Topfavorieten bevestigen in Maastricht, Tuerlinckx schittert in C-groep

De winnaarsEen nieuwe locatie, maar een even sterk en spannend toernooi: dat is de balans van de Limburg Open in Maastricht. Elofavorieten Gharamian en Miroshnichenko (foto van hun onderlinge duel, dat op remise eindigde) domineerden van begin tot einde en eindigden dan ook broederlijk naast elkaar op het hoogste schavotje. Beiden scoorden een cruciale zege in een bloedstollende laatste ronde.

Zoals gewoonlijk was er ook een grote delegatie Belgen in Maastricht. Met het ingaan van de laatste ronde deelden drie Belgische kampioenen de eerste Belgische plak. Mher Hovhanisian, Bart Michiels en Bruno Laurent hadden elk 4/6. Een speciale vermelding gaat naar Ben Tuerlinckx, die met 6/7 de C-groep won. Een uitgebreid verslag met een kort interview met de toernooiorganisatie en veel foto´s…

Hans Ouwersloot: “Ik ben een tevreden man”

Het pinksterweekend is voor vele Nederlandse en Belgische schaakliefhebbers hét moment om af te zakken naar Maastricht. De reden: het Limburg Open in Maastricht, nu al toe aan zijn vierde editie.

Het toernooi is ondanks zijn jonge leeftijd uitgegroeid tot een vaste waarde in het Nederlandse (en Belgische) schaaklandschap. Maar dit jaar was er één ding helemaal anders: de speellocatie. De mooie, maar bloedhete Leeuwenborghcampus werd ingeruild voor sporthal “de Geusselt”. “Een praktische én een financiële beslissing”, motiveert toernooidirecteur Hans Ouwersloot de verhuis. “Praktisch, omdat onze zaal in de Leeuwenborghcampus het nadeel had nogal warm te zijn door het glazen dak. Financieel omdat de sponsor, die de locatie beschikbaar stelde, niet meer bij het toernooi betrokken is.”

Miroshnichenko informeerde zelf naar de voorwaarden om mee te spelen in Maastricht, waarop de organisatie gretig toehapte

“Het nadeel is duidelijk dat het een minder mooi gebouw is. Een sporthal straalt altijd wel iets minder de schaaksfeer uit, maar het voordeel is dat het erg ruim is, goed gelegen en koel”, evalueert Ouwersloot. Ook de andere aspecten van het toernooi stemmen hem tevreden. “Het aantal deelnemers is ongeveer hetzelfde als vorig jaar gebleven, wat goed is. Over de sterkte kunnen we ook niet klagen, met enkele stevige grootmeesters.” Evgenij Miroshnichenko is de blikvanger met zijn 2684. Hij werd vrij laat toegevoegd aan de deelnemerslijst. “Miro heeft ons zelf gecontacteerd en we hebben de kans gegrepen.”

Veel Belgen in Maastricht

De concurrentie voor Miro moest op papier vooral komen van Sergey Fedorchuk, Emmanuel Berg en Tigran Gharamian, al is het natuurlijk duidelijk dat elke GM een taaie klant was. Ervaren spelers als Friso Nijboer en Andrei Shchekachev en opkomende jeugdspelers als Robin Swinkels, Martijn Dambacher en dies meer kwamen zeker in aanmerking voor de topplaatsen. De Belgische toppers mogen we zeker niet vergeten te vermelden: Bart Michiels en Belgisch kampioen Mher Hovhanisian zijn subtoppers.

