Schaken is hip (2)

BV's die schakenOp een misschien wel historische dag voor het Belgische schaken (misschien ook niet) is het meer dan ooit nuttig om ons spel, en niets anders dan het spel, te promoten. Onder dat motto werd tijdens het Belgisch jeugdkampioenschap het debat “Schaken is hip” georganiseerd.

In dit tweede deel van deze/dit column/opiniestuk gaan we verder in op wat er uit die brainstorming is voortgekomen. Schaken in de media krijgen: dat is de boodschap. En een oproep om samen hier te brainstormen! Schaken is hip, deel 2 …

De liefde voor het schaakspel

Willen we die kinderen, en ook die ouders, en al wie ouder is dan die kinderen en jonger dan die ouders, al wie ouder is dan die ouders en al wie jonger is dan die kinderen en al wie om één of andere mysterieuze reden nog door de mazen van het net geglipt is, niet gewoon de liefde voor het schaakspel meegeven? Ongeacht hoeveel ze willen oefenen, ongeacht hun schoolresultaten, hun afkomst, hun inkomen, hun leeftijd, hun gezondheidstoestand?

Ongeacht wie de kijkers zijn, met de boodschappen die we in het verleden dankzij de media de wereld instuurden, bereiken we hen niet. En daarom opent Tom Piceu het debat: Schaken is hip, wij moeten het alleen nog willen tonen en zij moeten het willen zien.

Tijdens het BJK zat een aantal spelers, jong en oud, al eens samen om te bespreken hoe we de media kunnen tonen dat schaken inderdaad hip is. Aan fantasie alvast geen gebrek, en een hele resem ideeën ontsproot, daar in de projectiekamer in Houffalize. We zouden minder de organisatoren en de toppers aan het woord moeten laten, en meer de meisjes en de vrouwen. De beginnertjes ook, zij die niet uren investeren in de moeder van de denksporten, maar die het spelletje spelen omdat ze het leuk vinden, ongeacht hun resultaat, die naar tornooien komen omdat ze er vrienden maken.

We moeten niet enkel jonge kinderen in beeld laten komen, en mannetjes op leeftijd, maar ook de generatie daar tussenin. Adolescenten zijn een moeilijke maar dankbare doelgroep. We verliezen er jaarlijks een hoop, aan feestjes, een andere sport, een lief, problemen in de studies. Maar jaarlijks zijn er een pak adolescenten die de microbe te pakken krijgen, en die er dan ook echt voor gaan, vol enthousiasme. Want in de adolescentie groeit de latere mens.

Adolescenten, helaas, die komen niet op de teevee als we schaken tonen. Die komen op de teevee als ze een leeftijdsgenoot hebben neergestoken, of als ze onbeschermde seks hebben gehad, met alle gevolgen vandien. Maar schaken, nee, dat doen die gasten blijkbaar niet. Schaken, op de middelbare school, is daardoor vaak allesbehalve hip. Nochtans, de bar in Houffalize draaide op volle toeren tijdens het BJK. Nachtelijke uitstapjes bewezen dat onze jeugd wel degelijk jeugd is. En tof dat het was!

Den Eddy van Thuis leert Geert Lambert de kneepjes van het vak

Vrouwen en jongeren, we hebben ze. Nog een ander aantrekkelijk uithangsbord zijn de bekenden. Die hebben we ook, onder de naam van Daan Hugaert. Dat zelfs “den Eddy van Thuis” met de schaakstukken overweg kan, zal menig Vlaming wellicht verbazen. Hoef je dan toch geen genie te zijn om dat moeilijke spel te snappen? Maar Daan kan toch niet de enige bekende Vlaming zijn met schaken als hobby? Politiekers en bedrijfsleiders genoeg in de schaakwereld, maar BV’s met een hoger algemeen attractiviteitsgehalte? Aan Tom Waes gaan we ook niet veel hebben waarschijnlijk. We hadden nog gehoopt dat hij een schaakbond zou oprichten in een volgende aflevering van Tomtesterom, maar toen hij kwam informeren, hadden we er nog één, en we wilden die nog gauw ontbinden, maar de sumo was ons voor. We zoeken dus dringend BV’s voor meer publiciteit. BV’s hoeven hun gat nog maar te lichten, of ze komen in de krant. Sterk plan.

En toen sloeg de fantasie op hol: we zouden grootse evenementen kunnen organiseren, met originele prijzen. Met liters limonade, honderd kilo chocolade. Hadden we maar tien miljoen. Of vijftig duizend euro, daar waren we ook al blij mee. We kunnen ook speciale evenementen organiseren, aantrekkelijke vormen van schaak, waarin spelers meer doen dan alleen maar denken en af en toe eens in actie schieten om een zet te doen, zoals krokodillen in een dierentuin, die af en toe eens een poot verzetten. Lightning, schaken met de klok enkele meters verder, doorgeefschaak, u kent het wel.

Fantasie is niet vekeerd, want het levert een etmaal aan ideeën op. Creativiteit is het woord dat ons van de ondergang zal redden. We zijn het al gewoon, op het bord is het net zo. Soms hebben we veel zin om het op te geven, het gaat niet vandaag, ik zie ze niet staan. Tot plots de creativiteit de kop opsteekt, dan is de miraculeuze ontsnapping vaak niet ver weg. Laat u dus vooral gaan in de reacties hier, we zitten met een creatief volkje, met veel ideeën en geen angst om die ideeën te spuien. Laten we eens constructief zijn.

