Wirtzfeld trekt zich terug uit eerste nationale

SchleckVoormalig kampioen en vice-kampioen Wirtzfeld zal het komende seizoen niet aantreden in eerste nationale. De ploegen in lagere reeksen blijven wel in competitie. Dat heeft ploegkapitein Victor Schleck bekend gemaakt.

De reden van de terugtrekking is de onzekere situatie bij de bond en het gegeven dat de eerste ronde van de NIC niet verplaatst werd, ondanks de vraag van 11 van de 12 clubs in eerste, aldus Schleck. Hij klaagt het gebrek aan overleg en dialoog aan. Wirtzfeld zal vervangen worden door de beste tweede uit tweede nationale en dat is Namen…

“Gebrek aan overleg en dialoog”

De onzekere situatie bij de Belgische Schaakbond begint ook invloed te krijgen op de Nationale Interclubcompetitie. Wirtzfeld heeft gisteren officieel aan nationaal toernooileider Luc Cornet laten weten dat ze niet zal deelnemen aan het komende seizoen in eerste nationale.

Wirtzfeld geeft aan dat de ploeg wil protesteren tegen het gebrek aan luisterbereidheid bij de Belgische Bond. Eind juni hadden 11 van de 12 eersteklasseclubs de vraag gesteld aan de Bond om twee zaken aan te pakken.

1) Een verplaatsing van de eerste speeldag naar 10 oktober (in plaats van 26 september).
2) Een oplossing te vinden voor de inschrijvingsgelden.

De eerste vraag is relevant omdat er een week eerder de cruciale bondsvergadering is, die zal uitmaken of er een splitsing komt of niet. De clubs wensen de mogelijkheid om te anticiperen op eventuele gevolgen van een splitsing, vandaar het voorstel om de eerste ronde te verlaten. Van de 12 clubs was enkel KGSRL Gent niet voor, maar zij gaven aan zich neer te leggen bij de vraag van de meerderheid. Wirtzfeld geeft aan dat de bond deze vraag van de clubs naast zich neer heeft gelegd en “zonder dialoog of overleg” 26 september behoudt als startdatum. Uit protest tegen deze werkwijze stapt Wirtzfeld uit de competitie. Het is nog niet bekend of andere clubs deze optie ook ernstig overwegen of Wirtzfeld de enige zal zijn.

Wirtzfeld was ook voor het komende seizoen een serieuze titelkandidaat. De ploeg huisvestte onder andere GM Luc Winants, Belgisch kampioen Hovhanisian en enkele andere buitenlandse grootmeesters. Zij verhuizen niet naar de lagere reeksen, maar zoeken wel een andere ploeg.

De vervanger van Wirtzfeld wordt gekozen op basis van de prestaties van het afgelopen seizoen in tweede. Nationaal toernooileider Luc Cornet legt uit: “Wanneer in een afdeling één of meer plaatsen vrij zijn, worden die ingenomen door de best gerangschikte tweeden uit de onmiddellijk lagere afdeling van de eindstand uit de vorige competitie. Men beschouwt als best gerangschikte tweede de ploeg met het beste coëfficiënt matchpunten. Dit coëfficiënt wordt berekend door het aantal behaalde matchpunten te delen door het aantal ontmoetingen verrekend in de eindstand. Wanneer dan nog gelijkheid bestaat, wordt hetzelfde principe toegepast op de bordpunten. Bij nieuwe gelijkheid gebeurt er door de Verantwoordelijke Nationale Toernooien een lottrekking tussen de betrokken ploegen.”

De gelukkige is de ploeg uit Namen. Zij hebben een straat voorsprong op de andere tweede, Hoboken.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans14-07-2010

  Is het niet DE en dus DEZE coëfficiënt? Of ben je als verslaggever verplicht de geïnterviewde letterlijk te citeren? 🙂

  Kwestie van on topic (taalgebruik) te blijven…

 2. Robbie
  Robbie14-07-2010

  Tjonge,tjonge,wat is er toch allemaal aan de hand in ons land??
  De laatste tijd is er nogal wat negatieve nieuws gekomen over de zaak geld verdwenen bij de bond,dan enkele dagen geleden doet men nogal moeilijk over de erkenning van belgische kampioenschap(Mher Hovhanisian) en nu dit…enz. Ik vind het jammer dat voor schaken op zo’n manier een slechte zaak is voor Belgie.

