Anand behoudt wereldtitel na thriller

AnandVoor de laatste speeldag begon, leek Topalov met wit te kunnen gaan drukken om een razendspannende WK-match in zijn voordeel te beslechten. Maar titelverdediger Anand counterde met zwart en strafte Topalovs risico’s genadeloos af.

Zo brengt de eerste zwartzege van deze tweekamp meteen de beslissing: Viswanathan Anand is nu de onbetwistbare wereldkampioen en de nieuwe cyclus kan beginnen …

Anand verdedigt titel met glans

Zoals u hier enkele weken geleden kon lezen, startte deze WK-match rampzalig voor wereldkampioen Vishy Anand. In de eerste partij kreeg hij met zwart een pandoering. Een mentale tik, volgens veel waarnemers en toeschouwers, maar in partij twee toonde Anand zijn ervaring: hij won na een matige partij en bracht de stand meteen op 1-1. Het WK was toen écht begonnen.

Veselin Topalov had voor deze match aangekondigd geen remise te zullen voorstellen en geen remise te zullen aanvaarden, behalve als de stelling theoretisch remise is. Kortom: hij speelde zelf met de Sofiaregels en er was weinig dat Anand daaraan kon doen. Het was een veelbesproken beslissing van de Bulgaar, maar één ding is zeker: het zorgde voor een van de meest felbevochten WK’s van de laatste decennia. Zo goed als élke partij was een uitputtingsslag.

Anand won in de laatste partij voor het eerst met zwart en besliste zo over de wereldtitel, foto@chessvibes

De cruciale factor bleken uiteindelijk de witpartijen te zijn. In partij 4 verzilverde Anand opnieuw zijn witvoordeel in een erg knappe aanvalspartij. Nu was het alle hens aan dek voor Topalov, die na drie vruchteloze pogingen en één ontsnapping in de zevende partij toesloeg in partij 8. De bordjes stonden opnieuw gelijk en Topalov leek een klein psychologisch voordeeltje te hebben, omdat hij bekend staat voor zijn sterke finish. Drie remises volgden en de twaalfde partij zou alles beslissen.

Topalov moest met wit voluit gaan voor winst, terwijl Anand met zwart best tevreden was met een puntendeling, wat zou resulteren in een rapidplayoff, een specialiteit van de Indiër. De Bulgaar drukte, maar overspeelde zonder meer zijn hand. “Ik besloot een risico te nemen en het draaide verkeerd uit”, vatte hij ontgoocheld zijn laatste partij samen. Anand kreeg een vernietigende aanval en behield in een spannende slotfase zijn voordeel. 0-1, de eerste zwartzege van de match is meteen de beslissende.

Zo is Anand na zijn zege tegen Kramnik nu zonder twijfel dé wereldkampioen van de schaakwereld. De laatste schakel van de geplande cyclus is voltooid en een volledig nieuwe race naar de titel kan beginnen. In welke vorm dat zal gebeuren, staat nog niet vast (of wat had u van FIDE verwacht?). Het is dus nog even afwachten wie de nieuwe uitdager van Viswanathan Anand zal worden.

 1. Theo
  Theo11-05-2010

  Congratulations Anand!!!!!
  Echt TOPklasse!

  Volgende match op het programma: Anand-Carlsen 🙂
  Binnen een jaar of 4, na zonaal, interzonal en kandidaat matches! 😉

 2. Gonzo
  Gonzo12-05-2010

  De Fide zal wel weer een volkomen onbegrijpelijke formule bedenken.

 3. Pietje
  Pietje13-05-2010

  Niet dat ik het beter kan, zeker niet. Maar kwaliteit van de partijen was ondermaats voor een WK. Misschien wel zeer spannend, maar zeer veel fouten die op dat niveau eigenlijk niet horen gemaakt te worden. Dus verre van topclasse Theo. Eerder Luckyshot! Al ben ik het voor de rest met de commentaar op de FIDE trouwens wel eens.

 4. wim
  wim13-05-2010

  Ik vond een zeer sterke match en een ongelofelijke strijd, elke partij opnieuw. De engines zaten er meer naast dan de spelers trouwens. Schitterend spektakel allemaal live te volgen met live-commentaar zonder wc of youghurt-toestanden.

  Mooi!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.