Gespot: Het Belgisch Kampioenschap

Adrian RoosEen vakantieperiode gaat altijd gepaard met het nodige fotomateriaal. Om u toch enigszins op te vrolijken tijdens onze afwezigheid, presenteren we u de beste 10 foto’s, die tijdens het Belgisch Kampioenschap schaken in Westerlo genomen zijn.

In deze fotocolumn: Pascal Vandevoort, David Roos, Dennis Van Vliet, Roel Hamblok en Glen De Schampheleire, Serge Vanderwaeren, Mher Hovhanisian, Jan Gooris, Steven Geirnaert, Werner Van Den Brande en Dimitri Logie…

Pascal Vandevoort in volle concentratie net voor het begin van een partij.

David Roos, peinzend over weer eens een offer, waarbij het niet duidelijk is of het uitroepteken, dan wel het vraagteken eerst moet komen.

Dennis Van Vliet speelde een degelijk toernooi in de open reeks.

Roel Hamblok en Glen De Schampheleire speelden een goed toernooi, maar grepen naast de IM-norm.

Serge Vanderwaeren was lange tijd niet meer te zien op de grote Belgische toernooien, maar tijdens het BK speelde hij opnieuw mee voor de titel. Het was opvallend dat Vdw in bijna al zijn partijen remise bood na amper 5 of 10 zetten.

Mher Hovhanisian, peinzend over de te volgen tactiek in de laatste rondes.

Ook Jan Gooris speelde een uitstekend toernooi, met een bekroning in de laatste ronde, toen hij na een scherp potje won tegen Claudio Piacentini.!

Steven Geirnaert, in zomerse sferen, maar in een mindere vorm, al is zijn laatste zege tegen Robert Schuermans absoluut de moeite waard om eens na te spelen op SFplus

Werner Van Den Brande speelde een hoofdrol in het open toernooi, door als eerste Yves Duhayon te kloppen.

Dimitri Logie met in zijn Ipod de audioversie van "How to play the Spanish with white", die weliswaar niet hielp in zijn partij tegen Steven Geirnaert.

 1. Willem Hajenius
  Willem Hajenius20-07-2010

  Zijn koptelefoons, oortjes, e.d. niet verboden tijdens de partij? En zou er niet een minimum dresscode moeten zijn? Want het lijkt me geen pretje om urenlang tegen harige mannenoksels aan te moeten kijken…

 2. Goendi
  Goendi20-07-2010

  @Jan, geen ipod πŸ˜‰
  @Willem, dat klopt. Daarom dat ik ze tijdens de partij ook uitdeed en de MP3 speler uitzette.

 3. Patrick
  Patrick21-07-2010

  vrees dat het eerder “How not to play the spanish ” was πŸ™‚

 4. Chessmaster
  Chessmaster21-07-2010

  Een minimum aan dresscode? Aub begin niet te overdrijven Γ¨. Er is nog altijd zoiets als menselijke vrijheid.

  Trouwens niemand verplicht je naar zijn ‘harige mannenoksels’ te kijken tijdens een partij.

 5. Willem Hajenius
  Willem Hajenius21-07-2010

  @chessmaster: en dan maar klagen dat het zo moeilijk is om sponsors te vinden. Het waren tenslotte de nationale kampioenschappen. Van de uitmuntende organisatie en sponsors kreeg elke speler een tof polo’tje, dus het was echt niet nodig om als een halfnaakte barbaar door het leven te gaan.

 6. steven
  steven21-07-2010

  Ik vond het er anders wel warm genoeg voor en op vakantie kleed ik me graag hoe ik wil.
  Maar goed; als het je zo stoort ga ik geen mouwloze T-shirts meer dragen in het vervolg.
  Met het oog op sponsoring hoop ik dat jij dan volgende keer een andere kop draagt; want het lijkt me ook geen pretje om urenlang op jouw lelijke kop te moeten kijken.
  De sponsors hadden een tof polo’tje uitgedeeld die je er gerust had kunnen overtrekken. :/

 7. Yen
  Yen21-07-2010

  In het kader der verdraagzaamheid, wat hier door menigeen voortreffelijk geΓ«taleerd wordt, ware het misschien beter geweest om als sponsor boerka’s uit te delen πŸ˜‰

 8. steven
  steven21-07-2010

  Goed idee idd!
  Rest echter nog steeds het onopgeloste mysterie hoe het komt dat iemand waarvan de term ‘afstotelijk’ de lading nog niet volledig dekt het in zijn hoofd haalt om commentaar te geven op het uiterlijk van iemand anders.
  Ik was eigenlijk benieuwd naar zijn eigen verklaring, maar hij is plots opvallend stil geworden. Waarschijnlijk heeft hij sinds mijn vorige comment besloten om na al die jaren al zijn moed bijeen te rapen en toch es een blik in een spiegel te wagen.

