Franstaligen autoritair in de jongste reeksen

Nicola Capone“Op school maak je tien vrienden, op het schaken 200!” Het BJK zit er weer op. Kwantitatief blonken de Franstaligen hier niet uit, maar op hun kwaliteit kunnen we weinig aanmerken. Zowel bij de -8, de -10 als de -12 trok een Franstalige met een bonus de laatste ronde in, en die bonus lieten ze niet meer los: Nicola Capone, Laurent Marchal en Daniil Bogdanov kronen zich na een bewogen schaakweek tot Belgisch kampioen.

Bij de meisjes volgen Yvonne Esser, Kristina Gombosuren en Clara Godart hun voorbeeld. Ook van deze reeksen een erg uitgebreid eindverslag van Sarah Dierckens (die wij bij deze hartelijk bedanken voor haar hulp!) …

Franstaligen met bonus naar de laatste ronde

Bij de -8 waren er na zes ronden twee leiders, die het in ronde zeven tegen elkaar moesten opnemen. Natan Pirard, die nog maar enkele maanden schaakt, moest de duimen leggen tegen Daniil Bogdanov, waardoor deze laatste alleen eerste werd. Een bord lager verloor Clara Godart haar tweede partij op rij, tegen Nathaniel Faybish die zo de tweede plaats opeiste. Deze top twee staat hun plaats niet meer af, want beiden winnen ook hun achtste ronde. Daniil blijkt ook voor Floris Ingelaere te sterk en Nathaniel ontneemt Pirard alle hoop op de titel. Nathaniel zelf kan alleen maar hopen, want zijn lot ligt in de handen van Daniil, die met zeven op acht een half punt voorsprong heeft.

De toppers hebben al tegen elkaar gespeeld en krijgen dus een relatief gemakkelijke loting, maar als de vermoeidheid en/of de spanning toeslaat, kan alles nog gebeuren in de strijd om goud. Het brons wordt echter feller bevochten. Drie jongens hebben vijf punten: Lucas Katamadze, Natan Pirard en Gevork Minasyan, maar als ze te hard vechten om het been, loopt één van de jongens met 4,5, Dries Van Malder en Benjamin Faybish, er misschien nog mee heen.

Emma Rottiers streed tot haar laatste snik voor de Belgische titel

Bij de meisjes ongeveer hetzelfde scenario als bij de jongens. Clara Godart heeft 5,5 punten en staat daarmee niet alleen op een ongedeeld derde plaats in het algemeen klassement, maar ook, en wat gezien de gescheiden klassementen belangrijker is, op plaats één bij de meisjes. Een half puntje lager vinden we echter Emma Rottiers al terug. Beide meisjes zijn zeker van een plaats bij de eerste twee, maar de volgorde ligt nog niet helemaal vast: als Clara de laatste ronde verliest, kan Emma nog over haar springen. Anderhalf punt lager maken twee meisjes nog aanspraak op de derde ereplaats: Ines Dellaert en Julie Lycke. Zaterdag wordt voor hen een spannende dag.

Meer spanning om de titel is er nog bij de -10. Ook hier wist één speler op acht ronden tijd een half puntje meer te scoren dan zijn dichtste concurrent, maar letterlijk alles is nog mogelijk, want de nummers één en twee strijden in ronde negen tegen elkaar. Laurent Marchal heeft met zeven punten een halfje voorsprong op Samuel Vandeputte, en heeft dus aan een remise voldoende voor de eindzege, maar de Brugse Samuel zal zich niet zomaar gewonnen geven, want bij winst betreedt hij het hoogste schavotje van het podium. In de achtergrond kijken we naar een tweetal met zes punten, Jasper Beukema en Fabio De Block, die nog een worp kunnen doen naar het zilver. Het troepje met 5,5 maakt nog een kleine kans op brons, al zit er voor hen maar één ding op: winnen en hopen.

Bij de meisjes is de spanning te snijden. Twee speelstertjes hebben 4 op 8: Fleur Swennen en Kristina Gombosuren. Een punt lager is Marlies Maes zo goed als zeker van brons.

