Belgisch kampioenschap opent spectaculair

HamblokDikwijls is een eerste ronde in een gesloten kampioenschap een aangelegenheid waarin de kat uit de boom wordt gekeken. Zeker niet verliezen, dus niet te veel risico’s nemen, luidt het adagium dan. Het kampioenschap dit jaar toonde niets van dat met alles wat een verrassende opening nodig had: geen remises, zeges van de topfavorieten maar ook van de jonge debutanten!

Dgebuadze en Hovhanisian deden een goede zaak door met wit respectievelijk Ringoir en Claesen aan de kant te zetten. De Schampheleire en Hamblok toonden hun talent tegen Rooze en Alienkin. En om af te sluiten walste Pascal Vandevoort over Stefan Docx. Een openingsverslag over schilderwerk en met de eerste foto’s…

“Mijn voorbereiding? Schilderen!”

Het deelnemersveld van dit Belgische kampioenschap oogt bijzonder homogeen. Behalve Roel Hamblok hebben àlle spelers meer dan 2300 elo en steken enkel Dgebuadze en Hovhanisian er elogewijs wat bovenuit. Voorspellingen maken is dus moeilijk, zeker omdat de persoonlijke situatie en voorbereiding van de spelers veel ruimte tot interpretatie laat.

Zo is titelverdediger Mher Hovhanisian onlangs verhuisd naar Antwerpse contreien. “Ik heb veel aan mijn hoofd gehad en ben vooral bezig geweest met schilderen en verhuizen. Bovendien was de test in Maastricht niet zomaar positief. Ik kan dus moeilijk mijn vorm inschatten”, gaf de Armeen mee. Een bezoek aan een speciale Armeense kapper moet voor enige frisheid zorgen.

Hovhanisian maakt het mooi af met 27. Kxh1 Dh7 28. Kg1! Lxc3 29. Td8 1-0

Achter het bord kende Hovhanisian in ieder geval weinig problemen. Na een gelijke opening profiteerde hij van enkele mindere zetten van Pieter Claesen om snel een groot voordeel te bereiken. De eindcombinatie was fris: met wit heeft de titelverdediger net 26…Th1 toegelaten en na 27. Kxh1 Dh7+ lijkt het alsof wit de dame verliest. Hovhanisian zag echter een stapje verder: na 28. Kg1 Lxc3 volgt 29. Td8+ en de koning moet naar de zevende rij waarna hij de dame terugwint met materiaalwinst. Een al bij al overtuigende zege.

Debutant Tanguy Ringoir heeft zijn pijlen gericht op de top 3 van dit elitekampioenschap. “Ik mik op het podium. Dan zal ik tevreden zijn, maar het wordt sowieso heel moeilijk, want ik heb sinds Pasen geen toernooiritme opgedaan, dus ik kan mijn vorm niet goed inschatten.” De paring voor Ringoir is eveneens niet simpel met 5 zwartpartijen en een opening tegen Dgebuadze. Jammer genoeg voor de jonge Geraardsbergenaar kwam hij onder druk te staan en verloor hij een pionnetje. 1-0 voor Dgebuadze.

Pascal Vandevoort slaat toe met Txb4, Dxc2 en Lg7. De zwakke witte koning en de sterke lopers doen de rest.

De moeilijkste taak is in theorie weggelegd voor Glen De Schampheleire en Roel Hamblok. De twee elolaagsten hebben echter wel al getoond gevaarlijke klanten te zijn. De Schampheleire toonde tegen Jan Rooze een goede voorbereiding en had uiteindelijk weinig moeilijkheden toen Rooze een stuk offerde, maar niet de gewenste compensatie kreeg. Roel Hamblok sukkelde in het begin van de partij met zijn schrijfmateriaal. Hij was nochtans enthousiast toen hij Alienkin een verkeerde openingsvariant in de maag spietste. Alienkin verwachtte waarschijnlijk een Grand Prix-aanval, maar speelde dan een “weerlegde” (aldus Hamblok) variant toen Hamblok Pc3 en Lb5 inlaste. Na wat ploeterwerk was het punt binnen. Een eerste stunt van Hamblok.

De makkelijkste zege van de dag kwam van Pascal Vandevoort, die in een drakenvariant Stefan Docx helemaal van het bord speelde. Knap was het offer Txb4 (zie stelling), gevolgd door Dxc2 en Lg7. De zwakke koning kon niet verdedigd worden en met een dodelijke penning zette Vandevoort zijn eerste punt op het bord.

Hopelijk is de eerste ronde geen toevalstreffer, maar wel een aanzet voor een negenrondig schaakspektakel.

De uitslagen:
Hovhanisian-Claesen 1-0
Dgebuadze-Ringoir 1-0
Hamblok-Alienkin 1-0
De Schampheleire-Rooze 1-0
Docx-Vandevoort 0-1

De stand:
Hovhanisian, Dgebuadze, Hamblok, De Schampheleire en Vandevoort 1
Claesen, Ringoir, Alienkin, Rooze en Docx 0

Foto’s:

Een Armeense kapper stoomde titelverdediger Mher Hovhanisian klaar voor een goede eerste ronde

In de open reeks is Yves Duhayon een van de favorieten

Steven Geirnaert is de top seed in diezelfde open reeks

Pascal Vandevoort startte overtuigend tegen Stefan Docx

Jan Rooze offerde, maar kreeg uiteindelijk niet genoeg compensatie…

  1. jan van mechelen
    jan van mechelen03-07-2010

    Zo’n kapsel als Mher wil ik ook wel! 🙂

  2. jan van mechelen
    jan van mechelen03-07-2010

    Kunnen de partijen ergens nagespeeld worden?

  3. Johan C
    Johan C03-07-2010

    Komt er een voorlopige stand voor BK open???

  4. LH
    LH03-07-2010

    Ik zou graag de partijen naspelen

    mvg

  5. Jan Lagrain
    Jan Lagrain03-07-2010

    De partijen zijn nu nog na te spelen op http://schaakfabriek.be/live

    Morgen komen de partijen naspeelbaar op schaakfabriekplus.be!

  6. Joris Pelemans
    Joris Pelemans04-07-2010

    Het is duidelijk dat Mher BK wordt. Iemand heeft met een kader rond z’n naam bij de poll al stiekem een hint gegeven ;-).

  7. LH
    LH04-07-2010

    Jan

    Jammer genoeg zijn de partijen van ronde 1 nog steeds onvindbaar of ik kan niet goed zoeken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.