 9. TheMirrorMan
  TheMirrorMan22-07-2010

  Guys, alsjeblieft. Maak er hier geen moddergevecht van door elkaar persoonlijk aan te vallen. En de “hij begon eerst” zijn we al ontgroeid, hoop ik ?

 10. steven
  steven22-07-2010

  Dat was ik inderdaad ontgroeid, tot Ugg Ley besloot om me even te kakken te zetten voor heel schakend Vlaanderen.
  Als hij problemen heeft met mijn kledingsstijl kan hij me dat altijd zeggen en moet hij dat hier niet doen.
  Ik heb die onbewoonde eilandbewoner nooit iets misdaan om zoiets te verdienen, dus ik denk dat mijn reactie bij deze nog behoorlijk mild is.

 11. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto22-07-2010

  Ben jij dat onder het hoedje Steven? πŸ™‚

 12. Koen Heynen
  Koen Heynen22-07-2010

  Heren, asjeblief !!
  @Willem, 1. er is bij mijn weten geen dresscode voor dit soort tournooien, als die er zou zijn, zou een groot deel (mijzelf incluis) er NOOIT aan meedoen 2. de temperatuur was er daar ook niet naar 3. Alsof een sponsor zich daar een bal van aantrekt ?? 4. ik heb het al wel bonter gezien
  @Steven Op dat soort ongepaste commentaar kan je best niet te persoonlijk reageren

 13. Glen
  Glen22-07-2010

  Als trouwe forumganger en vaste BK-kandidaat kan ik Willem alleen maar volmondig gelijk geven.

  Het is begrijpelijk dat deheer Hajenius de onfatsoenlijke klederdracht van Steven Geirnaert (een speler die zijn hand niet omdraait om in mouwloze (mouwloze!) t-shirts naar Belgische (!) kampioenschappen te komen) hekelt. Laat ik hierover niet te veel uitweiden, vooraleer de goede smaak hier maar al te veel bedorven wordt.

  Graag zou ik het hebben over een onderschat fenomeen bij deze foto. Namelijk de gigantische zweetwalm die deheer Geirnaert onder dat t-shirt verspreidde. Als ervaringsdeskundige kan ik jullie vertellen dat het beslist geen pretje is om terug naar je bord te slenteren als je eerst voorbij het bord van Steven moet geraken. Daarom was ik ten zeerste verheugd toen hij eens verloor zodat we hem op het podium eindelijk kwijt waren. Mijn vreugde over dit feit werd natuurlijk gedeeld door de andere deelnemers van het elitetoernooi die desalniettemin 8 dagen lang die geweldige stank hebben moeten verdragen.

  Mijn bescheiden voorstel zou daarom zijn om de sponsor in het vervolg een flesje eau de cologne of toch op zijn minst een busje deodorant cadeau te laten doen in plaats van een polo die, laat ons eerlijk zijn, toch vooral gebruikt wordt als veredelde pyjama.

 14. Freshkjet
  Freshkjet22-07-2010

  Naar mijn weten staat er in de Belgische grondwet een heel artikel over de vrijheid van kleding. Als jullie al in strijd gaan met de regels en wetten van de Belgische grondwet, kijk dan eens in eigen boezem en los die problemen op in de eigen Belgische schaakbond.
  @ Steven: nice burn, je hebt groot gelijk man

 15. steven
  steven22-07-2010

  haha lol ; I had it coming idd πŸ˜€
  Soit, lang genoeg gedaan alsof ik boos ben.