 3. cowboy
  cowboy14-07-2010

  Oh ironie. Jarenlang verschuilt de bond zich bij klachten over de bizarre interclubkalender achter vereisten voor spelers uit eerste afdeling (denk maar aan olympiades). En wanneer de ploegen uit eerste afdeling nu unaniem een redelijke en kleine wijziging vragen, is het gewoon njet.

 4. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto14-07-2010

  Jammer maar begrijpbaar. Een klub die zich professioneel wilt bezig houden met het schaken ziet dat dit met een ‘amateur-bondje’ niet zal gaan. Ik hoop dat het niveau in 1ste hier niet onder zal lijden.

 5. Gunter Deleyn
  Gunter Deleyn15-07-2010

  This is Belgium. Ik vind de reactie van Wirtzfeld wel wat prematuur, maar dat zijn hun zaken.

 6. BVT
  BVT15-07-2010

  Door zich terug te trekken uit 1ste en hun andere ploegen te bewaren, vervalsen zij wel de competitie…

 7. Tom V
  Tom V15-07-2010

  Ook wel zeer gemakkelijk van Wirtzfeld:

  Ofwel pakken ze weer grootst uit nadat de bond gered is. In 2 seizoenen staan ze dan terug in eerste.

  Ofwel is het geld op en zoeken ze een gemakkelijke ontspanningsroute. Wellicht in hun ogen eervoller dan Bredene.

 8. Peter
  Peter15-07-2010

  Ontspanning of ontsnapping 😉 (bij deze is het taalgevit mss wel relevant)

 9. Hyves
  Hyves15-07-2010

  En wat zijn de gevolgen voor de lagere reeksen? Gaat er ook een extra team van derde naar tweede en zo verder naar beneden toe?

 10. Jan
  Jan15-07-2010

  @BVT: Ik zie niet in hoe de competitie vervalst wordt door je VOOR de start terug te trekken. Dat de beste tweede kans op promotie had was vorig jaar ook al geweten.

  @Hyves: Ja. Dit heeft een ripple-effect tot in de laagste afdeling.

 11. Patrick
  Patrick15-07-2010

  @ BVT en ook dit is Belgie , het duurt geen 5 seconden of er begint er één te kakken over competitievervalsing !

 12. Harry Szöke
  Harry Szöke15-07-2010

  ….. het begint allemaal een beetje op een slechte soap te lijken ….. jammer, want schaken is fun! ….. tenminste, dat zou het moeten zijn

 13. Stephan
  Stephan15-07-2010

  @ Hyves : interessante vraag. Heeft er iemand een antwoord hierop ?

 14. Roos David
  Roos David15-07-2010

  Inderdaad, Alles schuift gewoon op. Mensen die degraderen blijven degraderen, maar ‘beste 2e’ stijgen in dit geval als ik mij niet vergis.

 15. BVT
  BVT15-07-2010

  @10Patrick
  We zullen aan het einde van het seizoen eens zien wie er allemaal staat te kakken…
  Jammer eigenlijk dat de reglementen van de IC toelaten dat je je eerste ploeg kan terug trekken en met de rest rustig kan verder spelen in de lagere reeksen (wat is dan eigenlijk nog het doel van een competitie met stijgers en dalers??)

 16. MarcvS
  MarcvS16-07-2010

  Wirtzfeld is gewoon consequent, ze doen wat ze gezegd hebben, misschien volgt Eynatten ook wel.

  Competitievervalsing is het niet, want ze geven het op voorhand aan en dat de overige ploegen van Wirtzfeld verderspelen is zo raar toch niet. De discussie gaat over 1e Nationale, de andere reeksen hebben niets daarmee te maken.

 17. german
  german16-07-2010

  Was er vroeger geen reglement dat als je een ploeg uit competitie nam dit verplicht de ploeg uit de laagste reeks moest zijn ? Als ze hun 1ste ploeg willen terug trekken moeten ze consequent zijn en al hun ploegen uit competitie nemen. Of telt hun argument dat ze voor de eerste ploeg willen wachten tot 1 maand na de start van de competitie om te kijken wat er met de nationale bond gebeurt niet voor hun andere ploegen ? Zijn hun lagere ploegen dan minderwaardig ?