Dion Neefs verscheen eerder al eens met zijn opvallende kapsel

Bij de -12 tonen Nicola Capone en Lennert Lenaerts zich autoritair. Beiden lieten de voorbije twee ronden geen steek vallen, waardoor Capone met 7,5 op 8 nog steeds het klassement aanvoert, met Lenaerts in zijn kielzog. Het drietal met zes punten, Ben Tuerlinckx, Maxim Slagter en Quinten Ramacker, lijkt aangewezen op een strijd om de derde plaats. Misschien nog opvallender dan de strijd aan de top was vrijdag de jongen met de zwarte stukken op bord 19. Al dan niet geïnspireerd door het alternatieve kapsel waar Michelle Gijsen al de hele week mee paradeert, had Dion Neefs zijn lange haren helemaal rechtop gezet. Het naar schatting een halve meter hoge kapsel bracht hem succes, want Dion wist zijn partij te winnen en kan in de slotronde nog proberen in de bovenste helft van het klassement te eindigen.

Dat het voltallige podium van de meisjes minstens de helft van de punten zal hebben, staat één dag voor het einde al vast. Hoe dat podium er precies uit zal zien, is nog niet helemaal beslist. Het ziet er alvast goed uit voor Yvonne Esser, die met vijf punten de beste kaarten heeft. Lydia Dubbeldam en Lotte Demey volgen op een half puntje, en Emma Tomme kan met vier punten nog hopen op een foutje van (één van) die twee L.D.’s.

Ronde negen: de ontlading, de prijzen, het afscheid

De laatste ronde begint naar goede gewoonte ’s morgens om negen uur. Vroeg, vooral omdat voor de ronde ook valiezen gemaakt dienen te worden, want zij die vandaag vertrekken moeten hun kamer voor 10u verlaten. Voor de kleintjes is dit echter niet zo’n groot probleem; de mama’s en de papa’s zullen dit wel oplossen. Groter zijn de problemen die ze nog een laatste keer op het bord zullen ondervinden.

Daniil Bogdanov won de reeks, maar moest een tijdje wachten op zijn titel. Hij is immers geen Belg en er was even sprake dat hij de titel daardoor niet kon krijgen. Uiteindelijk is hij wel degelijk de Belgische kampioen van 2010!

Van problemen lijken de leiders bij de -8 echter niet zo veel last te hebben. Zoals verwacht rijven zowel Daniil Bogdanov als Nathaniel Faybish het volle punt binnen, respectievelijk tegen Gevork Minasyan en Lucas Katamadze. Twee van de drie kanshebbers voor het brons dus uitgeschakeld, de ideale gelegenheid voor Natan Pirard om met de prijs te gaan lopen. Hij klaart de klus tegen Emma Rottiers en het podium is gekend: Daniil wordt kampioen, Nathaniel vice-kampioen en Natan wint brons.

1. Bogdanov Daniil 8

2. Faybish Nathaniel 7,5

3. Pirard Natan 6

Emma slaagt er dus niet in haar tornooi met winst af te sluiten en de titel van Clara Godart af te snoepen. Met een remise tegen de jongere broer van Nathaniel, Benjamin Faybish, verzekert Clara zich van het goud. Emma gaat met een zilveren plak naar huis, en het brons is voor Julie Lycke, die haar laatste ronde won terwijl haar concurrente, Ines Dellaert, de duimen moest leggen tegen Floris Ingelaere.

1. Godart Clara 6

2. Rottiers Emma 5

3. Lycke Julie 4,5

Opvallend is het niveau aan de top van de -8. De spelertjes zijn jong, maar allesbehalve onbezonnen. De toekomst van het jeugdschaak lijkt verzekerd!

Bij de -10 moest Samuel Vandeputte winnen van Laurent Marchal om nog over hem te wippen en op de meet de titel te veroveren. In een beduidend slechtere stelling ziet de jonge Bruggeling zich echter verplicht remise te aanvaarden, want bij verlies zal hij ook de tweede plaats ontlopen. Zo kroont Laurent zichzelf tot kampioen. Een half punt lager haalt Fabio De Block Samuel nog bij. Ook Jasper Beukema maakte voor deze ronde nog aanspraak op een ereplaats, maar hij verliest van Nathan Rasquinet en ziet zo zijn kansen op een podiumplaats wegsmelten. Scheidingspunten beslissen dus wie van de twee spelers met zeven punten het zilver in handen krijgt. Omdat Samuel van Fabio won, wordt hij tweede en Fabio eindigt op de derde plaats.

