Jelle Sarrau domineert Hasseltse zomerblitz

SarrauGisteravond heeft Jelle Sarrau in Hasselt de jaarlijkse zomerblitz gewonnen. Hij domineerde van begin tot einde en bleef een half puntje voor elofavoriet Maurice Peek. Roel Hamblok werd derde.

Het begin van de zege van Sarrau werd gelegd in de vroege toppers tussen hem en Schoemans en Hamblok. Op het einde kwam Peek nog sterk opzetten, maar uiteindelijk bewaarde de Heusdenaar zijn kalmte. Hij speelde bovendien geen enkele remise…

Maurice Peek topfavoriet

“Godverdomme, wat doe ik nu weer!” doorbrak de stilte van de zesde ronde van de Hasseltse zomerblitz. Het was de vriendelijke Mark Van Stiphout, die zijn ongenoegen over een foutje liet blijken en die de hele zaal in de lach deed schieten. Het tafereel is typisch voor het Limburgse tweeluik op de laatste twee vrijdagen van juli, waarin een ongedwongen en ontspannen sfeer zorgt voor enkele uren schaakgenot.

De eerste editie is altijd in Hasselt en trekt traditiegetrouw rond de 50 of 60 spelers aan. Gisteren waren het er 50. Vooral Limburgers, maar ook een delegatie van Zottegem en zelfs van Kortrijk sierde het deelnemersveld. De tweede editie wordt de komende vrijdag (30 juli) in Lommel gespeeld, waar Thibaut Maenhout zijn titel verdedigt.

De topfavorieten waren duidelijk: Maurice Peek stak er elogewijs bovenuit (2398), terwijl Roy Schoemans en Jelle Sarrau (beiden 2278) al jaren sterke blitzspelers zijn. De vierde favoriet was zonder twijfel Roel Hamblok, die in een uitstekende vorm verkeert de laatste weken. De outsiderrol was voor Adrian Roos (2167), Jan Lagrain (2123) en nog enkele spelers die balanceren op de 2100-grens. Zij zouden echter geen rol van betekenis spelen.

De twee kemphanen: Jelle Sarrau op de achtergrond, terwijl Maurice Peek (links) op bord twee Roy Schoemans (rechts naast Sarrau) bekampte

Sarrau rondt perfecte start af

De toernooistart was een droom voor Jelle Sarrau. Hij won zomaar even de eerste 8 rondes en rekende daarin ondermeer af met Schoemans, Hamblok en Lagrain. Intussen gooiden Peek en Schoemans hun punten te grabbel. De eerste verloor van Hamblok en remiseerde tegen Chris Hermans, terwijl die tweede de hele avond zocht naar de goede vorm (en die enkel vond tegen Hamblok).

In ronde 9 bracht Peek de spanning terug in het toernooi door het onderlinge duel met Sarrau te winnen. Vanaf dat moment was het aftellen: beiden zouden iedere ronde broederlijk naast elkaar proberen hun partij te winnen. De jeugdige Heusdenaar had een gelukje tegen Adrian Roos, maar herpakte zich daarna en rijgde vier zeges aan elkaar. 14/15 en Peek was eraan voor de moeite. Een remise in de laatste ronde zorgde voor een 13/15. De derde plak ging naar Roel Hamblok, die met 11,5 op een behoorlijke afstand van de leider eindigde.

De eindstand top 10 na 15 rondes.
1. Sarrau 14
2. Peek 13
3. Hamblok 11,5
4-5. David Roos, Adrian Roos 10,5
6. Schoemans 10
7. Bollen 9,5
8. Vanhuyse 9
9-11. Lagrain, Carcan, Merchiers

Tom Houben was een van de allerjongste deelnemers

Een sfeerbeeld: de speelzaal in het Koninklijk Atheneum 1 in Hasselt

Kristof Steyls met een klokprobleem. Foto@Jef Depuydt

St├ęphane Carcan en de rug van Lars Swijsen. Foto@Jef Depuydt

Maurice Peek speelde een erg spannende partij tegen Jan Lagrain en won na enkele moedige risico's. Foto@Jef Depuydt

Nele Vanhuyse, in actie tegen Jelle Sarrau. Foto@Jef Depuydt

Helemaal van de andere kant van het land naar Hasselt gekomen: David Roos, Adrian Roos en Nele Vanhuyse, hier in gesprek met toernooiwinnaar Jelle Sarrau en de toekijkende Tom Houben

Organisator Robert Pools. Foto@Jef Depuydt

 1. Psaikotik
  Psaikotik25-07-2010

  De Jelluhhh heeft het waargemaakt, hij heeft gewoon GESCHEURD!

  Mooi gedaan Jelle ­čÖé

 2. Freshkjet
  Freshkjet27-07-2010

  En intussen speelt Bart Michiels in Tsjechi├ź zich een weg naar zijn 2de GM-norm. Momenteel heeft hij daar 4/5 met een TPR van 2590. Morgen zijn tweede GM.

  Ook in Andorra hebben onze jeugdspelers goed gespeelt: Schroer, Baekelant, Barbier, Goossens, Verstraeten, enz. Bekijk alle uitslagen zeker eens na.

 3. Nancy
  Nancy28-07-2010

  Ben Tuerlinckx speelde in Andorra de pannen van het dak! TPR van 1980!
  Remise o.a tegen vrouwelijke fide meester.
  En Charlotte Schroer en reinout Van Hille overtroffen zichzelf!

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans29-07-2010

  Reinouts prestatie verbaast me niet; die heeft best wel wat talent. Zo had hij bvb in het Belgisch kunnen winnen tegen Gullentops.

  En dat Ben een heel goeie schaker is, wisten we natuurlijk allang. Tof dat dat in Andorra nog eens in de verf gezet is!

  Ik merkte overigens een onbekende Belg op op de deelnemerslijst: Cedric Magnifico. Is hier sprake van een grap?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.