Van Beers schrijft Belgische (oplos)schaakgeschiedenis

Van BeersOp het zesde EK oplossen heeft Eddy Van Beers zijn successen van dit jaar voortgezet door als derde te eindigen. Dit betekende de eerste medaille voor België ooit. Het toernooi werd gehouden in Sunningdale (GB).

Hij deed nauwelijks onder voor titelverdediger (en wereldkampioen) Piotr Murdzia, die het ook weer sterk deed, maar toch zijn Europese titel moest inleveren bij John Nunn, die nog maar eens bewees nog altijd een van de besten te zijn…

Belgen met drie spelers toch vijfde

Het EK oplosschaak is zowel een individuele als een ploegaangelegenheid. Er waren 55 individuele deelnemers en 13 landenteams. De derde plaats van Eddy Van Beers in het individueel klassement is uniek voor België en een eerste Belgische medaille ooit. Bovendien stijgt van Beers op de wereldranking naar plaats 7.

In het landenklassement, waarbij teams mogen bestaan uit vier oplossers, bleef Groot-Brittannië ook net voor Polen en werd Servië derde. Deze landen eindigden ver voor de rest, waarbij België, met drie man (Van Beers, Ooms en Van Herck) kansloos voor een topklassering, het met een vijfde plek ook sterk deed. Nederland werd vertegenwoordigd door Dolf Wissmann en had geen team.

Marcel Van Herck scoorde goed in de studieronde

Andy Ooms droeg met name op de eerste dag bij aan het Belgische succes. In de stand halverwege het toernooi stond hij zelfs op de achtste plaats en uiteindelijk werd hij twintigste, wat voor hem een mooie ratingwinst opleverde.

Er waren meer oplossers die één slechte en één goede dag hadden, waaronder Dolf Wissmann, die zijn matige klassering na de eerste dag (25e) nog een beetje wist goed te maken en als elfde eindigde. De grootste sprong op de tweede dag maakte Michel Caillaud die van een dramatische 33e plaats naar plek 8 steeg.

De derde Belg, Marcel Van Herck, scoorde vooral goed in zijn favoriete ronde: de studies. Deze ronde werd dan ook door de Belgen gewonnen.

Interessant in de einduitslag zijn de klasseringen van sterke partijschakers: GM’s op plek 1, 4, 5, 13 en 15 en spelers van (ongeveer) meester-niveau op plek 2, 3, 6 en 14.

(55 deelnemers)
1. Nunn 80,5 (2-voudig wereldkampioen)
2. Murdzia 77 (5-voudig wereldkampioen en hoogste ratinghouder)
3. van Beers 76.25

20. Ooms 49
48. Van Herck 29.75

Gedetailleerde uitslagen op: http://www.bstephen.me.uk/ecsc2010/results.

Voor de informatie danken we Andy Ooms, Marcel Van Herck en Dolf Wissman

 1. Vandevenne
  Vandevenne27-04-2010

  Eddy is da beast!
  Proficiat Eddy!

 2. Marcel
  Marcel27-04-2010

  toch nog even een correctie
  Marcel Van Herck behaalde al eerder brons in het Open WK in Letland 2008
  zie
  http://www.milanvel.net/pub/jurmala/index.php

 3. xiaan
  xiaan28-04-2010

  Chessbase wijdde hier ook al een mooi artikel aan.
  http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6261

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.