De Schampheleire op half punt van meesternorm

Glen De SchampheleireGlen De Schampheleire heeft in de voorlaatste ronde in Brasschaat alle verwachtingen kunnen inlossen. Hij won met wit tegen Daniël Sadkowski en heeft nu enkel een remise nodig tegen Jan Rooze morgen.

In de topper van de dag klopte John Van Der Wiel Mher Hovhanisian en is zo bijna zeker van de toernooizege. Ook hij heeft aan een puntendeling genoeg. In de open reeks hebben Arben Dardha en Stefan Beukema de leiders bijgehaald…

Norm in Brasschaat?

Zal Glen De Schampheleire de langverwachte meesternorm kunnen scoren in Brasschaat? Dat is eigenlijk de voornaamste vraag die blijft hangen voor de laatste ronde van de Brasschaatse Masters.

Alle ogen waren gisterenmiddag dan ook op zijn partij gericht, want winstpunten halen doet de Zottegemnaar vooral met wit. De opening ging gelijkopgaand, maar Daniël Sadkowski was niet ontevreden met het pionnetje dat hij won op zet 22. De Schampheleire had wel enige vorm van compensatie, maar het was duidelijk dat hij daar ook voor de volle 100 procent gebruik van moest maken om niet ronduit slecht te komen.

Sadkowski speelde net 24…Td1? Hoe straft De Schampheleire dit af?

Het keerpunt van de partij kwam er op zet 24. Sadkowski speelde met zwart net de zet 24…Td1? en besefte dat de bordjes gedraaid waren na 25. Dg3! Zowel g7 als e5 zijn aangevallen en er zit niets anders op voor zwart dan zijn kwaliteit te geven met Txf5. De ban was gebroken en De Schampheleire racete vol vertrouwen naar de overwinning. Een van de belangrijkste uit zijn nog prille carrière. Morgen heeft hij immers genoeg aan een half punt om zijn allereerste norm te scoren. Hij is bovendien ook virtueel Fide Meester.

Ook op de andere borden was er veel te beleven. Van Der Wiel-Hovhanisian was een erg interessante topper, waarin Van Der Wiel voortdurend de touwtjes in handen had, maar toch moest opletten voor een counter. Maar de Leidse grootmeester bewees nog maar eens zijn status als beste speler van het toernooi. Hij won overtuigend en diende Hovhanisian zijn tweede nederlaag op rij toe.

Een geslaagde comeback voor Eduard Fomichenko

Wie eveneens aan een goede reeks bezig is, is Eduard Fomichenko. Tegen Jan Rooze knalde hij een droge 3/3 op het bord. Fomichenko is duidelijk hersteld van de tik die hij kreeg van Nils De Vos in ronde 3. Die Nils De Vos heeft enkele moeilijke momenten en werd door Rick Lahaye kansloos van het bord getikt. Lahaye doet een goede zaak, want Vandenbussche raakte niet verder dan remise tegen Hetey. Zo is hij weg van de laatste plaats, die nu voor Vdb is.

De stand na ronde 8:

1. Van Der Wiel 6,5
2-3. Fomichenko en De Schampheleire 5,5
4. Hovhanisian 4
5-6. Rooze, De Vos 3,5
7-9. Hetey, Lahaye, Sadkowski 3
10. Vandenbussche 2,5

In de open reeks is het onmogelijk een adequate voorspelling te doen. Maar liefst zes spelers staan gedeeld op plaats één. Oud-winnaar Arben Dardha was na een zege over Hendrik Ponnet een van de toppers die terugkeerde aan kop. Steven Geirnaert, Stefan Beukema, Wim Maes, Werner Van Den Brande en Ferenc Peredy zijn de andere leiders.

 1. David Roos
  David Roos21-08-2010

  Een echt beest, diene Glen. Momenteel staan ze met 6 eerste in de open reeks! Het zou wel weer mooi staan, dat daar allemaal remises vallen, en nog een paar man bij komt 😉 Dan zitten ze daar, met een stuk of 8 😉

 2. jan van mechelen
  jan van mechelen21-08-2010

  Het doet mij goed om te zien dat er een Palmke naast Glen’s bord staat. That’s the spirit, in meer dan één opzicht! 🙂

 3. Wouter
  Wouter21-08-2010

  ’t is een ice-tea hoor 🙂
  Ze gebruiken daar Palmglazen voor alles.

 4. Goendi
  Goendi21-08-2010

  Ik heb zo mijn twijfels dat ze koffie en thee in palmglazen serveren 😉

 5. David Roos
  David Roos22-08-2010

  In brasschaat is alles mogelijk 😉

 6. Joris
  Joris22-08-2010

  Ik denk dat ze in Steenhuffel wel elke verkochte Palm toejuichen anders. Dus ik hoop dat het niet-alcoholisch was, maar ik vrees er voor.

 7. Carine De Schampheleire
  Carine De Schampheleire22-08-2010

  Proficiat Glen!!!

 8. Joris
  Joris22-08-2010

  Proper gedaan van Glen, proficiat! De partij tegen Hetey was echt wel neig.

  In dat andere normentornooi Stephane Hautot ook al gewonnen tegen Kevin Noiroux, die daar echt wel het kneusje van de groep is met “maar” 2162. De enige GM in het gezelschap heeft overigens al verloren in een knotsgek miniatuurtje. Zeker eens naspelen!

 9. Patrick
  Patrick23-08-2010

  Stef wint van Rudolf Meessen in ronde 2 en staat aan de leiding met 2/2 ! op die manier gaat de 3e norm +2400 elo niet lang duren !

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.