  @ Willem: natuurlijk meende ik niets van mijn tegenaanvallen. Ik wou gewoon met een krachtig signaal mijn mening overbrengen dat je dergelijke opmerkingen ook persoonlijk kan komen zeggen of op zijn minst iets vriendelijker had kunnen proberen te formuleren. Doordat mijn foto op deze site gezet is, word ik sowieso al in een kwetsbare positie gezet (wat dat betreft lijkt het me wel dat het te overwegen valt om de commentaaroptie weg te laten in fotorubrieken Jan, al is dat dan idd weer mijn bescheiden mening); deze site wordt per slot van rekening toch door honderden (of duizenden?) mensen bekeken.
  Natuurlijk had je zeker een punt; en ik had voor mezelf al besloten om ongeacht hittegolven dergelijke klederdracht niet meer te dragen op schaaktoernooien; dus wat dat betreft kan ik je alvast geruststellen.

  @ Emanuel: dat ben ik inderdaad; zoals je ziet zijn er wel degelijk schakers die bij tijden de moeite nemen om hun lelijke kop te verbergen πŸ˜›

  @ Glen: Zoals hier boven reeds vermeld zal ik mijn klederdracht in de toekomst aanpassen. En in het vervolg zal ik ook trachten geurbestrijding wat meer in acht te nemen.
  Glens opmerking is overigens wel onschuldiger dan ze lijkt; want hij heeft me hierover inderdaad aangesproken tijdens het toernooi.

  Als er nog iemand me hier wil bashen; ga gerust je gang. Ik heb een olifantenhuid en geen tenen ;-). Echter hoop ik wel dat persoonlijke aanvallen bij mijn persoon beperkt zullen blijven, want niet iedereen kan zoveel hebben als ik op dat vlak.

  Have a nice day en tot de volgende jongens!
  Met oprecht vriendelijke groeten;
  Steven

 16. Glen
  Glen22-07-2010

  Hmm, heb ik je hier inderdaad al over aangesproken? πŸ™‚

  Nu goed, nu ik m’n punt ook hier gemaakt heb, wil ik je bij deze een proces aandoen omwille van het aandoenlijk amateuristische spel dat ik in rondes 2, 4 en 9 presteerde. Niet toevallig bevond jij je toen op een okselhaar van mijn bord ;-). Ik stel u persoonlijk verantwoordelijk!

  Mooi trouwens dat je iets aan je klederdracht gaat doen, Steven. Nog wel één tip: laat het hoedje staan. Tijdens het toernooi waren we al bang dat je haar ging uitvallen.

  Groeten!

 17. steven
  steven22-07-2010

  πŸ˜€
  Als je wil kunnen we een tweekamp organiseren waarin je dan toch minstens de verloren elo zal terugwinnen (en hiervoor zal ik niet eens onder mijn niveau hoeven te spelen), ik hoop dat ik dan als verliezer wel een bak deo, een bak ea de cologne en een bak parfum ga krijgen :-).

  Overigens nog bedankt aan Chessmaster en Koen Heynen; altijd fijn als iemand in een discussie het voor je opneemt. De comment van TheMirrorman vond ik overigens natuurlijk ook wel zeer steekhoudend, maar op dat moment wou ik nog ff doorgaan :).

 18. Chessmaster
  Chessmaster22-07-2010

  Als mensen hun klederdracht gaan beginnen beschuldigen dan stel ik resoluut het volgende voor:
  1.
  Alle mensen die een hemd dragen bij warm weer, uit het tornooi te zette, want de zweetplekken ter plaatsten zorgen voor de nodige afleiding.

  2. Rokers worden verboden nog te roken tijdens hun partij, want wanneer ze terug binnen komen, weet heel de zaal wat ze buiten gaan doen zijn.

  3. Mensen worden vooraf gecontroleerd op hun uiterlijk of ze aanvaardbaar zijn of niet. Ik kan geen 2 uur staan kijken op een lelijke smoel van mijn tegenstander.

  4. Iedereen wordt verplicht aan zijn bord te zitten, want telkens mijn tegenstander opstaat of andere mensen opstaan werkt dit knap op mijn zenuwen.

  5. Misschien geven we iedereen een tandenborstel bij het begin van het tornooi. Want sommigen hun adem is echt niet aangenaam.

  Bij deze schakel je de factoren uit die de mens allemaal kan storen, geluidsoverlast, geuroverlast en visuele aspecten die ons lastig vallen.

  Laten we ons dus allemaal zo’n tornooi organiseren en we zullen zien hoeveel mensen hier gaan op afkomen!

  Misschien kan de heer Hajenius bij deze een solo tornooitje gaan spelen, t’amusement er mee!