Laurent Marchal, laureaat bij de -10

1. Marchal Laurent 7,5

2. Vandeputte Samuel 7

3. De Block Fabio 7

Ook bij de meisjes is het spanning troef voor de laatste ronde. Kristina Gombosuren en Fleur Swennen staan zij aan zij met vier punten, en de laatste ronde zal dus over de titel beslissen. Die ronde eindigt in een teleurstelling voor Fleur, die verliest, en in euforie voor haar concurrente. Kristina wint haar laatste partij en wordt met vijf punten Belgisch meisjeskampioene. Marlies Maes wordt derde.

1. Gombosuren Kristina 5

2. Swennen Fleur 4

3. Maes Marlies 3

De -10 kenmerkt zich door spanning. De redelijk brede top lijkt erg aan elkaar gewaagd. Van het begin tot het einde was de top felbevochten. Velen roken het goud, maar op het einde kan er natuurlijk slechts één iemand aan het langste eind trekken.

Bij de -12 vormt de eindscore van Nicola Capone, 8,5 op 9 het bewijs van een totaal ander verhaal. Veel viel er tegen deze autoritaire leider niet te beginnen, en enkel Quinten Ramacker kon de nieuwe Belgische Kampioen een beetje in verlegenheid brengen. Op de ietwat onnozele vraag of Nicola tevreden is, glundert het sympathieke kereltje: “Oui, très content.” De enige speler die Capone nog enigszins kon volgen, was Lennert Lenaerts. Al zeker van de tweede plaats remiseerde hij vandaag tegen Quinten, die dankzij zijn puntendelingen tegen de top twee op een gedeelde derde plaats strandt. Strandt, want op scheidingspunten moet hij Ben Tuerlinckx en Yordi De Block laten voorgaan. Ben bekroont zijn kampioenschap met de bronzen medaille.

1. Capone Nicola 8,5

2. Lenaerts Lennert 7,5

3. Ben Tuerlinckx 6,5

Bij de meisjes kan Yvonne Esser zich een remise veroorloven om zich zeker te stellen van de Belgische titel. Lotte Demey wint haar partij en komt langszij, maar kan de scheidingspunten van Yvonne niet meer inhalen. Lydia Dubbeldam geraakt niet verder dan remise, en zo gaat het zilver naar Lotte en het brons naar Lydia.

1. Esser Yvonne 5,5

2. Demey Lotte 5,5

3. Dubbeldam Lydia 5

Het tornooi is voorbij, de prijzen zijn verdeeld. Traantjes verdwijnen al snel door de ontlading die het einde van het tornooi met zich meebrengt. Iedereen speelt om te winnen, maar in de voorbije week hebben de kleintjes vooral vrienden bijgemaakt. Want zoals Vincent Maesschalck het zo mooi wist te verwoorden: “Op school maak je tien vrienden, in het schaken maak je er tweehonderd!”

 1. David Roos
  David Roos18-04-2010

  Emma Rottiers speelde inderdaad een goed toernooi maar moest de duimen leggen voor Clara Godart, waar ze in de onderlinge partij van verloor vroeger in het toernooi. Ik heb Emma begeleid tijdens het BJK en opmerkelijk hoe deze kleine schakertjes soms enkele toch wel mooie zetjes uit hun kleine mouwen schudden. De toekomst is er! Enkel nu nog zien of ze de puberteit overleven als schaker 😉

 2. xiaan
  xiaan19-04-2010

  net gelezen op de site van de KBSB Jeugd “De raad van bestuur van de KBSB heeft op 18 april beslist om ook Nathaniel Faybish de titel van Belgisch kampioen toe te kennen”. Iemand die de achtergrond kent ?

 3. volgjeneus
  volgjeneus19-04-2010

  Ik weet dat de vader van Nathaniel niet akkoord was met de beslissing om Daniil kampioen te verklaren, omdat het hen anders beloofd was.

 4. Oscar
  Oscar19-04-2010

  De KBSB heeft dan maar besloten de titel ook aan Nathaniel te verlenen. Nog een Franstalige kampioen meer ! (lol).

 5. Goendi
  Goendi19-04-2010

  Ik snap het toch niet goed. Staat Nathaniel niet tweede op een half punt achterstand? Dat lijkt me toch een duidelijke scheiding?

