De Schampheleire slaat Dgebuadze uit de titelstrijd

GlenWe hebben al veel mooie dingen gezien in dit BK, maar voor de stunt van het toernooi hebben we moeten wachten tot de zevende ronde. Glen De Schampheleire speelde titelfavoriet Alexandre Dgebuadze op een hoopje en slaat daarmee twee vliegen in een klap: met 1,5/2 in de laatste twee rondes scoort hij een norm en met 4/7 is hij Dgebuadze voorbij.

Ondanks de opvallende prestatie van De Schampheleire, is Mher Hovhanisian misschien wel de grootste winnaar van de dag. Hij klopte Jan Rooze en gaat opnieuw helemaal alleen aan de leiding. De essentie van spannend toernooischaak, samengevat in één speeldag …

De essentie van toernooischaak

Iedereen die met tijd en stond een schaaktoernooi bezoekt en aandachtig volgt, kan zich het volgende tafereel voorstellen: een lokale held speelt mee voor de prijzen en gaat succesvol de concurrentie aan met een anonieme topspeler, van wie iedereen de naam wel kent maar er niet meer dan een gezicht en een elorating op kan plakken. In het onderlinge duel slaagt de lokale held er tot groot genoegen van de al even lokale fans erin de anonieme topspeler in verlegenheid te brengen.

"Topspeler" Alexandre Dgebuadze is definitief uitgeteld voor de toernooizege!

De stunt hangt in de lucht en de toeschouwers, kenners of niet-kenners, ruiken dat. Vluchtig wisselen ze oogcontact, soms aangevuld met een prijzende wenkbrauwfrons of een geruststellende knik. Het komt wel in orde. Maar dan wordt de lokale held zenuwachtig, hij doet enkele nietszeggende zetten, hij aarzelt bij het uitvoeren van de definitieve mokerslag. Ook de lokale fans worden nerveuzer. Het zal toch niet waar zijn? En kijk naar die tijd, die smelt als sneeuw voor de zon! Sommigen trekken al conclusies. De topspeler zal nog winnen, je zal het zien. Hij heeft ervaring zat en proeft de onzekerheid van zijn tegenstander. Anderen geven de hoop nog niet zo snel op. Het blijft een winnend voordeel, het komt nog goed!

Zulke situatie maakt schaken spannend en voedt de empathie van zij die een reden hebben om toernooien (of deze website) te bezoeken. Zulk tafereel speelde zich vandaag af in zaal de Zoerla in Westerlo. De lokale held in kwestie was de jonge Glen De Schampheleire (lokaal is natuurlijk relatief), op zoek naar 5,5/9 en een bijhorende IM-norm. De topspeler in kwestie was de veelvuldige kampioen Alexandre Dgebuadze. Met zwart stond hij stilaan voor een laatste kans. Er moest gewonnen worden, maar dat liep niet van een leien dakje. Au contraire, het liep al vrij snel grondig mis voor de topspeler. Dgebuadze bood remise aan in een stelling die objectief bekeken al dicht tegen de noemer “slecht” aanleunde.

De lokale held zag dat net zo en speelde door, maar deed meteen enkele minder nauwkeurige zetten. De toeschouwers begonnen al blikken uit te wisselen. Maar in tegenstelling tot het koningsdrama dat zich zo dikwijls afspeelt, behield De Schampheleire het overzicht en op zet 40 stond Dgebuadze een toren in het krijt (weliswaar tegen drie pionnen). De gebruikelijke vrees voor een slecht einde voor de lokale held stak nog wel even de kop op, maar De Schampheleire hield zijn zenuwen onder controle. 1-0, de stunt van het toernooi!

Hovhanisian loopt uit

Mher Hovhanisian is opnieuw alleen leider. Hij kneep Jan Rooze helemaal plat.

Intussen was Mher Hovhanisian traag maar zeker bezig met zijn tegenstander, Jan Rooze, plat te knijpen. En de Armeen kan hard knijpen! Hovhanisian had er overigens alle voordeel bij om zo hard te knijpen, want co-leider Vandevoort verslikte zich in de openingstheorie van Roel Hamblok en bood al snel zelf remise aan. Het is opvallend hoe de grote namen dit toernooi nauwelijks een antwoord lijken te vinden op het spel van Hamblok en dat dikwijls niet eens proberen. Enkel Hovhanisian kon de Limburger succesvol testen tot in de laatste secondes van de partij.

Intussen raakte een strijdende Jan Rooze niet meer uit de omknelling. Mher Hovhanisian is opnieuw alleen leider met een half punt voorsprong op Vandevoort. De komende dagen beloven erg spannend te worden, want behalve de titel staat er ook nog een norm op het spel.

In de open reeks heeft Werner Van Den Brande de titelrace nieuw leven ingeblazen. Hij klopte leider Duhayon en kruipt mee aan de leiding.

Uitslagen ronde 7:
1. Hamblok-Vandevoort ½
2. De Schampheleire-Dgebuadze 1-0
3. Rooze-Hovhanisian 0-1
4. Alienkin-Docx ½
5. Ringoir-Claesen 0-1

De stand na ronde 7:
1. Hovhanisian 5,5
2. Vandevoort 5
3. De Schampheleire 4
4-7. Hamblok, Dgebuadze, Alienkin, Claesen 3,5
8. Docx 3
9. Ringoir 2,5
10. Rooze 1

  1. Bas Noorman
    Bas Noorman09-07-2010

    Zijn heldendaden kunnen we uiteraard niet afstrijden, maar ‘lokaal’ is toch licht overdreven voor een Zwalmnaar in Westerlo.

  2. René Beniest
    René Beniest09-07-2010

    Leuk geschreven artikel, het is ook fantastisch om alle partijen live te kunnen volgen. Thanks for all.

  3. Goendi
    Goendi09-07-2010

    Ik snap niet goed hoe een topspeler anoniem kan zijn…

  4. Jan Lagrain
    Jan Lagrain09-07-2010

    lees de zin verder: “van wie iedereen de naam wel kent maar er niet meer dan een gezicht en een elorating op kan plakken.”

    Je moet anoniem uiteraard niet letterlijk opvatten, beetje begrijpend lezen, he (knipoog, mijn tekentjes werken niet goed)

  5. Gorocolski
    Gorocolski09-07-2010

    Chapeau natuurlijk voor Glenn, maar wat voor een afschuwelijke opbouw van Dgebuadze; dat kan toch helemaal niet, Benoni en dan nog eens twee of drie tempi verliezen met Pg4-f6 en ook Pb6!?
    Hovanhesian wordt gewoon kampioen, als je ziet hoe hij z’n tegenstrever gewoon als een boa constrictor langzaam maar zeker doodwurgt, ocharme Jan, en dan nog in zo’n hitte! Pascal vdV wordt verdiend tweede vanwege ook knap spel en tenslotte: Rinoir, die kan beter, hij wordt kampioen binnen een jaar of twee!

  6. Ronny W.
    Ronny W.10-07-2010

    Heeft Glen dan toch de juiste conclusie getrokken na mijn kritiek op zijn remise in de vorige ronde? Proficiat en … maak de norm nu maar af.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.