Dramatische ontknopingen bij de -16 en -14

SaligoHet lijdt geen twijfel dat de meest dramatische taferelen zich bij de -16 en -14 afspeelden. Bij de -16 verdedigde Pieter Saligo een half punt voorsprong, met zwart tegen Jason Vandenberghe. Die laatste stormde door de opening, tot een onwaarschijnlijk slot de droom van 9 andere jeugdspelers aan diggelen sloeg.

De -14 was zo mogelijk nòg spannender. Leiders Hans Vandersmissen en Nathan De Strycker verdedigden een half punt voorsprong op Nathan Gullentops. Shakespeare haalde opnieuw zijn veer boven …

Saligo zet verloren stelling om in droomtitel

Ook de -16 en de -14-jarigen verwenden de schaakliefhebbers op een spannende slotronde. Vooral de -16 kon alle kanten op. Leider Pieter Saligo had wel een bonushalfje, maar in zijn zog hoopten niet minder dan 9 spelers op een Belgische titel. Kortom: als Jason Vandenberghe erin slaagde om Saligo te kloppen, konden er wel eens bijzonder veel Belgische kampioenen zijn.

Jason Vandenberghe liet een gewonnen stelling glippen tegen Pieter Saligo

Vandenberghe leek al snel zijn schaapjes op het droge te hebben. Saligo had zich vergist in de opening (een omkering van de zettenvolgorde) en stond snel een pion in het krijt. “Ik vergiste me compleet en toen verloor ik een pion, dan nog een pion en uiteindelijk stond ik gewoon drie pionnen achter. Ik dacht dat het voorbij was”, analyseerde Saligo. “Maar ik zag dat hij stress had en ik ben dus blijven zoeken naar aanvalskansen op zijn koning en toen blunderde hij. Ongelooflijk!” Inderdaad, Saligo won de partij én het kampioenschap. Ondanks de ontsnapping in de laatste ronde een knappe en verdiende titel!

De vreugdetaferelen bij de familie deden vele harten sneller kloppen: een schreeuw in de gang en een knuffel van zus Laura en dolblije ouders. “We waren al blij met het goede toernooi, maar we hadden nooit verwacht dat Pieter zo goed zou spelen. Dit is een droom!” zette vader Luc die gevoelens kracht bij.

Als twee honden vechten om een been, …

Bij de -14 Hans Vandersmissen en Nathan De Strycker hadden een half punt voorsprong op Nathan Gullentops en een punt op Maarten De Vleeschauwer en Jan Cox. De paringen lootten beide leiders tegen de andere protagonisten in deze reeks, Cox en De Vleeschauwer, terwijl Gulllentops top seed Lisa Lagaert moest bekampen.

Nathan Gullentops profiteerde van nederlagen van de twee leiders

Het is niet verkeerd om te stellen dat deze reeks ronduit dramatisch eindigde. Op bord 1 werd Hans Vandersmissen helemaal weggedrukt en moest relatief snel de pijp aan Maarten geven. Jammer voor hem, na een sterk toernooi. Op bord 3 slaagde Nathan Gullentops erin Lisa Lagaert opzij te zetten na een thriller. “Hij liet zijn tijd telkens zakken tot 1 seconde en speelde dan een goede zet. Uiteindelijk was het ondenkbaar mat”, legde Lisa Lagaert uit.

Alles hing dus af van bord 2. Daar had Nathan De Strycker genoeg aan remise om de titel binnen te halen. Hij won enkele pionnen, maar moest opletten voor de koningsaanval van zijn tegenstander. De tijd tikte verder weg, terwijl de aanval steeds sterker werd … tot de vlag van De Strycker viel, weliswaar al in een verloren stelling. De ontgoocheling was op het gezicht af te lezen. Niet een van de twee leiders haalt de titel binnen, wel de derde hond die niemand nog verwacht had: Nathan Gullentops. Een ongelooflijk scenario!

 1. Stefan T
  Stefan T17-04-2010

  De winnaars zijn de beste maar niettemin zijn tal van verrassingen te wijten aan het speltempo. Al te vaak gingen gewonnen stellingen of uitbeen stellingen roemloos
  tenonder.
  Bij de -14 heeft Jan Cox heel ondernemend gespeeld al had Hans met Kf7 ipv Kd8 alle leed kunnen voorkomen, zeker daar Jan nog luttele minuten had , maar ere wie ere toekomt, Jan heeft het meest ondernemend gespeeld (Lf7+ offer), het psychologisch voordeel was daarmee aan zijn zijde.

 2. Van Peer C
  Van Peer C18-04-2010

  Een dikke proficiat aan de organisatie die er opnieuw is in geslaagd een prachtig BK Jeugd te organiseren! Ze hebben met een sterk team jaar na jaar de organisatorische lat hoger gelegd voor zichzelf. Hun jarenlange onvermoeibare inspanningen hebben geresulteerd in een BK Jeugd, dat van dag één tot en met de laatste minuut een lust is voor het oog! Al zullen we de drijvende kracht van Peter Van Praet moeten missen, we kijken nu al reikhalzend uit naar het BK Jeugd 2011!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.