 18. Marc Dambiermont
  Marc Dambiermont17-07-2010

  Bonjour à tous,
  Excusez-moi si je m’adresse à vous en français, mais mon néerlandais n’est pas assez bon que pour faire passer correctement mes sentiments dans la langue de Vondel.

  Non seulement nous sommes tracassés mais plus encore nous sommes déçus par la manière dont la fédération traite ce dossier. Je lis partout qu’il y a peu de risques, que nous soulevons une tempête dans un verre d’eau et que nous voulons empêcher les braves gens de jouer aux échecs. Alors de deux choses l’une, soit effectivement nous exagérons et au soir du 18 septembre tout roulera parfaitement et tout rentrera dans l’ordre, soit rien ne va plus et personne ne peut prédire ce qui arrivera. En effet, si il y a désaccord personne ne peut dire comment réagiront les différents intervenants:

  – dissolution ou non de la fédération?
  – démission ou non du Conseil d’Administration?
  – menaces éventuelles d’une fédération régionale par rapport à une autre?
  – …
  J’entends bien que certain mettront tout en oeuvre pour organiser cette saison d’interclubs mais à l’heure actuelle personne ne peut garantir la pérennité de ceux-ci, personne ne sait où l’on va et personne n’est en mesure d’affirmer que les décisions et actes du l’Assemblée Générale Extraordinaire n’influenceront pas notre petit monde échiquéen et les différentes manifestations inhérentes.

  J’ai reçu aussi comme une gifle la formulation (ou plutôt l’absence de formulation) de la réponse du Conseil d’Administration de la FRBE/KBSB à nos demandes. Aucune explication ou justification, aucun coup de téléphone ou email explicatif, aucune envie de comprendre nos demandes et nos intérêts… Rien, nada, niks, nothing. Si les clubs ont certainement des devoirs vis à vis de leur fédération nationale, il est clair cependant que cette même fédération en a aussi vis à vis de ces/ses clubs et qu’elle doit veiller aussi aux intérêts de son élite. Je ne comprends toujours pas comment des demandes pourtant simples, cohérentes et légitimes ont pu être rejetées de la sorte.

  Je suis écoeuré et malade de voir les bâtons qu’on nous met dans les pieds, et si je suis triste pour Victor et pour Wirtzfeld je comprends cependant l’amertume qui doit règner dans ce petit coin de Belgique et le profond dégoût que ressentent assurément certains.

  Amicalement,

  Marc Dambiermont
  Président – Echiquier Amaytois (618)

 19. stefant
  stefant18-07-2010

  We moeten opletten voor negativisme, en daden van negativisme stellen helpen de zaken niet vooruit. Zonder inzage in het dossier van Wirtzfeld te hebben zijn er mogelijk andere motieven in het spel.

  Anderzijds zou een splitsing en achterwege blijven van een nationale competitie tot massaal ledenverlies kunnen leiden. Historisch is de schaakpopulatie sterk teruggelopen, deelnames aan competities en tornooien of eendagsevenementen is tov 20 à 25 jaar terug ook teruggelopen. We mogen niet vergeten dat er heuse inspanningen worden geleverd om schaken attractiever te maken en er instroom is van de jeugd maar we moeten zien dat we intussen de hele zaak niet opblazen en brokken achterlaten die niet meer gelijmd kunnen worden.

 20. LH
  LH18-07-2010

  stefant

  Angst is geen goede raadgever. 90 à 95% vd schakers speelt toch maar onder de eigen kerktoren en dan is de structuur waar ze onder vallen van ondergeschikt belang (vsf, liga, vlaanderen, kbsb, fide).
  je kunt evengoed redeneren dat er volk terug komt als je een structuur hebt waar wel controlemechanismen zijn, waar wel beslissingen genomen worden, een structuur hebt die minder versnipperd is etc.

  en het aantal leden fluctueert. Soms meer, soms minder en het hangt allemaal af vh eikpunt waar je mee vergelijkt.