Belgisch kampioen Mher Hovhanisian maakte zijn wederoptreden: zijn 5/7 was niet schitterend, maar zeker ook niet slecht

Voor Hovhanisian was het een speciaal toernooi, want hij maakte zijn wederoptreden na een jaar zonder toernooiervaring, nadat zijn regularisatie in orde werd gebracht. “Het loopt nog wat stroef,” glimlachte hij, “maar we zien wel wat ervan komt. Het is in ieder geval duidelijk dat ik wat openingskennis en -voorbereiding mis. Daar moet ik nog aan werken.” Behalve Michiels en Hovhanisian was er een hele jeugdreeks komen opdagen, met Roel Hamblok, de Larmuseau’s, Bomans, Roos, Verstraeten …

Logica wordt gevolgd: sterkste spelers winnen het toernooi

De eerste schifting werd in de eerste drie rondes gemaakt. Enkel Miro, Gharamian en Nijboer tekenden voor 3/3. Fedorchuk had zijn eerste pluim gelaten tegen IM Daan Brandenburg (remise). In ronde 4 was er een kleine hergroepering, onder andere door de remise van de leiders: Gharamian drukte met zwart tegen Miro, maar die kraakte niet. “Vandaag was het niet zo best,” zuchtte Miro, “ik misrekende me en kwam slechter te staan, maar ik kraakte niet.” En we zouden het inderdaad zien. Na een remise tegen Berg scoorde Miro een sterke 2/2. Vooral zijn laatste ronde, tegen co-leider GM Shchekachev (spreek dat maar eens uit), haalde hij met zwart genadeloos uit.

Tigran Gharamian maakte indruk in Maastricht: hij was de enige die Miro kon volgen

Jammer voor die andere ster van het toernooi: Tigran Gharamian. Gharamian speelde ijzersterk en ging zelfs alleen aan kop na een zege tegen Nijboer in amper 24 zetjes. Ook hij consolideerde tegen Berg met een remise om in de laatste ronde uit te halen tegen Daan Brandenburg. Daarmee zijn de twee winnaars de logische voortzetting van een spannend toernooi. De derde plaats is voor Fedorchuk, Nijboer en het jonge, Nederlandse toptalent Benjamin Bok met 5,5/7.

Omdat de uitslagen van de laatste ronde nog niet online staan op het moment van schrijven, moeten we onze informatie over onze landgenoten met enige voorzichtigheid geven, maar het was wel een opvallende trend, daar in Maastricht: Bij het ingaan van de laatste ronde waren het allemaal Belgische kampioenen die vooraan hadden postgevat: Hovhanisian, Michiels, Laurent en Larmuseau. Voeg daar nog de vijfde Belg aan toe, Vlaams kampioen Roel Hamblok, en het is duidelijk waarom net deze spelers het zo goed deden. Die laatste speelde trouwens opnieuw een uitstekend toernooi.

De meest opvallende prestatie kwam echter uit de C-groep. Daar speelde Ben Tuerlinckx iedereen van de het kastje naar de muur. Hij verloor 1 partij, maar won er 6, genoeg om met een half punt voorsprong de C-groep solo te winnen. Knappe prestatie!

Alle informatie en uitslagen worden in de loop van de avond gepubliceerd op de officiële site.

Broederlijk naast elkaar: Bart Michiels en Mher Hovhanisian

Roel Hamblok teerde verder op zijn niveau van tijdens het Vlaams Kampioenschap maar…

… kreeg een lesje in baardgroei van Arno Bomans

Meer Belgische kampioenen: Nils Nijs en Eva Baekelant deelden de punten in hun onderlinge duel

Miro toont wat "doden met de ogen" in werkelijkheid betekent

Welke schaker steek je graag in de diepvries?

Fedorchuk en Miro, de twee elohoogsten

Robin Swinkels met naast hem Andrei Shchekachev, die pas in de allerlaatste ronde sneuvelde

Mag ik u kussen? vandaag met de twee winnaars: Miro en Gharamian

 1. drinkeh
  drinkeh24-05-2010

  Knap gespeeld van de Belgen!

  NB: ene AR wenste mij laatst nog vele baarden in mijn leven, maar nu ik AB hier zie heb ik daar toch zo mijn bedenkingen bij :D.

