“Die Vandevoort is een moordenaar!”

VandevoortOpnieuw trakteerde de elitereeks van het BK ons op een speeldag met enkele spetterende staaltjes aanvallend schaak. Pascal Vandevoort haalde inspiratie uit Steve Stevaerts gratisbeleid en offerde stukken aan de lopende band. Zijn moed werd beloond met een erg belangrijke zege, die hem mee aan de leiding brengt.

Want de twee hoogste elo’s raakten niet voorbij de twee laagste elo’s vandaag. Zowel Glen De Schampheleire als Roel Hamblok verdedigden uitstekend tegen “Armeen aan ’t spit” Mher Hovhanisian en Alexandre Dgebuadze…

Pascal Vandevoort offert zich mee aan kop

Iedereen heeft het over de strijd tussen elofavoriet Alexandre Dgebuadze en titelverdediger Mher Hovhanisian. Logisch, gezien de prestaties van de twee de afgelopen jaren, maar dit toernooi moet er ernstig rekening gehouden worden met een derde hond die zijn zinnen op het been heeft gezet.

Vandevoort kiest voor Pf4!? in voorbereiding op Pxe6!

Pascal Vandevoort startte met 2/2 en gaf toen aan te hopen mee te strijden tot de laatste speeldag. Deze hoop lijkt na zes rondes allerminst ijdel.

Vandaag stal de Luikenaar de show met een offerpartij die gezien mag worden. In deze stelling kiest hij voor 23. Pf4!? om na Txd4 24. Txd4 Txd4 uit te pakken met 25. Pxe6!? Of het offer voldoende is om effectief te winnen, kan best met een engine geanalyseerd worden. Op het eerste zicht geeft Rybka 4 alvast aan dat de stelling op remise zou moeten eindigen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan want de verdediging voor zwart is ingewikkeld.

Vandevoort zet zijn offerweg voort: Lxh6!?

Een goede praktische keuze dus van Vandevoort. Enkele zetten later ging hij verder op zijn elan. 29. Lxh6!? is misschien minder efficiënt dan Txe5, maar zeker de moeite waard om te proberen. Na deze zet komt Tanguy in ieder geval in de problemen. Hij verdedigt met 29…De7 en na 30. Lxg7 Dxg7 31. Pf5 is het begin van het einde ingezet. Vandevoort wint de toren voor twee stukken, maar behoudt behalve de aanval ook nog de vrijpionnen op de koningsvleugel. 1-0, een prachtige zege die Vandevoort meteen ook aan de leiding brengt. Zijn zege werd door concurrent Hovhanisian op lovende woorden onthaald. “Pascal is een moordenaar. Hij speelt echt goed dit toernooi!”

“Armeen aan ’t spit”

Want Mher Hovhanisian had het met wit erg moeilijk tegen Glen De Schampheleire. Het verschil tussen de twee werd door Glen als volgt samengevat: “Mher is een spits die in de elfmeter komt en de bal binnenramt. Ik ben een spits die in de eflmeter komt, twee man dribbelt en dan over de bal struikelt.” Nochtans opende hij zijn dag met de slagzin “Vandaag is het tijd voor Armeen aan ’t spit”. Dat was een beetje overmoedig, maar de Zottegemnaar speelde wel een goede partij. Na een solide verdediging zag Hovhanisian zich genoodzaakt remise voor te stellen in een stelling die zonder meer de beste kansen voor zwart bood. Desondanks werd het aanbod aanvaard.

Die andere grote favoriet, Alexandre Dgebuadze, probeerde gebruik te maken van Stefan Docx’ openingskeuze om Roel Hambloks Caro Kann te bestrijden. Zonder veel succes, want Hamblok verdedigde goed, posteerde een gepantserd paard op e5 en had in de eindstelling waarschijnlijk de betere kansen toen tot remise besloten werd.

Stefan Docx proefde opnieuw van de zoete smaak van de overwinning na een heerlijk stukje spektakel tegen Jan Rooze

Spektakel was er ook in Docx-Rooze. Jan Rooze blijft ondanks zijn vier nederlagen in het begin van het toernooi trouw aan zijn Benoni én zijn aanvallende speelstijl. Het resultaat is dat wij toeschouwers weer konden snoepen van een chaotisch potje schaak, waarin Stefan Docx optimaal profiteerde van de tijdnood van zijn tegenstander. Leuke partij!

In de open reeks blijft Yves Duhayon de overwinningen aan elkaar rijgen. Opnieuw beëindigde hij een boeiend en spannend duel in zijn voordeel .Voor Stief Gijsen was het het eerste puntenverlies. Er zijn enkele achtervolgers: De Bock, Van den Brande, Gijsen, Vanderwaeren, Ghyselen en Piacentini. Zij staan echter al een vol punt in het krijt.

Uitslagen:
Dgebuadze-Hamblok ½
Hovhanisian-De Schampheleire ½
Claesen-Alienkin ½
Docx-Rooze 1-0
Vandevoort-Ringoir 1-0
Stand na ronde 6:
1. Hovhanisian, Vandevoort 4,5
3. Dgebuadze 3,5
4-6. Hamblok, De Schampheleire, Alienkin 3
7-9. Claesen, Docx, Ringoir 2,5
10. Rooze 1

  1. Guy
    Guy08-07-2010

    Glen en zijn straffe uitspraken 🙂

  2. luc oosterlinck
    luc oosterlinck08-07-2010

    GLEN ALS JE OP VOORHAND AANKONDIGD “Armeen aan het spit” en je durft hem niet te braden, dat vind ik zonde, sorry Mher.

  3. Gorocolski
    Gorocolski08-07-2010

    Mannekes, het is in de zestien meter komen en op de elf meter struikelen is iets voor de Nederlanders!

    Overigens leuk tornooi om te volgen!

  4. KAra
    KAra08-07-2010

    De partij van Pascal VDV is een lust voor het oog, meer van dat!

  5. Carine De Schampheleire
    Carine De Schampheleire09-07-2010

    Goed gedaan Glen!!
    Doe zo voort

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.