Pascal Vandevoort alleen aan kop na leuke tweede ronde

VandevoortHet harde labeur van gisteren kreeg vandaag in ronde 2 een mooi vervolg. Opnieuw was er geen sprake van snelle remises en opnieuw werd er op het scherpst van de snee geknokt voor elke centimeter op het schaakbord.

De grote winnaar is Pascal Vandevoort, die vandaag zijn tweede opeenvolgende zege boekte. Alle andere winnaars van gisteren konden dat niet nadoen, waardoor de Luikenaar alleen aan kop komt. De spannendste partij werd gespeeld tussen Stefan Docx en Mher Hovhanisian. Na 146 zetten (!) eindigde een thriller op remise…

Docx smeert titelverdediger bijna eerste nederlaag aan

Door de remiseloze eerste ronde van gisteren was er een erg duidelijke situatie voor ronde 2: vijf spelers willen weg van de 0 en willen hun concurrenten niet te ver laten uitlopen. Vooral Aleksandr Alienkin leek dat goed begrepen te hebben. Hij greep Glen De Schampheleire meteen naar de keel met een gewaagd, maar theoretisch pionoffer. Die eerste had dat nog nooit gezien en stond meteen voor een moeilijke keuze.

“Ik denk dat ik het moet aannemen, maar achter het bord twijfel je omdat je voelt dat het waarschijnlijk voorbereid was. Ik koos dan maar voor iets rustigers, maar dat bleek compleet verkeerd”, legde De Schampheleire zijn precaire situatie uit. De koning van de Zottegemnaar werd meedogenloos bestookt en het eerste punt voor Alienkin was een feit.

Stefan Docx was dichtbij zijn eerste zege, maar moest na 146 zetten en een helse tijdnoodfase berusten in remise

Ook Stefan Docx had iets goed te maken na zijn snelle nederlaag tegen Vandevoort van gisteren. Hij koos tegen Hovhanisian voor zekerheid en ging rustig op zoek naar een voordeel. Er leek weinig te gebeuren tot de Armeen foutjes begon te maken naarmate zijn tijd slonk. Met nog enkele seconden op de klok verloor hij uiteindelijk een stuk.

Het punt leek binnen voor Docx, maar Hovhanisian gaf zich niet gewonnen en haalde alles uit de enige troef die hij in de stelling had: een vrijpion. De winst was niet zo simpel en beide spelers kwamen in een volgende, definitieve fase van de tijdnood. Een hels heen en weer-getik van schaakjes, trucjes en aanvallen zorgde ervoor dat de partij met 30 seconden op de klok alle kanten uitkon. Hovhanisian toonde zich in ieder geval erg koel en liep 10 seconden uit. Na 146 zetten en met nog 5 seconden bood Docx remise, wat door de Armeen aanvaard werd. Een ware uitputtingsslag!

De eerste remises zijn een feit

Voor Pieter Claesen lag de situatie enigszins anders. Met Hovhanisian in ronde 1 en Dgebuadze in ronde 2 wilde hij vooral niet achterblijven met een 0/2. Daarom koos hij voor een vertrouwde opstelling en volgde een remiseaanbod op zet 18. Dgebuadze zag een tactische remise met zwart wel zitten en de eerste puntendeling van het toernooi was een feit.

Roel Hamblok verdedigde met zwart een moeilijke stelling tegen Tanguy Ringoir

De tweede remise volgde iets later, maar in heel andere omstandigheden. Tanguy Ringoir legde Roel Hamblok meteen op de rooster. “Op een bepaald moment stonden al zijn stukken op de onderste rij en moet ik ergens een winstplan gehad hebben”, aldus Ringoir. “Ik vond het juiste plan echter niet en dus is remise logisch.” Hamblok was op zijn beurt tevreden over de manier waarop hij de moeilijke stelling verdedigde. Zijn start is met 1,5/2 tegen Alienkin en Ringoir veelbelovend!

De laatste verliezer van gisteren was Jan Rooze. Tegen Pascal Vandevoort werd zijn Benoni opnieuw op de proef gesteld. En net als gisteren doorstond de vriendelijke Rooze die proef niet. “Het was een moeilijke stelling, met een licht voordeel voor mij, maar toen begon het fout te lopen voor hem”, analyseerde Vandevoort wat er gebeurd was. Voor de Luikenaar is de 2/2 een droomstart. “Ik heb twee keer goed gespeeld, maar het toernooi is nog lang. Natuurlijk zal ik proberen mee te gaan tot het einde, maar de concurrentie is sterk”, gaf die nog mee.

De uitslagen:
Docx-Hovhanisian 1/2
Claesen-Dgebuadze ½
Alienkin-De Schampheleire 1-0
Vandevoort-Rooze 1-0
Ringoir-Hamblok ½

De stand na ronde 2:
1. Vandevoort 2
2. Hamblok, Dgebuadze, Hovhanisian 1,5
3. De Schampheleire, Alienkin 1
4. Ringoir, Claesen, Docx 0,5
5. Rooze 0

In de open reeks sneuvelde vierde elo Arno Bomans. Na Serge Vanderwaeren is hij de tweede elofavoriet die punten laat liggen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.