Tijdnoodfases zorgen voor hoogspanning bij favorieten

Spanning in ronde 5De vijfde ronde was zonder twijfel de spannendste ronde in dit Belgische kampioenschap. Zowel in Dgebuadze-Vandevoort, Hamblok-Hovhanisian en Rooze-Claesen gierden de zenuwen door de kelen van spelers en toeschouwers in bloedstollende tijdnoodfases. Voeg daar nog eens een razendscherpe De Schampheleire-Docx aan toe en de ingrediënten voor een heerlijke speeldag lagen op tafel.

De grootste winnaar van de dag was trouwens de man die het beste omging met die tijdnood: Mher Hovhanisian. Hij loopt een half punt uit op Vandevoort en een vol punt op Dgebuadze…

De Schampheleire wint na chaotisch duel

Als er één theorie is die vandaag zonder meer in praktijk werd omgezet, is het wel de volgende: een schaker moet soms over stalen zenuwen beschikken. Ronde 5 bracht suspens op vier van de vijf borden (de relatief rustige remise tussen Ringoir en Alienkin was de enige partij waarbij de tikker een normaal toerenaantal kon aanhouden).

Het begon allemaal bij de hyperscherpe partij tussen De Schampheleire en Docx. Die laatste koos met zwart voor een variant “die hij ooit thuis op het bord had gehad, maar die achter het bord moeilijk speelt.” Dat bleek ook effectief in de partij. Docx kwam degelijk uit de opening, maar de complexiteit van de stelling liet fouten toe. “Eigenlijk was het niet zo verstandig van mij om in zulke stelling te gaan zonder het perfect-perfect te kennen.”

Een stelling die je niet iedere dag ziet in een elitereeks: beide torens van zwart hangen en wit dreigt bovendien mat op d6! Deze stelling werd vakkundig omgezet in winst door Glen de Schampheleire.

“Ik had deze opening niet verwacht,” reageerde de Schampheleire dan weer, “maar ik kende vaag de basisideeën uit een partij van Kramnik. Daarna snapte ik er eerlijk gezegd niet veel van, maar hij heeft me ergens toegelaten om de druk zodanig te verhogen, dat hij zijn dame moest offeren.” Dat gebeurde in de pittoreske stelling die hier is afgebeeld en waarin zowat alle zwarte stukken in de problemen zitten. Het bleek niet langer verdedigbaar en de tweede zege van De Schampheleire was slechts een kwestie van tijd.

Hovhanisian toont stalen zenuwen

Schaaktechnisch gezien was dit de meest opvallende partij van de dag, maar de tijdnoodfases die in de laatste drie partijen volgden, hielden de toeschouwers aan de borden gekluisterd. Alexandre Dgebuadze won een pion in het topduel tegen Pascal Vandevoort, maar moest met 40 seconden op de klok nog 7 zetten spelen. Dgebuadze besloot geen risico’s te nemen en bood remise aan, wat zonder aarzelen werd aanvaard. Met een wegwerpgebaar naar de klok motiveerde de Georgiër zijn keuze.

Nog spannender was Roel Hamblok-Mher Hovhanisian. De titelverdediger was tevreden met zijn openingsspel en gaf aan dat zijn tegenstander enkele vreemde zetten speelde, die niet in de geest van de stelling zouden zijn (voor zij die de partijen naspelen, hij had het onder andere over Ta2). Bovendien zag de Peltenaar slechts 12 minuten op zijn klok staan, met nog 18 zetten voor de boeg.

Roel Hamblok geeft op nadat hij een stuk verliest na een bloedstollende tijdnoodfase.

Toch werd het nog waanzinnig spannend, omdat Hovhanisian zijn tijd eveneens zag slinken als sneeuw voor de zon. De benen begonnen te wiebelen, de notatie verliep haastiger, de hoofden van beide spelers zochten onderdak in hun handen en de concentratie van de spelers verhoogde zienderogen. De twee hadden amper een minuut voor de laatste 8 zetten. En de stalen zenuwen waarover het eerder in dit verslag ging, waren vooral bij de Armeen terug te vinden. In de blitzfase won hij op zet 39 een stuk, waarop Hamblok meteen opgaf (foto). Geen hoogstaand potje schaak, maar wel geweldig spannend! Een blazende Hovhanisian doet zo ook een prima zaak in de stand, want hij loopt uit op al zijn concurrenten.

Nog één partij was op dat moment bezig: Jan Rooze-Pieter Claesen. Rooze heeft met 0/4 al enkele tikken gekregen dit toernooi, maar dat beïnvloedde zijn gemoed niet: de Antwerpenaar knokte keihard en slaagde erin een winnende stelling te krijgen. Maar tot twee keer toe miste hij stukwinst. In de tijdnoodfase lukte dat toch, maar op dat moment was het minder duidelijk omdat wit slechts 1 pion overhield.

Rooze liet zich niet uit zijn lood staan, weigerde remise en zette opniéuw alles op alles om alsnog die nul van de tabellen te vegen. Psychologisch een bijzondere prestatie en na alle tegenslagen van de eerste rondes slaagde hij eindelijk in zijn opzet. 1-0 en wie weet kan dit voor Rooze een heuse boost zijn, met de favorieten op het programma de komende dagen.

Uitslagen ronde 5:
Dgebuadze-Vandevoort ½
Hamblok-Hovhanisian 0-1
De Schampheleire-Docx 1-0
Rooze-Claesen 1-0
Alienkin-Ringoir ½

De stand na ronde 5:
1. Hovhanisian 4
2. Vandevoort 3,5
3. Dgebuadze 3
4-7. De Schampheleire, Hamblok, Ringoir, Alienkin 2,5
8. Claesen 2
9. Docx 1,5
10. Rooze 1

  1. Loperke
    Loperke07-07-2010

    Sterk verslag Jan, het zweet staat in mijn handen 🙂

  2. Joris Pelemans
    Joris Pelemans07-07-2010

    Iemand enig idee wanneer de resultaten en paringen online komen?

  3. Joris Pelemans
    Joris Pelemans07-07-2010

    Ok, daar zijn ze!

  4. Luc Oosterlinck
    Luc Oosterlinck08-07-2010

    Glen bedankt voor je partij, het was puur schaakgenot, zoals meerdere partijen in deze kampioenschap.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.