 2. Henk
  Henk24-05-2010

  Leuk toernooi in een aangename stad, op wandelafstand van de toernooilokatie.
  Ik heb meegedaan in de B groep en ik stond verbaasd van de hoeveelheid jeugdspelers en het niveau van die jeugdspelers. Op zeven partijen heb ik drie volwassenen en vier jeugdspelers ontmoet.
  Er waren zowel Belgische als Nederlandse jeugdspelers present trouwens.
  Zo had ik de eer om een partijtje te mogen spelen tegen Nicola Capone, een spelertje van 11 jaar dat nauwelijk boven tafel komt, maar die wel 5/7 gescoord heeft en zo de achtste plaats binnen de B-groep behaald heeft. (ja, ik ben 1 van de 5 😀 )

 3. Nancy
  Nancy25-05-2010

  En Ben(neke) Tuerlinckx won de C groep!

 4. Rob
  Rob25-05-2010

  Ja nog is ne proficiat aan alle belgen. Ik denk wel dat Ben(neke) ons nog ne keer moest trakteren op nen Mcdo :p Het was inderdaad een tof tornooi en wat iedereen ook zegt, deze zaal was beter als de vorige. Vorig jaar was het gwn achter je bord niet uit te houden in de zaal die niet voor niets de ‘serre’ werd genoemd :p

 5. Wouter
  Wouter25-05-2010

  Ik zat tijdens het tornooi al te wachten op een eventueel tussentijds verslag, maar hier is het dan eindelijk!
  Een leuk overzicht van het tornooiverloop en prestaties van onze talrijk aanwezige landgenoten met sfeervolle foto’s.
  En natuurlijk proficiat aan ben Tuerlinkx en Roel (mét baard) voor hun sterke prestaties! (ook andere resultaten mochten natuurlijk gezien worden)
  Ik hoop volgend jaar zelf van de partij te kunnen zijn 🙂

 6. stefan
  stefan25-05-2010

  In het begin oogde de locatie oubollig , maar eens het warmer werd bleek hoe geschikt de locatie eigelijk ook was. De nooduitgangen open en een korte wandeling naar het zonneke buiten… zaaalig. De andere infrastriuctuur was gebrekkig. Geen naamkaartjes , geen vlaggetjes, en de B en C groep stonden volledig in de schaduw (geen DGT borden op de topposities) , ook niet prettig voor die deelnemers.

  Enkele pluspunten, maar ook enkel minpunten. Als je vergelijkt met de professionele organisatie van het BK voor jeugd in Houffalize , dan vind ik dat wij Belgen toch VEEL verder staan.

 7. Patrick
  Patrick26-05-2010

  @ stefan : misschien geven ze minder uit aan dgt borden , maar des te meer aan jeugdopleiding , die staat dan ook VEEL verder dan de belgische 🙂 …alsook natuurlijk het niveau van die jeugd

 8. chessmaster
  chessmaster26-05-2010

  En daar mag dringend eens iets aan veranderen! Die Nederlandse jeugd kent een boost vanjewelste! Dat ontbreken we in Belgie zeer zeker.

  Iemand een idee hoe we dit kunnen aanpakken?

 9. Guy
  Guy26-05-2010

  stuur ze allemaal naar Francois Vandamme!

 10. Goendi
  Goendi27-05-2010

  Dat is dé ideale oplossing.

 11. volgjeneus
  volgjeneus27-05-2010

  We moeten nu ook weer geen wonderen verwachten hé. Ook in België is de jeugd toch enorm vooruitgegaan in vergelijking met enkele jaren geleden. Nederland had gewoon een veel beter beginniveau. Zo’n achterstand haal je niet zomaar in. Volgens mij zijn we goed bezig. Vroeger enkele uitschieters, nu een stevige basis (van het niveau van die uitschieters), later zullen we die basis behouden en zullen de uitschieters er weer zijn. Zo gaat men vooruit.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.