Jan Smeets domineert Nederlands kampioenschap

Jan SmeetsHet nationale kampioenschap van onze noorderburen verhuisde dit jaar naar Eindhoven en nam meteen ook de gehele Nederlandse top mee.

Jan Smeets was de top seed en hij moest zich tijdens de laatste ronde zelfs niet meer moe maken om de titel op zijn naam te schrijven. Smeets speelde een solide toernooi, zonder nederlagen, en profiteerde optimaal van misstappen van zijn voornaamste concurrenten Loek Van Wely en Anish Giri. Laagste elo Benjamin Bok scoorde 3,5/9 én zijn derde IM-norm. Maar het NK viel dit jaar niet alleen op door de sterkte, want haalde het wereldnieuws op een heel andere, unieke manier …

Loek Van Wely: “De instellling van die jonge spelers hier begrijp ik niet …”

Met Jan Smeets, Anish Giri, Loek Van Wely, Erwin L’Ami, Dimitri Reinderman, Sipke Ernst, Wouter Spoelman, Friso Nijboer, Robin Van Kampen en Benjamin Bok herstelde de organisatie van het Nederlands kampioenschap de Hollandse schaakreputatie in ere. Een van de sterkste nationale kampioenschappen van de afgelopen 10 jaar was het, met behalve Stellwagen en Tiviakov alle grote namen. Genoeg materiaal om een genietbaar toernooi te verzekeren, maar de spektakelwaarde werd alleen maar vergroot door enkele “buitenschaakse” gebeurtenissen, zowel op als achter het bord.

Loek Van Wely kon niet lachen met de herhaling van zetten van zijn jonge tegenstander, Benjamin Bok, en speelde zo'n 30 keer dezelfde stelling zonder remise aan te nemen

De tijd dat een Nederlands Kampioenschap de New York Times haalde, is al lang voorbij, maar de partij tussen Benjamin Bok en Loek Van Wely tartte de verbeelding van vele schakers. De 15-jarige Benjamin Bok zag na een tiental zetten theorie de kans op een zetherhaling en dus een remise. Van Wely zag dat ook, maar was zo ontstemd over het “gedrag” van zijn tegenstander dat hij een aanbod weigerde, maar de zetten nog tot zet 36 (!!) bleef herhalen. Toen moest Bok het halfje maar claimen bij de scheidsrechter. “Dan krijgt zo’n jonge speler een wild card en dan speelt ie niet eens om iets bij te leren, de idioot!” reageerde een kwade Van Wely. Zowel over de partij zelf als over de reactie van King Loek schreef de internationale schaakpers bladzijden vol. Bok reageerde niet, maar de 0/5 die volgde leek te tonen dat het hem niet koud liet. Maar in de laatste twee rondes haalde de Veldhovenaar zijn gram: 2/2 én zijn derde meesternorm, goed voor de IM-titel!

Ook achter het bord was er even opschudding, toen toernooifavoriet en titelverdediger Anish Giri in ronde 7 flauwviel achter zijn bord. Giri had zich gesneden, maar merkte niet dat hij aan het bloeden was aan zijn hand. Toen hij daarop gewezen werd en merkte dat er bloed aan zijn oor hing (veroorzaakt door met zijn hand aan zijn oor te komen), verloor hij even het bewustzijn. Na een korte pauze besloot Giri toch terug achter zijn bord te gaan zitten om een remisevoorstel te doen aan zijn tegenstander, Friso Nijboer. Die was zelf danig van zijn melk dat hij zonder veel aarzeling het voorstel aannam.

Smeets werkt zenuwen weg en grijpt tweede titel

Of die gebeurtenis een invloed heeft gehad op Giri’s voorlaatste ronde weten we niet. Toch zou in die achtste ronde de toernooibeslissing vallen. Samen met Jan Smeets had Giri het toernooi gedomineerd. Beiden leidden de dans met 5/7. Smeets drukte met wit tegen L’Ami, terwijl Giri met zwart die andere klepper, Loek Van Wely, bekampte. Van Wely zelf was al uit de titelrace gestapt na een nederlaag in de derde ronde tegen Wouter Spoelman. Zijn eergevoel was hij echter niet verloren en na een partij waarin hij de lakens uitdeelde, werd ook het pak binnengehaald. Giri verloor, Smeets won (na een enorme blunder van L’Ami).

Anish Giri was de voornaamste concurrent voor Jan Smeets, maar hij sneuvelde in de voorlaatste ronde tegen Loek Van Wely

Daardoor ging Jan Smeets de laatste ronde in met een vol punt voorsprong en met tailender Robin Van Kampen op het menu. Die laatste kon nog wel moeite doen om zijn vriend Anish Giri te helpen, maar na zet 3 ging hij toch maar droogjes in op het remisevoorstel van Smeets, die daardoor zeker was van zijn tweede Nederlandse titel. Een beslissing die overigens opnieuw werd bekritiseerd door Loek Van Wely, met dezelfde argumentatie als hij gebruikte tegen Benjamin Bok.

Jan Smeets trok er zich echter niets van aan. “Ik was wat zenuwachtig in het begin van het toernooi. Zeker de eerste ronde was zwak, maar toen ik plots enkele partijen won en Loek verloor, kwam het zelfvertrouwen terug en uiteindelijk verloor ik zelfs geen enkele partij”, vertelde Smeets aan uw dienaar in een interview, dat later deze week online zal verschijnen en waarin Smeets het heeft over dit kampioenschap, zijn carrière, zijn studies en natuurlijk – hoe kan het ook anders? – het WK voetbal.

Jan Smeets besteedde de laatste ronde vooral aan het bekijken van de andere partijen. Zijn broodje was al snel gebakken.

Benjamin Bok kreeg een uitbrander van Loek Van Wely, maar speelde met succes tot in de laatste ronde voor zijn derde IM-norm.

Peng's vlindertattoo brengt geluk: ze won voor de 12de keer bij de vrouwen

De mooie speelzaal op de High Tech Campus in Eindhoven, met voorop Loek van Wely

Robin Van Kampen legde Smeets niets meer in de weg in de laatste ronde

Anne Haast presteerde degelijk bij de vrouwen

Bianca Muhren nog degelijker!

Met uitzicht op een mooi meer: Friso Nijboer

Erwin L'Ami

 1. David Roos
  David Roos21-06-2010

  Ik vond hier iets op het internet over dit incident.
  http://www.tno.nl/content.cfm?context=overtno&content=nieuwsbericht&laag1=37&laag2=69&item_id=2010-06-16%2011:31:58.0

  Dit is een soort van expiriment ofzo?

 2. Bas Noorman
  Bas Noorman21-06-2010

  Ik zie Van Wely zijn probleem toch niet hoor, als op papier betere speler is het zijn taak toch remisewendingen uit te sluiten. Een slecht berekende gok misschien, maar dan moet hij toch zo vervelend niet doen achteraf.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.