Topalov verplettert Anand in openingspartij WK

Topalov-AnandVandaag is in Sofia het wereldkampioenschap schaken van start gegaan. En hoe! Na een spectaculair offer liet de Bulgaarse uitdager Veselin Topalov geen spaander heel van titelverdediger Vishy Anand (foto@Chessvibes.com).

Het startschot voor twaalf razendspannende partijen is daarmee eindelijk gegeven. De opening van het langverwachte WK werd immers met een dag uitgesteld na een turbulent reisverloop voor Anand…

Aswolk houdt Anand in Frankfurt

De aswolk van de Ijslandse vulkaan met een onuitspreekbare naam (Eyjafjallajökull) legde niet alleen heel Europa plat, ook de hoogmis van het schaken leek erdoor in de problemen te komen. Titelverdediger Vishy Anand zat immers vast in Frankfurt en zag zich genoodzaakt om met een busje de reis naar Sofia in te zetten.

Na een reis van meer dan 40 uur (!) door onder andere Roemenië (een land waar Indische paspoorten zonder visa worden aanvaard) bereikte het team van Anand Sofia op woensdag, amper twee dagen voor de officiële start van de match. Ter compensatie vroeg het team van Anand om de eerste partij enkele dagen uit te stellen om de wereldkampioen de kans te geven om te acclimatiseren. De Bulgaarse organisatoren weigerden dit eerst categoriek vanwege commerciële belangen, maar uiteindelijk kreeg de Indiër toch één dagje respijt.

Topalov sloeg met Pxf6!! zijn tegenstander knockout.

Veel soelaas heeft dat dagje extra niet gebracht, want in de openingspartij vandaag werd de wereldkampioen met de neus op de feiten gedrukt: Topalov is in Sofia om te winnen en zal moeite noch middelen sparen. Na een snelle openingsfase, die beide spelers duidelijk op het bord hadden gehad in hun voorbereiding, rook Topalov zijn kans en vuurde in deze stelling het offer Pxf6! af. Na een zweem van onduidelijkheid lijkt het offer simpelweg winnend te zijn en Anand moest enkele zetten slikken en beseffen dat zijn eerste partij grondig mis was gelopen.

Daarmee is een veelbelovend WK gestart met een prachtige aanvalspartij. Omdat Topalov deze match aanvat met de weigering om remise aan te bieden of te nemen (zoals in de Sofia rules), beloven er nog veel van dergelijke gevechten op het bord te verschijnen. Wordt vervolgd …

 1. Theo
  Theo24-04-2010

  Cheater!!!!
  Dat waren 90% computer moves! 😉

 2. Guy
  Guy25-04-2010

  1-1 ondertussen
  Dat gaat nog spannend worden

 3. Theo
  Theo25-04-2010

  Woohoo!!!!
  Mooie vrijpionnenpartij van Vishy!!! (game 2)
  TOPklasse!!!!!

  1-1

  Go Vishy Go!!!!!!!!

  Dat gaat inderdaad spannend worden, Guy 🙂

  Een tie en dan een tie in de rapids en dan een verpletterende overwinning voor Vishy in de blitz zou wel tof zijn! 🙂

 4. Ruben
  Ruben28-04-2010

  Anand heeft Topalov zojuist lik op stuk gegeven in partij 4

 5. Theo
  Theo28-04-2010

  Toch erg weinig verslaggeving hier over het Wereldkampioenschap…
  Nu er eens iets echt interessants gebeurt in de schaakwereld…geen verslaggeving. Wel raar.
  De 4de partij was super! 🙂 Dat paardoffer voor de 2 pionnen en een koning in z’n blootje 🙂
  Dit gaat nog een leuke match worden!!

 6. Jan Lagrain
  Jan Lagrain29-04-2010

  Dag Theo,

  Ik volg het WK idd nauwelijks. SF brengt voornamelijk Belgisch (en Nederlands) schaaknieuws en aangezien ik helaas niet in Sofia ben, kan ik eigenlijk enkel de andere sites naschrijven en daar zie ik het nut niet echt van in (bovendien is het erg tijdrovend en jullie weten wel dat ik dit niet professioneel doe 🙂 ).

  Maar geniet er zeker van!

 7. Joris Pelemans
  Joris Pelemans30-04-2010

  Blijkbaar is de elektriciteit nu uitgevallen terwijl Anand aan zet was. Danailov strikes again?

 8. Theo
  Theo01-05-2010

  Woohoo!!!!! 13 opeenvolgende paardzetten door Anand in game 6!
  Ongelofelijk, die Vishy! : ))

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.