  @ Steven
  Keep up the good work! Laat je niet kisten door een stelletje oude zakken die niet om kunnen met een ‘jeugdig’ tintje. Volgende keer zal ikzelf zeker in zomerse sferen aan mijn bord verschijnen tegen de heer Hajenius πŸ˜‰

 19. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto22-07-2010

  Ik heb net een groep op faceboek opgestart:
  ‘Wees fier op je okselhaar’
  Allen daar heen πŸ™‚

 20. Christophe@LC
  Christophe@LC22-07-2010

  Doe daar nog een andere Facebook-groep bij: “Voortaan alleen nog computers toegelaten op schaaktoernooien; menselijke schakers volgen de partijen via het internet” πŸ˜›

 21. Koen Heynen
  Koen Heynen22-07-2010

  @Chessmaster Je vergeet nog dames met al te prominente secundaire geslachtskenmerken (bepaald een afleiding !!!), verkouden spelers (idem), spelers die hun hoed ophouden (meestal terecht, rap afgelopen), prevelaars (interessante gedachtegang soms), goede vrienden (is dat punt dat waard ??), koppigaards die blijven doorspelen met een dame en 4 pionnen tegen blote koning. HΓ©, ik speel graag tournooien, ik pak ze allemaal erbij met de glimlach. Daarentegen zijn onsportievelingen veel erger, maar die heb ik in mijn schaakjaren (30+) weinig ontmoet.

 22. Wouter Schuurbiers
  Wouter Schuurbiers22-07-2010

  Volgende keer misschien gewoon een Online Belgisch Kampioenschap schaken houden? πŸ˜€

  dan heb je buiten bepaalde kenmerken van tegenstanders die je niet meer hoeft te zien/horen/ruiken/… te hebben ineens geen verplaatsingsproblemen meer of zo…

 23. Willem Hajenius
  Willem Hajenius22-07-2010

  Jongens, wat heb ik gelachen! Prachtig allemaal! Steven, ik heb je sportieve houding ten zeerste geapprecieerd. Over enkele dagen vertrek ik op vakantie naar de Caribe. Exciting, nietwaar, al die hempies en okselhaar… Nee, ik ga er niet schaken, hoewel er daar binnenkort een mooi tornooi van start gaat:
  http://www.curacaochess.net/
  Misschien een volgende keer. Bedankt allemaal voor alle spitsvondigheden, ik hoop dat jullie je ook goed geamuseerd hebben. Over en uit, Willem.

 24. steven
  steven22-07-2010

  Thx Willem! Heb ik tot mijn grote verbazing toch nog een compliment van je kunnen uitlokken! Geniet van je reis, en probeer weg te kijken van eventuele mouwloze okselbehaarde lokale bevolking :).

  Voor alle duidelijkheid wil ik wel nog even stellen dat ik erbij blijf dat spelers, ondanks alles, het recht hebben om mouwloze shirts, al dan niet met geschoren oksels, te dragen op schaaktoernooien. In het kader van de missie ‘probeer es wat minder aandacht op te eisen’ die ik mezelf heb opgelegd, zal ik het echter niet meer doen. In het kader van diezelfde opdracht zal ik ook trachten weer es een paar weken niet te posten op deze site, dus ook Steven over en uit.

 25. Jan Lagrain
  Jan Lagrain22-07-2010

  Dag iedereen,

  Kom ik terug van vakantie en wat lees ik hier allemaal.

  Ik wil alleen maar zeggen dat ik zelf helemaal niets negatiefs ten aanzien van Steven wilde plaatsen, integendeel. En ik had totaal niet verwacht dat er tijdens mijn aanwezigheid zulke reacties zouden komen op een simpele foto.

  Ik zal de volgende keer commentaren weigeren als ik er niet ben om te censureren, maar eigenlijk is het toch triestig dat het zo ver moet komen.

  Enfin, tlijkt allemaal goed opgelost, dus laten we het nu maar zo.

 26. Rob
  Rob24-07-2010

  Neen, het is nog niet allemaal ok. Mijn moeder wil haar hoedje al jaren terug, en Steven blijft het maar opzetten!

 27. Oscar
  Oscar25-07-2010

  In plaats van een doodgewone balpen zou een sponsor bij het begin van een toernooi een deo aan elke deelnemer kunnen schenken, maar na enige tijd gaan zelfs de vliegen doodvallen en bovendien kan een schaker niet zonder balpen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.