Vandevoort overleeft zwarte beest niet

Mher“Er wordt gestreden”, klonk een opgetogen toeschouwer toen hij de partijen van de elitereeks gadesloeg. Pascal Vandevoort slaagde er met zwart niet in om zijn zwarte beest Mher Hovhanisian te bedwingen. De titelverdediger won vlot en is alleen leider met 2,5/3.

Hij wordt gevolgd door een viertal met 2/3: Dgebuadze, Alienkin, Vandevoort én Roel Hamblok. De verrassende Limburger hield vandaag probleemloos Pieter Claesen in bedwang. Tijd om toch eens te kijken hoe dat succes te verklaren is …

“Ik heb een inspanning voor mijn openingen gedaan”

Roel Hamblok verraste een dikke maand geleden vriend en vijand door in Gent Vlaams elitekampioen te worden. Zelfs de meest gekke Chinees had daar geen geld op durven inzetten. Maar het wordt steeds duidelijker dat de knalprestatie van Hamblok geen toeval is. Na een mooie passage in Maastricht is hij dit BK uitstekend begonnen.

Roel Hamblok toont al maanden een erg goede vorm. Het recept: werken!

Het geheim van zijn vooruitgang is eenvoudig: werken! “Ik heb wat extra tijd gestoken in mijn openingstheorie en ben ook telkens goed voorbereid naar de toernooien gegaan die ik speelde. Ook voor dit toernooi heb ik me op iedere speler in het bijzonder voorbereid en tot nog toe met succes”, aldus Hamblok. Hij liegt overigens niet, want wist precies in welke ronde hij met welke kleur tegen wie uitkomt.

Vandaag rendeerde het werk van de Limburger opnieuw. Hamblok koos een variant die in het boek “The flexible French” van Viktor Moskalenko “The Russian Roulette” wordt genoemd. “Het is vooral een solide systeem met duidelijke plannen”, nuanceert de krullenbol die naam. Claesen was zelf in ieder geval niet happig om de uitdaging aan te gaan en bood zelf remise op zet 15. 2/3 voor Hamblok, zonder nederlaag. Een knappe start, maar de tegenstand is gewaarschuwd. “Ik heb uiteraard niet hetzelfde voorbereid tegen iedereen!”

Bij het horen van de naam "Hovhanisian" gaan de oren van Pascal Vandevoort suizen. Vandevoort speelt al zijn partijen met oordopjes, om zich optimaal te kunnen concentreren.

Hovhanisian: “Ik snapte zijn offers niet!”

De topper van de dag was de strijd tussen leider Vandevoort en titelverdediger/achtervolger Hovhanisian. De oren van de Luikenaar beginnen meestal al te suizen bij het horen van de naam “Hovhanisian” alleen al. De Belgische kampioen heeft namelijk een erg goede score tegen Vandevoort en verklapte ons zelfs al altijd gewonnen te hebben in hun eerdere ontmoetingen.

Met wit was het dan ook logisch dat hij het remiseaanbod van Vandevoort op zet 9 weigerde en probeerde te drukken in een voor hem bekende stelling uit de c3-Siciliaan. Een opening die hij al zijn hele leven speelt en waar hij al enkele belangrijke zeges mee geboekt heeft.

Het partijverloop was op zijn minst eigenaardig te noemen. De Luikse leider gaf eerst een pionnetje weg (volgens Hovhanisian was dat slecht, volgens Vandevoort normaal) en offerde uiteindelijk ook een kwaliteit met het gek ogende Pc7, een zet die na Pb6 simpelweg een kwaliteit verloor.

Vandevoort koos hier voor een interessant, maar waarschijnlijk "overdreven" kwaliteitsoffer met Pc7?!

“Ik moet eerlijk zijn dat ik er eerst niet zoveel van snapte,” gaf Hovhansian aan, “maar misschien zocht Pascal een uitweg voor een stelling die al moeilijk was, omdat Pc5 komt en dat ziet er ook erg sterk uit.” De motivering voor het zwarte plan was het bouwen van een soort “fort” met het paard op d5 en de veronderstelling dat het sterke paard op c5 minder remisekansen gaf dan het geven van de kwaliteit. De fout zat em in het gegeven dat Hovhanisian d6 en Lb8 kon spelen na de ruil op d7.

Stefan Docx en Alexandre Dgebuadze waren vooral bezig over Docx’ mislukte winstpoging van gisteren tegen Hovhanisian. Zowel voor de partij als tijdens de analyse kwamen de vele gemiste winstvarianten op het bord. Hun eigen partij? Die eindigde op remise, nadat Docx een misschien wel veelbelovende stelling had. “Het punt was dat ik het niet wist en toen hij remise bood en na wat er gisteren en eergisteren gebeurd is, besloot ik deze keer maar veilig te spelen”, motiveerde die zijn beslissing.

Jan Rooze heeft een moeilijke start achter de rug en verzilverde vandaag de witkleur niet. Alienkin was tevreden met een 2/2. Glen De Schampheleire en Tanguy Ringoir debatteerden positioneel en rustig, maar berustten uiteindelijk in remise.

De uitslagen van ronde 3:
Hovhanisian-Vandevoort 1-0
Dgebuadze-Docx ½
De Schampheleire-Ringoir ½
Hamblok-Claesen ½
Rooze-Alienkin 0-1

De stand:
1. Hovhanisian 2,5/3
2-5. Hamblok, Dgebuadze, Alienkin en Vandevoort 2
6. De Schampheleire 1,5
7-9. Docx, Claesen, Ringoir 1
10. Rooze 0

  1. Bas Noorman
    Bas Noorman05-07-2010

    Jaja, nog nooit zal het BK zo gedaverd hebben vanuit de onderste elo-regionen, als nu met spelers als Roel en Glen in de buurt :D.

  2. brabo
    brabo06-07-2010

    @ Bas: Ik kan mij tal van BKs herinneren waar nog veel spectaculairdere resultaten zijn gehaald voornamelijk door onderkwoteerde gemotiveerde jeugdspelers. Je moet maar 2 jaar teruggaan naar 2008 waar een 2159 speler beslag legde op een mooie 3de plaats voor een resem IMs en FMs, allen honderden punten hoger.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.