Scheidingspunten tellen in Landen

TopbordenZondag heeft Mathias Roeder een bijzonder spannende editie van het rapidtoernooi in Landen gewonnen. Roeder, Vandevoort en Sonntag eindigden niet alleen alle drie met 6/7, maar hadden ook nog eens dezelfde ‘Median’-scheidingspunten. De ‘Buch’-scheidingspunten filterden Sonntag weg, maar Roeder en Vandevoort bléven gelijk scoren. De ‘SB’-scheidingspunten moesten redding brengen, maar zelfs daarin hadden ze exact hetzelfde cijfer achter hun naam staan. Deze ‘clash’ tussen Roeder en Vandevoort eindigde uiteindelijk op voortschrijding in het voordeel van die eerste.

Roeder won vorig jaar ook in Landen…

Vreemd toernooiverloop eindigt op zelden geziene spanning

Voor het toernooi begon, lag het al vast: Pascal Vandevoort zou in Landen zonder veel tegenstand een nieuwe beker aan zijn kast toevoegen. Hij was immers de enige +2100-speler die zich vooraf had aangemeld. Maar zondagmiddag zelf daagden plots Stéphane Hautot, Mathias Roeder en Klaus-Hubert Sonntag op. Nù kon er geschaakt worden!

Het toernooi zat bol van de vreemde wendingen. Hautot miste door pech de eerste ronde, terwijl Vandevoort, Roeder en Sonntag verrassend punten lieten liggen. Het was dan ook bijzonder vreemd dat ondergetekende na vier rondes alleen aan kop stond.

Toen de onderlinge duels met de kleppers kwamen, sloegen ze terug, maar toch gingen ze met vijf de laatste ronde in met 5/6: Hautot, Roeder, Sonntag, Vandevoort en Roos, die met winst de beste scheidingspunten achter zijn naam had staan. Dat was echter iets te hoog gegrepen, want het duel met Sonntag werd overtuigend verloren. Uiteindelijk slaagde Vandevoort erin om Hautot af te schudden, waardoor enkel Roeder nog meespeelde met 6/7.

Wat dan volgde, heb ik nog maar zelden gezien in toernooischaak. Op maar liefst drie domeinen bleken de heren hetzelfde aantal scheidingspunten achter hun naam te hebben staan: alle drie hadden ze dezelfde ‘Median’ en ‘Buch’, terwijl Roeder en Vandevoort ook nog eens dezelfde ‘SB’ hadden. Uiteindelijk moest de voortschrijding de beslissing brengen. En daardoor kan Roeder zich opnieuw een jaartje titelhouder in Landen noemen.

Bekijk alle uitslagen en foto’s op de website van Landen.

  1. Joris
    Joris19-08-2010

    Voortscheiding??? Is het niet voortschrijding?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.