 6. Oscar
  Oscar19-04-2010

  Het is niet zo eenvoudig. Het probleem was blijkbaar : mocht Bogdanov de titel van Belgisch kampioen krijgen ?
  Blijkbaar was het “neen”, maar te laat : hij had hem al gekregen (lol).
  Er hing waarschijnlijk een beroep in de lucht.

 7. Joris Pelemans
  Joris Pelemans19-04-2010

  Zucht, da’s precies elk jaar hetzelfde probleem. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om daar duidelijke regels voor vast te leggen.

  “Op school maak je tien vrienden, op het schaken 200″ vind ik overigens een prachtige verwoording vol waarheid. Dat het sfeertje in de schaakwereld uniek is, wisten we eigenlijk allang, maar het is toch leuk om dat keer op keer weer te mogen voelen.

 8. Johan
  Johan19-04-2010

  Vorig jaar werd Jasper Beukema op de prijsuitreiking niet tot kampioen uitgeroepen. Onterecht zo bleek na een procedure van 6 maanden bij het Beroepscomité: toen werd hij alsnog kampioen. De familie Beukema (allemaal Belgen!) was zo correct om na deze beslissing te vragen dat de titel niet zou afgenomen worden van de andere jongen die al uitgeroepen was tot kampioen zodat er 2 kampioenen waren.
  Wellicht speelt dit mee op de achtergrond van Faybish-Bogdanov.
  Spijtig dat de titel van Jasper amper bekend werd gemaakt (vergelijk ook Degrande-Barbier).
  Een aantal andere preciseringen: Lydia Dubbeldam werd derde (staat in de tekst hierboven): correct, ze werd derde, maar kreeg als niet-Belg (terecht) de geldprijs; de trofee ging (terecht) naar de derde Belg, Iris Verstraeten.
  Suggestie: maak voor het tornooi duidelijk wie meedoet voor de titel en wie niet.
  Ten slotte :Of Yvonne Esser ook als Franstalige moet aanzien worden, laat ik in het midden. Maar Kristina Gombosuren is bij mijn weten geen Franstalige. Aan de kust wordt veel Frans gesproken, maar laat ons niet overdrijven.

 9. FiFi
  FiFi19-04-2010

  Weeral is het optreden van de nationale bond amateuristisch tot en met.

  In het verleden waren alle deelnemers duidelijk vermeld op de deelnemerslijsten met hun nationaliteit. Voor iedereen was het duidelijk, al voor de start van het tornooi (!), wie mocht meedoen aan het BJK, was het duidelijk wie de titel kon veroveren en wie kon geselecteerd worden voor de internationale EK’s en WK’s.

  Dat wil niet zeggen, dat de huidige reglementen onduidelijk zijn, maar nergens, NIET op de deelnemerslijst en ook NIET op de KBSB-site, is te zien welke nationaliteit
  Daniil Bogdanov heeft. Nochtans moet je een nationaliteit invullen bij de aansluiting van een nieuw lid. Toen op woensdag verschillende mensen zich vragen begonnen te stellen (het tornooi was dus al van zondag bezig), dan kwam het antwoord van de bond pas op zaterdag 17 april na het einde van het tornooi. Hij kon NIET de titel bekomen, want hij heeft NIET de Belgische nationaliteit (hij is Rus) en staat niet op de Belgische Fide-lijst. Dat heeft Nimrod Faybish mij bevestigd. De reglementen zijn hierover duidelijk. Net voor de prijsuitreiking laat Nimrod me weten, dat een KBSB-bestuur alsnog (tegen zijn eigen reglementen in) de titel “geeft” aan Bogdanov, omdat zijn vader klacht had ingediend, blijkbaar het item van wie er het hardst roept. Wat men ook beweert, de beslissing van zondag 18 april, kan men alleen zien in het licht van het eigen vel te willen redden, er voor te zorgen, dat er geen benadeelden meer zouden zijn om te komen klagen. Met de reglementen als argument had Nimrod Faybish of zijn zoon een gemakkelijke strijd om het beroep te winnen. Nu heeft men dit vuur bij voorbaat gedoofd. Toch zijn er nog benadeelden.

