Stéphane Hautot neemt norm mee uit Eupen

HautotOok in het Duitstalig deel van ons land werd er de afgelopen week gestreden voor een IM-norm en veel spelers strandden op een zucht van de vereiste 6/9. Bij het ingaan van de laatste ronde kwamen maar liefst vier (!) spelers in aanmerking voor de norm: Stef Soors, Christian Braun en Stéphane Hautot. Op dat moment was Benjamin Tereick zelfs al zeker van zijn tweede norm, maar speelde nog voor de toernooizege als kers op de taart.

Stéphane Hautot voegde zich bij hem dankzij een zege over Krysztof Pytel en is daardoor nog één norm verwijderd van de IM-titel…

Normenjagen in Eupen

In ons land zijn er steeds meer gelegenheden om IM-normen te scoren. De open toernooien bieden al langer mogelijkheden, maar daar zijn de jagers afhankelijk van het lot der paringen. Een voor België vrij nieuwe manier om normen na te streven is in gesloten normentoernooien. De Brugse Meesters, het BK, de gesloten groep in Charleroi, de Masters in Brasschaat en het toptoernooi in Inventi: allemaal 9-rondige round robins waarin de deelnemers met een duidelijk omlijnd doel aan de aftrap verschenen.

Een minder bekend normentoernooi vindt ook sinds enkele jaren plaats in Eupen. De promotie is wat minder en het valt wat minder op, maar vele bekende Belgische schakers komen daar bijzonder dicht bij een norm. Zo gebeurde het ook dit jaar.

Het toernooibegin werd immers volledig gedomineerd door de man in vorm Stef Soors. Hij won partij na partij en leek zonder veel moeite op weg naar zijn derde norm! Maar de motor begon wat te sputteren en Soors moest berusten in een reeks remises. Met 5/8 moest hij in de laatste ronde winnen voor de norm, maar met zwart tegen de Duitse IM Norbert Luecke raakte hij niet verder dan remise. 5,5/9, net niet! Maar Soors heeft wel opnieuw een vracht ratingpunten aan zijn al indrukwekkende lijst toegevoegd.

Benjamin Tereick speelde de tegenstand op een hoopje en scoorde niet alleen een tweede norm, maar behaalde ook de toernooizege.

De dominantie van het toernooi werd overgenomen door een andere jonge snaak: Benjamin Tereick. Deze prille twintiger is al FM sinds zijn vijftiende en scoorde in 2008 al een norm in Pardubice. Eupen 2010 baarde een tweede spruit. Tereick was al snel zeker van de 6/9 en voegde er in de laatste ronde nog een halfje aan toe om ook het toernooi ongedeeld op zijn naam te schrijven.

Dan weet u genoeg, denkt u? Fout! Want Christian Braun en Stéphane Hautot ploeterden zich eveneens naar 5/8 en speelden de laatste ronde dus voor een norm. Vooral Christian Braun zal ontgoocheld terugkijken op die eindfase. Hij had immers alle zware kanonnen achter de rug en mocht het opnemen tegen laagste elo Kevin Noiroux. Allerminst te onderschatten, maar op papier een ronduit unieke kans om de norm te scoren. Helaas voor Braun ging het volledig mis en hij verloor die laatste ronde. 5/9 en weg norm.

Stéphane Hautot had het op papier moeilijker, maar in praktijk was zijn witpartij tegen de uit vorm zijnde Krysztof Pytel eveneens een mooie opportuniteit. En Hautot deed wél waar hij voor gekomen was. Hij won met wit, voegde een tweede norm toe aan zijn winkelkarretje en stoomde in een adem door naar plaats twee in de rangschikking. Voor Hautot, die al langer een rating heeft van boven de 2400, is een derde norm de titel. Wie weet dat hij vanaf vrijdag in Antwerpen al kan toeslaan?

De einduitslag:

1. Tereick 6,5/9
2-3. Hautot, Horvath 6/9
4. Soors 5,5/9
5. Braun 5/9
6. Luecke 4/9
7-8. Noiroux, Meessen 3,5/9
9-10. Pytel, Juegel 2,5/9

Alle informatie over het toernooi vindt u op de officiële website.

 1. Oscar
  Oscar31-08-2010

  Naar verluidt zou Stéphane Hautot zodoende al drie normen binnenhebben.
  Deze laatste zou zelfs de vierde zijn.

 2. Peter
  Peter31-08-2010

  Oscar: als Stéphane die normen al had, dan was hij toch al IM? Volgens mij kan dat dus niet…

 3. Oscar
  Oscar31-08-2010

  Blijkbaar is het niet zo eenvoudig.
  Zie
  http://www.forum-fefb.be/phpBB3/viewtopic.php?f=2&t=3967&start=15

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.