iets bijgeleerd. En dan durven sommigen nog te beweren dat je van een gewonnen partij niets leert…

Nicola Capone had in ronde 5 voor het eerst minder dan een uur op zijn klok staan

Intussen is de strijd om de eerste plaats bij de -12 nog volop aan de hang. Dinsdag hadden Nicolas Capone en Lennert Lenaerts hun medeleiders op hun plaats gezet, en vanmorgen nemen ze het dus tegen elkaar op met als inzet de ongedeelde eerste plaats. Capone heeft een koningsaanval opgezet, maar Lenaerts verdedigt goed. Le Petit Nicolas heeft nog minder dan een uur op zijn klok, een unicum in dit tornooi. Verder dan deze primeur komt het echter niet, want de koningsaanval van de kleine Waal blijkt efficiënt genoeg om de verdediging te breken, en Capone eist de leidersplaats op.

De -10 en -12: ronde 6

Een dag met een dubbele ronde is altijd zwaar, en dus onvoorspelbaar. Bij de -10 mag Jasper Beukema zich dan een punt losgewrongen hebben in de eerste vijf rondes, de namiddagronde zette hem weer met beide voeten op de grond: Rupert Hoop won van de leider en bracht de spanning weer in het tornooi. Beide spelers hebben vijf punten, net als Samuel Vandeputte die Fabio De Block zijn tweede nederlaag van de dag bezorgde, en Laurent Marchal, die Raphael Koetters versloeg.

Bij de meisjes belooft het slot van het tornooi super spannend te worden. Drie meisjes hebben drie punten: Fleur Swennen, Marlies Maes en Kristina Gombosuren.

1. Beukema Jasper, Vandeputte Samuel, Marchal Laurent, Hoop Rupert 5

5. De Coninck Erik, Tomme Kamiel 4,5

Lennert Lenaerts wordt sinds kort getraind door Luc Winants. Hij is een van de achtervolgers op Nicola Capone

Ook de leider van de -12 kon in ronde zes zijn perfecte score niet behouden, maar dat had minder dramatische gevolgen dan bij de -10. Capone moest in een eindspel met ongelijke lopers berusten in remise tegen Quinten Ramacker, waardoor zijn achtervolgers, Lennert Lenaerts en Ben Tuerlinckx, tot op een halfje konden naderen. De strijd is dus nog niet gestreden, en morgen waagt Yordi De Block zijn kans om de leider te doen wankelen en het tornooi weer volledig open te gooien.

Bij de meisjes heeft Yvonne Esser een stevige optie op de titel genomen: met 4,5 staat ze op plaats zeven van het algemeen klassement te blinken. Anderhalf punt lager volgt een heel peloton meisjes: Iris Verstraeten, Lydia Dubbeldam, Lotte Demey en Emma Tomme.

1. Capone Nicolas 5,5

2. Lenaerts Lennert, Tuerlinckx Ben 5

4. De Block Yordi, Van Den Bosch Arno, Ramacker Quinten, Esser Yvonne, Cnudde Matthias 4,5

Twee leiders bij de -8

Clara Godart (rechts) legt uit hoe je je moet herpakken na een nederlaag: "Gaan zwemmen!"

Net als bij de -10 bracht de zesde ronde ook bij de -8 een drastische ommekeer. In de vierde ronde schakelde Clara Godart haar medeleider uit, om alleen de kop te nemen. Daniil Bogdanov won van Dries Van Malder en volgde haar op een half puntje. Vanochtend om 9u zaten Clara en Daniil dan ook tegenover elkaar in een strijd om de leidersplaats. Daniil kwam erg moe aan het schaakbord; meermaals kon hij een geeuw niet onderdrukken. Toch slaagde hij erin de punten te delen.