  Want buitenlanders (zie reglement) mogen ook de trofeeën niet bekomen. Dit wil zeggen, dat Faybish de trofee van de kampioen moest bekomen, Nathan Pirard die van de 2-de plaats en Dries Van Malder die van de 3-de plaats …

  Bovendien zie ik nog uit hoe de selecties gaan verlopen, want normaliter is de 3-de dus eigenlijk 2-de en is Nathan Pirard de 2-de Belg, als ik het begrijp… wordt vervolgd…

  Tot slot de tekst van de reglementen :

  Artikel 45 – Titels

  Zowel bij de jongens als bij de meisjes wordt in elke leeftijdscategorie de titel van nationaal kampioen van die categorie toegekend aan de eerst eindigende speler van de Belgische nationaliteit is of die op de FIDE-lijst van Belgische spelers staat.

  Buitenlanders die niet op de FIDE-lijst van Belgische spelers zijn kunnen geen aanspraak maken op de titels alsook niet op de daarmee gerelateerde trofeeën voor de 1ste, 2de of 3e plaats. Ze kunnen wel aanspraak maken op alle andere prijzen en kunnen wel als winnaar van het toernooi uitgeroepen worden.

 10. chessmaster
  chessmaster19-04-2010

  Komaan waar slaat dit nu op?! Ze spreken hun eigen reglementen tegen?

  We spreken hier nog steeds over een BELGISCH Jeugdkampioenschap, dus vind ik het maar logisch dat buitenlanders geen aanspraak kunnen maken op de titel en de trofee.

  Vreemd dat daar nog steeds onenigheid over bestaat. Ik ging er sowieso van uit dat zij geen recht hadden op de titel.

  Bij aanvang van het tornooi had ik bijvoorbeeld gezien dat Samraoui Medhi geen belg is en dus geen aanspraak kon maken voor de titel.

  Wat is dat toch steeds met de bond die steeds weer foute beslissingen neemt? Ze maken de regeltjes, maar leven ze zelf niet na.

 11. Goendi
  Goendi19-04-2010

  Hmm opmerkelijk. Gezien er precedenten zijn, zou je denken dat er toch duidelijkheid zou moeten zijn over hoe het reglement te interpreteren.

 12. Tom
  Tom19-04-2010

  Om onnodig gespeculeer te vermijden: er is een subtiel verschil tussen het Nederlandstalig reglement en het Franstalig reglement (artikel 45 zoals hierboven), wat in deze situatie 2 verschillende kampioenen oplevert. Twee kampioenen dus en het reglement/de vertaling wordt gecorrigeerd voor de volgende keer zodat dit niet meer nodig is.

 13. Theo
  Theo19-04-2010

  Och laat er dan maar 2 kampioenen zijn in de -8.
  Who cares? Dit is nu ook nog niet echt de titel van WereldKampioen, he?
  Laat 2 kereltjes blij zijn.

 14. volgjeneus
  volgjeneus20-04-2010

  Ik vind ook wel, omdat het de -8 is, dat het beter is 2 kampioenen uit te roepen dan een titel af te pakken. Die kindjes begrijpen nog niets van politiek getouwtrek en het zou dus zonder meer als een straf aanvoelen om plots geen kampioen meer te zijn en je beker terug te moeten geven…
  Maar natuurlijk, het wordt wel tijd dat er iets gedaan wordt aan het reglement/de vertaling.

 15. FiFi
  FiFi20-04-2010

  De reglementen zijn voldoende duidelijk.
  De enige Belgisch Kampioen daarin is Nathaniel Faybish.
  Bogdanov kan slechts tot winnaar van het tornooi worden uitgeroepen.
  Dan kan hij wel een soort Open Kampioen zijn.
  Maar dan heeft hij enkel recht op de andere prijzen (zijnde de waardebons).
  Niet op de trofeeën gelinkt of gerelateerd aan het BJK.
  Lezen van een reglement is toch vrij simpel.

 16. Jan Lagrain
  Jan Lagrain20-04-2010

  @Fifi: Ik heb vernomen dat het Franstalige reglement niet exact hetzelfde is en daar het probleem in lag (en jij vermeld hier telkens het nederlandstalige reglement). Ik weet in ieder geval dat dat de reden is van de discussie en de reden van de dubbele prijs.

  Of dat klopt, kan nagegaan worden, maar dat is zeker de verklaring.

 17. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye20-04-2010

  very Belgian, me dunkt!

 18. Sara
  Sara20-04-2010

  Als Nathaniel Belgisch kampioen is samen met Daniil, wie is dan vice-kampioen? Natan alvast niet is ons duidelijk gemaakt.

