Hovhanisian is kampioen na een spannend toernooislot

HovhanisianMher Hovhanisian is zoals verwacht Kampioen van België. De laatste ronde kostte hem echter meer moeite dan verwacht, want Tanguy Ringoir weigerde remise op zet vijf en besloot dat de Armeen maar moest tonen dat hij het nodige halve puntje voor de titel verdient.

Intussen was Pascal Vandevoort aan het bouwen aan een voordelige stelling, waardoor de laatste ronde een stuk spannender was dan verwacht. Update: Stief Gijsen wint de Open Reeks …

“Vandevoort verdient een eerlijke kans”

“Mag ik u eens iets vragen?” Een kleine jongen richtte zich vol enthousiasme en met nieuwsgierige blik naar Tanguy Ringoir, die zoals iedere dag ruim op tijd achter zijn bord zat. De jongen zette zich scherp en vuurde Roodkapjegewijs zijn vraag af: “Hoe kom jij aan zoveel elo?”

Ringoir kon zijn lach met moeite onderdrukken, maar herpakte zich en hielp het kleine mannetje om verder te dromen van een misschien wel meesterlijke schaaktoekomst. “Veel spelen en hard trainen”, was het advies. Het jongetje keek begrijpend, maar enigszins verrast en bedankte met een glimlach voor het verhelderende antwoord.

Op dat moment was er niemand die dacht dat Tanguy vandaag écht hard zou moeten werken. Het scenario lag op voorhand immers vast. Hovhanisian had aan een half punt genoeg en zou na een vijftal zetten remise aanbieden. Ringoir zou dit na een moeizaam toernooi aannemen en zich kunnen concentreren op het volgende toernooi.

Maar Ringoir had gezegd dat je hard moest werken en dus deed hij dat ook, tot groot jolijt van zowat alle schaakliefhebbers in de zaal en op het internet. Op zet 5 weigerde hij remise en greep hij de titelverdediger meteen naar de keel. “Ik heb niets meer te winnen of te verliezen, maar ik vind het niet meer dan sportief dat ik speel. Vandevoort moet ook een eerlijke kans krijgen om kampioen te worden”, motiveerde Ringoir zijn moedige keuze. Hovhanisian op zijn beurt was toch even verrast door het gegeven dat hij plots effectief zou moeten knokken voor zijn halve punt. Maar knokken, dat deed hij.

RingoirIn een over het geheel bekeken gelijke stelling met licht voordeel voor wit vond de Armeen met een nakende tijdnood in het vooruitzicht een belangrijk dameoffer. In deze stelling speelt Hovhanisian 27… Lxd4! Wit lijkt de simpele weerlegging Pc6 te hebben, maar na 28… Lxb2 29. Pxa7 Lxa1 30. Dd1 Txa7 31. Dxa1 en de pion op b5 valt, waarna de stelling een wel héél erg groot remisekarakter heeft. Zo dachten de spelers er ook over en de tweede opeenvolgende titel voor Hovhanisian was binnen! Een titel die hij met een zucht van opluchting vierde.

De Schampheleire strandt in de laatste ronde

Ook op de andere borden deden de spelers een inspanning om een mooi einde te breien aan een lang en warm toernooi. Enkel Dgebuadze en Alienkin kozen voor de snelle oplossing, iets wat beide spelers al wel meer hebben gedaan dit toernooi. De meeste aandacht ging uit naar De Schampheleire-Vandevoort. Die eerste moest winnen en die laatste was op dat moment nog in de hoop dat Ringoir zou kunnen winnen tegen Hovhanisian.

VandevoortVandevoort toonde zich goed voorbereid en domineerde al snel wat leidde tot pionwinst. De afwerking van de Luikenaar was efficiënt. 0-1, een uitstekend einde voor een ronduit uitstekend toernooi van Vandevoort, die enkel verloor tegen Hovhanisian, een partij die achteraf bekeken de beslissing bracht. De Schampheleire speelde ook een prima toernooi, maar slaagde er dus niet in om de norm te halen.

In de laatste twee partijen probeerden Pieter Claesen en Jan Rooze te eindigen met een vol punt. Claesen slaagde in zijn opzet, Rooze zag zich gedwongen om in tijdnood remise te spelen. Pieter Claesen had een moeilijke start, maar eindigde sterk met 2,5/3 en wipt zo ietwat verrassend naar de derde plaats.

De uitslagen:
Ringoir-Hovhanisian 1/2
De Schampheleire-Vandevoort 0-1
Claesen-Docx 1-0
Rooze-Hamblok 1/2
Alienkin-Dgebuadze 1/2

De eindstand na 9 rondes:
1. Hovhanisian 6,5
2. Vandevoort 6,5 (Hovhanisian wint op SB-scheidingspunten)
3-4. Claesen, Dgebuadze 5
5-7. Hamblok, Alienkin, De Schampheleire 4,5
8. Ringoir 4
9. Docx 3
10. Rooze 1,5

In de Open Reeks was er door enkele remises op de topborden een complete hergroepering vooraan. Van de vijf koplopers scoorde Stief Gijsen de hoogste scheidingspunten. Hij is dus de nieuwe Open kampioen en plaatst zich voor de elitereeks van volgend jaar (tenminste als hij erin slaagt om zijn FIDE-elo op te krikken naar 2200).

  1. MarcvS
    MarcvS11-07-2010

    Proficiat Mher met je kampioenschap.

    Félicitation Pascal pour ton bon tournoi.

    Goed gedaan Roel 4.5/9 je kan tevreden zijn.

  2. Arno
    Arno11-07-2010

    Proficiat Mher en Stief!

    Twee verdiende winnaars!

  3. brabo
    brabo12-07-2010

    De 18de zet van Steven Geirnaert in de laatste ronde is ook een erg leuke om in te lijsten.
    Ik heb enkele heel mooie partijen gezien in het kampioenschap dus ik heb er als supporter van genoten.

  4. HDS
    HDS13-07-2010

    volgt er nog een post-toernooi intervieuw met onze kersverse Belgische Kampioen op de Schaakfabriek ?

  5. Jan Lagrain
    Jan Lagrain14-07-2010

    @HDS: normaal gezien probeer ik dat idd te doen, maar deze keer is het door omstandigheden (tijdsgebrek) niet gelukt. Na het toernooi heb ik Mher eventjes gesproken, maar de dag erop vertrok hij al naar Kreta, waar hij nu met een Belgische delegatie een toernooi aan het spelen is.

    Ik kan je zeggen dat hij het niet verwacht had, omdat hij door zijn verhuis de laatste maanden weinig tot niet had getraind (in tegenstelling tot vorig jaar). En ook dat ie verrast was dat ie eigenlijk enkel in zijn partij tegen Stefan Docx échte problemen heeft gehad.

    Voila 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.