Eljanov en Kamsky blinken uit in Rusland en de VS

EljanovDe Oekraïener Pavel Eljanov heeft in Astrakhan de allerlaatste Grand Prix van de FIDE-cyclus (en misschien wel ooit) gewonnen. Hij schudde een homogeen pak af en eindigde met een vol punt meer dan een sterk vijftal, met heel wat schoon volk.

In de Verenigde Staten heeft Gata Kamsky dan weer het nationaal kampioenschap in St. Louis gewonnen. Kamsky won na testwedstrijden tegen Yuri Shulman. Hij volgt Hikaru Nakamura op, die samen met Onischuk derde werd. Opvallend in de Verenigde Staten is de procedure voor de testwedstrijden. De spelers kunnen immers bieden op de tijd die ze krijgen…

Kamsky verrast verrassing

Het kampioenschap van de VS is al langer een sterk toernooi, maar de laatste jaren is het prijzengeld zo opgedreven, dat élke Amerikaanse topspeler deelneemt. De eerste prijs bedraagt tegenwoordig een aardige 35 000 dollar. De favorieten zijn wél ieder jaar dezelfde typische namen: Nakamura en Kamsky steken er elogewijs bovenuit, maar krijgen meestal concurrentie van sterke 2600+-spelers als Onischuk, Shabalov en ook Yuri Shulman.

Die laatste was dit jaar de verrassing. Na de eerste zeven rondes speelden de beste vier voor de titel in een onderling minitoernooi. Nakamura, Kamsky, Onischuk en Shulman waren de gegadigden. In dat minitoernooi klopte Shulman Nakamura met zwart en dankzij twee remises eindigde hij samen met Kamsky op 2/3.

Dan gebeurt er in de VS iets wat nergens anders ter wereld in schaaktoernooien wordt toegepast. De twee finalisten moeten testmatchen spelen. De basis voor die testmatchen is 60 minuten met 5 seconden increments. De zwartspeler heeft aan remise genoeg om de titel te halen.

Gata Kamsky gokte op 25 minuten en won! Foto @ Official Site

Tot hier is alles bekend en logisch, maar het vreemde volgt dan: de spelers mogen in het geheim bieden op een hoeveelheid tijd ze denken nodig te hebben om de titel te kunnen halen. Kamsky bijvoorbeeld zette in op 25 minuten. Shulman gokte op 38 minuten. Daardoor mocht Kamsky dus kiezen of hij voor wit koos met winst of voor zwart met remise. Het inzetten op weinig tijd doe je echter niet zomaar: de speler die wint, moet spelen met de ingezette tijd, terwijl zijn tegenstander de 60 minuten krijgt. Kamsky speelde de finale dus met 25 minuten tegen 60 voor Shulman.

Toch belette dit de favoriet niet om met zwart (zijn eigen keuze omdat hij zich veiliger voelde met zwart) remise te houden, ondanks zijn tijdsnadeel. “Ik had wel te weinig tijd achteraf bekeken,” glimlachte Kamsky op de persconferentie, “maar het draaide dus nog goed uit. Ik ben blij en trots op mijn titel.”

Eljanov beëindigt Grand Prix-cyclus met zege

Enkele duizenden kilometers verder kwamen 14 andere topschakers in het Russische Astrakhan samen om de laatste editie van de Grand Prix-reeks uit te vechten. Klinkende namen genoeg: Ivanchuk, Radjabov, Mamedyarov, Leko, Gelfand, Svidler, Gashimov … De tweede eloseed was echter niet een van hen, maar wel Pavel Eljanov. De Oekraïner is de afgelopen maanden bijna onopvallend opgeklommen tot de top 10 van de wereld.

Levon Aronian is de winnaar van de Grand Prix-cyclus

Nu kreeg hij de kans om zijn kunnen ook te tonen aan de grote kanonnen en deze kans liet hij niet onbenut. Eljanov speelde een ijzersterk toernooi en eindigde op +3. Hij verloor twee keer, tegen Ponomariov en Alekseev, maar won dus maar liefst 5 partijen. Met 8/13 eindigt Eljanov een vol punt voor de hele hoop. Vijf spelers raapten 7 punten, drie 6,5, twee 6 en drie 5,5.

De Grand Prix-cyclus bepaalde wie mee mag spelen in het kandidatentoernooi, dat de volgende uitdager van Vishy Anand zal bepalen. Levon Aronian overtuigde als winnaar, maar ook Teimour Radjabov mag meedingen naar een uitdagersplaats.

1. Eljanov 8/13
2. Ponomariov, Alekseev, Radjabov, Jakovenko, Mamedyarov 7/13
3. Leko, Gashimov en Wang Yue 6,5
4. Gelfand, Svidler 6
5. Ivanchuk, Inarkiev, Akopian 5,5

  1. Gonzo
    Gonzo26-05-2010

    Het moet niet veel gekker worden met die bedenktijden.

  2. Glen
    Glen27-05-2010

    Jammer dat Nakamura de finale niet haalde. Als bulletkampioen had hij het misschien wel op een minuutje gedaan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.