Tom Piceu is een roeier, dat weet iedereen die hem kent. Maar hij ontfermt zich inmiddels al over zo veel bootjes tegelijkertijd, dat de dag dat hij zal verzuipen dichter lijkt dan de dag dat de wereld zal vergaan. En daarom zijn mensen die meer willen doen dan hier reageren, ook meer dan welkom. Heb je een plan, of zie je het zitten om je op de plannen van anderen te storten? Spreekt de media je wel aan? Aarzel niet en roei mee! Heb je contacten bij de pers? Ken je schakende BV’s? Één adres: tom.piceu@gmail.com . En de reacties natuurlijk, want samen staan we sterk. Ik daag jullie uit: laten we eens tonen dat ook constructieve discussies populair kunnen zijn, en laten we samen voor de honderd reacties gaan!

 1. Gert
  Gert05-06-2010

  Heel mooi artikel en prettig om horen dat mensen zo bezig zijn met de promotie van het schaken. Nog twee ideeën: 1) Organiseer (als liga) in de zomer op publieke plaatsen mini-ploegen-tornooien op één namiddag op een groot schaakbord op de grond. Laat de ploegen tegen elkaar spelen met mogelijkheid tot aanmoedigen en overleg. En zet centraal een klok. De ploegkapitein doet de zetten en drukt de klok in. Spektakel en aandacht verzekerd. Een goede lokatie: Het steen in Antwerpen (het bord is er al).
  2) Laat elke liga een brochure uitgeven (A5-formaat, blinkend) met informatie over de clubs (één pagina per club) en deel deze uit op de evenementen uit voorstel 1.

  Uiteraard wil ik in de toekomst hier wel aan meewerken. Als club hebben we ook al op cultuur/rommelmarkten gestaan.

  Leuk toch.
  Gert

  M.i. moet er ook aandacht gaan naar het speelcomfort dat maakt het schaken ook aangenamer (ruime zitplaatsen, voldoende diepe tafels en waarom bij snel- en rapidschaak geen rustig of minder rustig muziekje op de achtergrond).

 2. Chessmaster
  Chessmaster06-06-2010

  Een mooi initiatief!

  Schaken is zo’n mooie sport, dat mogen we zeker laten zien!

 3. Joe Cordy
  Joe Cordy06-06-2010

  Ik weet niet of dit ook kan gelden als promotie, maar momenteel kan men op bovenstaande website de aankondiging lezen van een schaakactiviteit gecombineerd met een fietstocht in het Oostendse achterland, met een picknick en een museumbezoek, om af te sluiten met een barbecue in het Bikers Loft Hotel. Dit alles organiseert de schaakkring Pion68 uit Oostende op 10 juli as. voor eigen leden, maar ook buitenstaanders die zich aangesproken voelen zijn welkom.

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans07-06-2010

  Nog 97 te gaan 🙂

 5. Mark
  Mark08-06-2010

  Bedankt Sarah! Zoals gewoonlijk een plezier om lezen 🙂

  Ik denk dat het belangrijk is zoveel mogelijk naar buiten te komen met de club. Dus anders dan een tornooi,echt schaken naar de mensen toe brengen. Er zijn zoveel schakende papa’s en zoontjes daarbuiten zoals we konden zien in Kortrijk op ons reuzen schaakspel tijdens de Sinksenfeesten.
  (check it out op http://www.schaakclubkortrijk.be )

  In september doen we dit opnieuw, we zullen Gert zijn idee zeker overwegen!

  Verder is het misschien een idee om met alle de clubs iets op te zetten rond chess for life (tegen december dus we hebben nog wel wat tijd) zoals Sarah vroeger al eens voorstelde. Als we daarmee het nieuws niet halen dan weet ik het niet meer 😉
  Wij staan zeker open voor ideeën, jullie kunnen mij altijd contacteren!

  grtz
  Mark Dechamps
  Schaakclub Kortrijk

 6. Wouter Schuurbiers
  Wouter Schuurbiers08-06-2010

  Wel ik heb misschien wel een degelijk idee voor volgend jaar ergens?

  Ik zit op de Karel de Grotehogeschool in Antwerpen op een campus aan de Groenplaats in Antwerpen,

  dus is het misschien eens interessant om een groot openluchtschaakevenement te organiseren op de Groenplaats met bijvoorbeeld de samenwerking van mijn school?

  Het is een campus bedrijfswetenschappen en de link tussen bedrijfswetenschappen en schaken is wel goed te leggen denk ik.

  Net DOOR die samenwerking met de Hogeschool PLUS het ‘bezetten’ van zowat het drukste plein van Antwerpen moet media-aandacht ook goed mogelijk zijn dan!

  Just an idea 😉

  mvg,
  Wouter Schuurbiers, Feestbestuurder SK Moretus Hoboken 🙂

 7. steven
  steven15-06-2010

  Mss een idee om iets te organiseren dat gelijktijdig loopt in een aantal steden? Bv ‘simultaandag’ waarbij dan in alle Belgische steden op een openbare plaats gelijktijdig een simultaan gehouden wordt door een local hero?
  of een ‘schaak-in-het-park-dag’ waarbij dan in alle steden en dorpen de schakers eens een clubmiddag houden in het park? Lijkt me ook wel gegarandeerd een aandachtstrekker (als je dan met genoeg bent natuurlijk)…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.