De kwelduivels van Ivan Sokolov

SokolovIvan Sokolov heeft het niet onder de markt tegen onze landgenoten in Antwerpen. Na problemen met zijn hond en zijn laptop raakte hij in de vierde ronde van het Inventi-toptoernooi opnieuw niet verder dan een puntendeling, een resultaat waar hij trouwens bijzonder blij mee mocht zijn. De eindstelling tegen Stéphane Hautot zag er immers ronduit beroerd uit. Hautot aarzelde echter en besloot met weinig tijd op de klok toch remise aan te nemen.

Behalve Hautot doet ook Jan-Willem De Jong het prima. Hij klopte vandaag met zwart Mher Hovhanisian. De Jong had een originele verklaring voor zijn goede prestatie tot nog toe…

Hautot geeft remise in gewonnen stelling

Ivan Sokolov ziet af, zoveel is zeker. Om te beginnen kampt de Bosniër met een vervelende knieblessure. Sokolov gaat mankend door het leven momenteel en dat is te wijten aan een grote hond. Hij heeft een grote, sterke hond, die onlangs tegen zijn been sprong bij het zien van een andere grote hond. Het gevolg is een “football injury” en een kruk om vlot te kunnen wandelen.

Het geluk is niet aan zijn kant, want in Antwerpen crashte zijn Chessbase (met alle voorbereidingen) en ging de eerste ronde verloren tegen Stefan Docx. Vandaag zat Sokolov opnieuw in zware problemen en opnieuw was het een Belg die hem het leven zuur maakte.

Stéphane Hautot kon hier de winst binnenhalen met Tf6!!, maar enige nauwkeurigheid was vereist en in tijdnood nam hij hier remise aan.

In de eindstelling die u naast dit stukje kan zien, bood Sokolov remise na Dg6. Een logische vraag, want wit kan met Tf6 de winst binnenslepen. “Ik zag dat ik goed stond”, doet Hautot zijn verhaal. “Maar ik had nog een vijf minuten voor tien zetten. Op zich was dat genoeg, maar ik begon na te denken in die stelling en ik moest nog enkele pointes vinden. Het kwam erop neer dat ik Tf6 wel gezien had, maar ik miste Dc6, een belangrijke zet na Lxf6, Dxe6 Te7 Dxf6 Dh7. Uiteindelijk koos ik maar voor de zekerheid van de remise. Jammer natuurlijk, want nu zie ik ook dat de stelling totaal gewonnen was.” Een knappe prestatie, maar misschien wel een cruciale misser van Hautot als hij in de race wilt blijven voor de norm. Hautot heeft nu nog 3,5/5 nodig voor een GM-norm. De IM-norm, waarvoor 4,5 vereist is, is sowieso een erg realistisch doel.

De Jong: “Als ik morgen niet verlies, ga ik voluit voor de norm”

Behalve Stéphane Hautot is ook Jan-Willem De Jong goed op dreef in Antwerpen. Hij had vandaag weinig moeite met Mher Hovhanisian. “Het is de eerste keer dat mijn vriendin Bianca (Muhren, een een sterke schaakster, SF) niet hier is en kijk: ik kan me al veel beter concentreren”, lachte De Jong achteraf. “Neen, Hovhanisian had zich wat misrekend en ik stond al snel een stuk beter. Na Txc3 was het waarschijnlijk gewoon uit. Ik moet wel zeggen dat hij daarna nog erg vindingrijk was met allerlei trucjes. Gelukkig waren ze te makkelijk te weerleggen.

Jan-Willem De Jong: "Sinds mijn vriendin Bianca er niet is, win ik." Dat zei hij uiteraard met de glimlach!

Over zijn ambities blijft De Jong voorzichtig. “Morgen moet ik met wit tegen Istratescu. Als ik die partij niet verlies, zal ik volop voor de GM-norm gaan, al moet ik zeggen dat ik momenteel al erg blij ben met mijn spel. Ik heb het afgelopen jaar niet zo goed gespeeld en wilde terug wat ratingpunten binnenhalen. Dat op zich zou al mooi zijn.”

Een andere normenjager was Stefan Docx. “Was” is nog niet meteen het juiste woord, maar de grootmeesternorm halen zal na vandaag erg moeilijk worden. Docx verloor met zwart van Geert Van der Stricht, die daarmee meteen zijn eerste winst binnenhaalde. Een opluchting voor de Gentenaar, een tegenslag voor de Antwerpenaar, die nu 4/5 nodig heeft voor een GM-norm. Docx kan echter ook nog steeds volop gaan voor de IM-norm.

In de langste partij van de dag had Bart Michiels zijn handen vol met Tom Piceu. Dat beide heren volop voor de winst gingen, was logisch. Voor Piceu is 4,5 nu het doel, terwijl Michiels eigenlijk moest winnen om nog voor de 6 en de GM-norm te gaan. Dit laatste lukte na hevig geploeter in een pionneneindspel waarin de regel “een pionneneindspel met paarden leidt tot hetzelfde resultaat als het pionneneindspel zonder paarden” goed van toepassing was. Een goede zaak voor Michiels!

De stand na ronde 4:

1-5. Hautot, Meier, Istratescu, De Jong, Michiels 2,5
6. Docx 2
7-9. Hovhanisian, Van der Stricht, Sokolov 1,5
10. Piceu 1

 1. Patrick
  Patrick07-09-2010

  begrijpelijk dat hautot geen risico’s neemt , hij is hier dan ook voor een 3e IM norm aan het spelen
  verder speelt Docx dan weer niet zo zeer voor een IM norm maar voor ratingpunten op weg naar 2400 (heeft 3 normen)

 2. Oscar
  Oscar07-09-2010

  Kunnen wij ergens de resultaten van de jeugdtoernooien vinden ?

 3. Rein
  Rein07-09-2010

  @Oscar

  Hier is een verslagje van België-Nederland
  wat betreft de -16;
  In totaal was de stand duidelijk: 60-84 in het voordeel van de Nederlanders.

  Dat verschil ontstond in de eerste dag waar we simpel alle zes rondes verloren.
  De tweede dag weerden we ons harder, wonnen 4 van de 6 rondes en verkleinden zo de achterstand, maar natuurlijk had dat niet veel invloed op de totale stand.

  In de individuele stand was het podium ook volledig gevuld door onze noorderburen.
  Van de belgen haalden Stefan (de nieuwe überswindelaar),Eva, Pieter, Nicola Capone (11 jaar!)en ik een plusscore.

  Er waren heel wat belgen die “pech” hadden met de klok, al had dat ook te maken met het feit dat Nederlanders nog meer gespecialiseerd zijn in rapidpartijtjes

  Voor de rest nog even medelen dat de sfeer heel tof was en organisatie zeer goed(alhoewel het verplicht dragen van gesponsorde polo’s niet erg populair was 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.