 19. Johan
  Johan20-04-2010

  Dit is de franstalige tekst:

  Article 3 – Titres
  Chez les garçons et chez les filles, le titre de champion national est attribué dans chaque catégorie d’âge au premier joueur :
  • de nationalité belge ou
  • Qui est considéré comme belge par la FIDE
  Les autres ne peuvent pas gagner les titres ni les trophées relatifs aux 1ère , 2ème ou 3ème place. Ils peuvent prétendre aux autres prix et être proclamés vainqueurs du tournoi.

 20. Tom
  Tom20-04-2010

  Klopt. Met het Franstalige reglement in de hand moet je dus gaan kijken naar de Fide-reglementen (al een heel verschil met het Nederlandstalige reglement) wie als Belg beschouwd wordt. Bij de Fide wordt er gespecifieerd dat voor nog-niet-geregistreerde spelers het land genomen wordt waar men woont. Men moet er wel minstens 1 jaar wonen.

 21. Goendi
  Goendi20-04-2010

  In dat geval is het duidelijk het Nederlandstalige reglement dat niet up to date is, en niet het Franstalige reglement. Ik vermoed namelijk dat men iemand die op de FIDE lijst voor België uitkomt, niet noodzakelijk de Belgische nationaliteit moet hebben.

 22. Vader van Daniil
  Vader van Daniil21-04-2010

  The problem is that Article 43 in French stipulates- thanks Johan- that one has to be considered to be Belgian by Fide if he/she wants to play for Belgium.
  The Handbook of FIDE, part C, chapter 5, point 2.3.3 is as follows
  2.3.3
  Players who are up to and under the age of 14 years prior to the day of notification shall have their period of residence reduced to one year in his new Federation before he can play for this Federation.
  I have notified the Federation that Daniil will play for Belgium, as we live here and NOT anywhere else. Daniil is a member of a Club recognized by the Federation for the second year in a row.

  So, being the winner of the tournament, and having lived in Belgium for over 1 year, and having notified the Federation that we want to play for it, we have fulfilled all the criteria to be pronounced the Champion of Belgium.

  Unfortunately there is this ambiguity which gave M Faybish the right by NOT being the Champion of the Tournament still claim the title of the Champion. Only on the grounds of INEXACT translation of the Versions v a v each other.

  So Nathaniel Faybish DID NOT WIN THE CHAMPIONSHIP but he also was awarded the title.

  Perhaps his father, himself a good player, badly wanted the title for his son, who objectively plays slightly WORSE than Daniil- proven by the results of the Tournament- Daniil won over Nathaniel not only in number of points, but when they played against each other- that in the middle of the tournament when Nathaniel lost to Daniil, he began intriguing asking round if Daniil was Belgian citizen, and when I told him he was not, the very next day the organizer approached me and told me Daniil was not eligible for the Title. Whereas the rules were clear- yes, EITHER you have to be Belgian or be ‘considered’ Belgian by FIDE- and in this case the rules of FIDE apply- see above.
  (‘Considered’ does not mean one has to be listed in the FIDE lists for a particular country- once you are listed, you are confirmed, but we only need to be considered.)

  It means that the rules of the FIDE apply in this case. And if the rules are not directly applicable, they are to be used as principles (following the recommendation of FIDE), and Belgium is a member of FIDE, so it cannot invent something totally different.
  So, I disagree with FIFI’s comments above that I have started claiming something. Hey! I just draw people’s attention to the rules- something easily defendable before any judicial institution,
  and it is Mr Nimrod Faybish wanting to use some ambiguity and get his son, who objectively did NOT win the Tournament, to claim something- to be pronounced an interesting ‘mindervalide’ champion, a champion who lost the tournament in his home country. He even does not have the same number of points. Perhaps it is more efficient to play better, get the number one in points and then save the headache
  Thank you everyone for support!

  Alexei Bogdanov

 23. Nimrod
  Nimrod21-04-2010

  I found very unfortunate that the tone in the last post is rather negative and provocative (specifically the last section which give unfounded and regrettable insinuation).

  I hope that the following post could bring some clear and honest clarification that will allow everybody interested in that story to have a clear view.