 21. Oscar
  Oscar18-07-2010

  Oei ! ijkpunt
  ijken, ijking,…

  Op den duur zou men ook “eikelpunt” kunnen schrijven (lol)

 22. robon
  robon20-07-2010

  Dus als ik het goed begrijp zijn sommige clubs bang dat er op 18 september geen KBSB meer zal bestaan en dat er geen IC zal plaats vinden (en hun inschrijfgeld riebedebie zal zijn)? En door de eerste ronde met een paar weken te verlaten, wint men dan de nodige tijd om een alternatieve IC te organiseren of wat? Hebben sommige clubs misschien een verborgen agenda?
  Ik denk dat sommige (franstalige en duitstalige) clubs maar al te graag de Bond zouden zien ontploffen en aan “wishfull thinking” doen.
  Trouwens als Wirzfeld consequent is moeten ze inderdaad AL hun ploegen terug trekken. Maar allicht zijn ze bang dat hun amateurspelers dan bij een andere club gaan spelen en dat er dan geen club meer is in Wirzfeld. Nu willen ze alleen maar met zekerheid weten hoever ze hun portefeuille moeten opentrekken dit seizoen.
  Mooi betoog van de voorzitter van Amay: waarom trekt hij dan zijn ploeg(en) ook niet terug?
  Ik word een beetje niet goed van al dat geleuter over professionalisme vanwege clubs die toevallig een sponsor hebben voor een paar seizoenen en die daarom hoog van de toren blazen. Professionalisme in België? Mijn botten!

  PS ik zie dat Aalter zich heeft ingeschreven in 1ste afdeling IC. Is er nog iets dat wij, gewone schakers, niet weten?

 23. MarcvS
  MarcvS20-07-2010

  Dag Robon,

  leuke reactie van jou maar ze slaat natuurlijk nergens op. De andere spelers van Wirtzfeld hoeven toch niet te boeten voor de chaos in de 1e divisie.
  Trouwens hoog van de toren blazen, doen ze in de Oostkantons niet, allé in al die jaren dat ik er naar tornooien ga, heb ik er toch nooit iets van gemerkt.
  Als 11/12 clubs vragen om te verplaatsen, wie is dan de bond om te zeggen dat dat niet kan.
  Aalter ingeschreven in 1e Nationale, waar staat dan ?

 24. FranckyN
  FranckyN20-07-2010

  Ja Aalter staat inderdaad in 1e Natoinale in geschreven zie website bond .

 25. François
  François23-07-2010

  Even de ongeruste spelers gerust stellen.
  De KBSB zal niet ontbonden worden.
  De KBSB bestaat uit 3 leden en deze 3 leden moeten allen akkoord gaan.Dit is niet het geval.
  Nu Wirtzfeld:Ik begrijp het probleem van Victor.Op 26 september krijgt hij geen valabele(in zijn ogen)spelers en bestaat de kans dat als hij meespeelt hij punten verlies zou lijden en opnieuw de titel missen.
  Is dit erg?
  Eventjes een klein rekensommetje voor een gm betaal je snel 400euro of meer+huisvesting+voeding.
  11*8*400=35200euro+11*8*50 voor restaurant na de match
  huisvesting +voeding:11*8*120=10560euro
  totaal:50160euro als je dan nog profiteert van de aanwezigheid van de GM om lessen te geven kom je snel aan een bedrag van 60000euro.
  geen enkele sponsor die dit wil betalen,wel mecenassen.
  Ik heb het zelf enkel jaren gedaan en weet waarover ik spreek.
  Mijn enige bedoeling was aan te tonen dat niet Eynatten ,Bredene,of Wirtzfeld kampioen zijn,maar de mecenassen er achter.
  Zou dit geld niet beter anders besteed worden?
  Een interclub met vreemde grootmeesters is wel interessant voor de spelers uit eerste klasse,omdat ze dan tegen een sterke speler kunnen spelen,maar dat is dan ook het enige.
  Toen ik mij heb teruggetrokken als mecenas voor de interclub heeft Bredene beslist om opnieuw te starten in vijfde,alhoewel ze nog genoeg kandidaten hadden om in 2e en derde te spelen.
  Voor de lezers nog dit,ik steun nog altijd jeugdspelers en lessen in de hoop meer schakers te kweken.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.