Door die remise behield Clara haar ongedeelde leidersplaats, maar de achtervolgers vermenigvuldigden zich: Bogdanov en Natan Pirard popelden om van elk foutje van het meisje te profiteren. Dat foutje kwam er in ronde zes. Clara verloor van Natan, waardoor ze na twee derden van het tornooi voor het eerst de leidersplaats moet afstaan. Het meisje laat het niet aan haar hart komen: “Morgen komt mijn klein zusje mee en gaan we zwemmen!” Bogdanov en Pirard staan nu samen op de eerste plaats, gevolgd door Godart en Nathaniel Faybisch.

Bij de meisjes staat Clara duidelijk aan de leiding, maar voor plaats twee en drie zal het de komende ronden nog spannend worden: momenteel heeft de Zottegemse Emma Rottiers drie punten bijeengesprokkeld, maar haar clubgenote Ines Dellaert en de Brugse Julie Lycke volgen op een half punt. Alles is dus nog mogelijk. Deze namiddag waren er trouwens eventjes traantjes bij Ines. Het meisje zit pas in de derde kleuterklas en kan dus, net als veel andere spelers uit haar reeks, nog niet schrijven. Haar mama heeft haar echter speciaal voor dit tornooi leren noteren.

Met veel moeite schrijft het meisje dus haar zetten op, in hoofdletters, maar ze kan het wel perfect. In ronde zes speelde ze tegen de vijfjarige Benjamin Faybisch, die, zoals het een vijfjarige betoogt, ook nog niet kan schrijven. Het meisje ziet dat haar tegenstander ervan afkomt met streepjes en kan daar natuurlijk niet mee lachen! Bij de kleintjes is schaken zo veel meer dan schaken alleen.

1. Bogdanov Daniil, Pirard Natan 5

3. Godart Clare, Faybisch Nathaniel 4,5

 1. Johan
  Johan15-04-2010

  Streepjes trekken is bij mij niet noteren. Dus ofwel laat men de -8 jarigen correct noteren zoals het hoort (en hebben jeugdleiders dus een extra taak erbij namelijk hun leerlingen leren noteren zoals de moeder van Ines gedaan heeft) ofwel veranderd men de regel zo dat men bij de -8 niet moet noteren.

  Trouwens proficiat aan Ines, op die leeftijd al correct noteren, chapeau!!!

 2. Bart
  Bart15-04-2010

  Interessant verslag over de allerkleinsten.
  Betreffende het noteren: de hoofdbedoeling is dat ze het aantal zetten bijhouden, dus volstaat een markering op het notatieformulier. Persoonlijk vind ik het veel belangrijker nieuws dat een kleuter zich een hele week op dit kampioenschap kan amuseren.

  Trouwens, kritiek geven over de schrijfvaardigheden van -8-jarigen en zelf een dt-fout schrijven, is ook nogal …
  😉

 3. Goe bezig manne
  Goe bezig manne18-04-2010

  @Johan: Art. 8.1 zegt o.a. “Als een speler niet in staat is te noteren, mag de speler gebruik maken van een door hem voorgestelde assistent om de zetten te noteren.”

  Lijkt mij redelijk dat je van kinderen die nog niet vlot kunnen lezen of schrijven, je ook niet mag verwachten dat ze vlot hun partij kunnen noteren en ze dus in de categorie vallen “als een speler niet in staat is te noteren…” en ze dus beroep zouden moeten kunnen doen op iemand die dat wel in hun plaats kan doen.

 4. Paul
  Paul18-04-2010

  Ik vind idd. dat hier pas vanaf 10 jaar echt belang aan moet gehecht worden, het schaakplezier en -inzicht is op jongere leeftijd belangrijker. De notatie mag wel een aantal maal per jaar aangekaart worden tijdens de lessen.
  Bij ons op de club heeft een nieuwe jeugdspeler van pas 8 voor zijn stap 2 examen ter plekke enkele hoofdletters moeten aanleren. Hij was op school nog maar aan de drukletters… Het examen was wel foutloos. Dit was in september 2009, onlangs noteerde hij al keurig zijn eerste IC partij. Het kan dus snel gaan…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.