  To my knowledge, there is a new rule that was applicable for the first time this year and states that in order to have the title, one of the “or” condition is that you need to have the Belgium nationality.
  Knowing that, but ignoring any details about the complete rules for the title allocation, during the tournament, I was asking the organization, who is entitled to play for the title and who could not get it with the current rules.
  Off course, I was interested to hear the response concerning Daniil Bogdanov as he was the primary candidat for the first place in the under 8.
  Actually, many parents suggested that this information should be available prior to the tournament, as all player are entitled to know who are their direct opponent for the title.

  I got the response from the organization that this needs to be investigated and I will get a response at a later stage. The next day I got the response that Daniil Bogdanov can not receive the title as, first, he does not have a Belgian nationality, and secondly, he is not listed on the Fide Belgian List (as he is currently not listed at all on the Fide list).

  Insuanating that I wanted to ‘use’ any ambiguty in the rule to get the title for Nathaniel is completely nonsense and displaced; As many other people, I was not aware of the rules details and wanted to have it clarified to avoid any unfortunate discussions once the tournament is finished.
  I would have accepted any response from the organizer, independantly if it is going into one or the other direction.

  At the end of the tournament, after the last round, I reiterated my question to the organization about who get the title. The response was Nathaniel, as Daniil do not currently fill the condition to get the title. Off course, Nathaniel was happy to hear that he have the title.

  Just before the prize ceremony, I was told that there was a last minute decision change to not give the title to Nathaniel but to Daniil.
  The reason invoked was that the rule for the title allocation has different nuance in the frensh and flemish versions. In summary, according to the flemish version, Daniil can not receive the title, and according to the frensh version, he might. The information that was presented to me till the last moment before the prize cerenomy was that Daniil could not get the title because of what is stipulated in the flemish version of the rule. It was the first time that I was also presented with the frensh version of the rule and that the difference nuances were explaned to me.

  Off course, the fact that Daniil get the title was completely fine for me, but what was not appropriate nor fair is to take away the title from Nathaniel, knowing that:
  1) He was told to have the title by the organization till the last minute before the price cerenomy.
  2) According to the flemish version he should get the title. There is no objective reason to favor one or the other version or interpratation of the rule.

  The most just solution that I’ve asked to implement is to give the title for both players, so that everybody will be happy and nobody will leave the championship with a bad taste.
  Unfortunately this propositionn was not retained or was too late to consider. Off course it was a big frustration for Nathaniel not to get the title after he was told that he will get it, and off course quite hard to explain to a child.

  Fortunately, this situation was corrected the next day by the organization by allocating the title for both players, which is the most just decision knowing the history of what was told during the tournament and the ambiguty in the title allocation rules.

  It is not up to the players to pay the prize of this ambigious situation and any political discussion or confrontation behind it, so having both players the title should make everybody happy and satisfied.

  For the next tournament the ambiguty will surely be addressed and unacessary discussions will not need to occur anymore.

  As a conclusion, I would like to thank very much the organization for the great and hard work they have performed for organizing the Belgian Youth Champioship.
  The -8 title saga is an unfortunate consequence of an ambigius title allocation rules with which the organization was confronted, and nobody is to blame for the confusions and discussions that it brought during and after the tournament. It is just an unfortunate consequence of the linguistic particularity in Belgium (I wonder what the rule says in German -:)).

  I would like to finsih by reitarating my congratulations to Daniil for his great performance and for obtaining first place and the title and hope that all future battles will be exciting battles on the chess board rather than needless battles abroad.

  Nimrod

 24. Nancy
  Nancy24-04-2010

  “One of the greatest victories you can gain over someone is to beat him at politeness.”

 25. Vader van Daniil
  Vader van Daniil24-04-2010

  Thank you Mr Faybish for your comments. After all, we all play for one country, and perhaps our common struggles only make us stronger for the upcoming challenge in Greece in October.

  I would like to join you in thanking the organizers, especially Mr Ruben Decrop, for his lost vacation and all his efforts to make this Championship possible. He was under tremendous pressure from all corners.

  The only conclusion out of this story is that we should stick to the rules, and in order for us to do so, we have to read them, rather than ask around, and we should all hope and ensure the rules stay clear, free of any ambiguity and in agreement with what FIDE imposes on us.

  I will extend my offer to edit or to translate the rules once they have been agreed- into English (the language of FIDE) if needed- perhaps a solution to avoid misreading, and I am sure some of us will be happy to do the same for agreement of the rules in French and Dutch: it is evident there are quite a few contesters who have the ‘proper nationality’.

  Alexei

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.