KIRSAN + hart = FIDE

Sri Lanka-BelgieTerwijl Kirsan Illyumzhinov opnieuw herkozen werd als FIDE-voorzitter (overtuigend by the way), zijn de Belgen een meer dan degelijke olympiade aan het spelen. Met nog twee rondes te gaan staan onze landgenoten in de top-60 en met Nieuw-Zeeland heeft onze ploeg een interessante paring.

De leiding in het toernooi is voorlopig voor de Oekraïners, die onder impuls van een ontketende Vassily Ivanchuk op weg lijken naar de eindzege. Jan Rooze bericht vanuit Siberië over de verkiezingen en over onze nationale ploeg…

Illyumzhinov haalt vlot nieuwe ambtstermijn

Niet alleen het schaakspel zelf trok aandacht in Khanty-Mansiysk deze week. De verkiezing voor het FIDE-presidentschap zou spannender als ooit moeten worden. Anatoly Karpov was een interessante uitdager die steun kreeg van de grote kanonnen in de schaakwereld. Intussen weten we beter, want Illyumzhinov had in de uiteindelijke verkiezing nauwelijks problemen om Karpov op een ruime afstand te houden.

Kirsan Illymzhinov was "onvermoeibaar" de dagen net voor de verkiezingen van de nieuwe FIDE-president.

Belgisch teamkapitein Jan Rooze mailde onze redactie eergisteren al enkele profetische woorden: “Ilyumzhinov slooft zich onvermoeibaar uit om de harten van de aanwezigen te winnen. Zijn slogan is “KIRSAN + hart = FIDE”, waarbij het hart is getekend in ’t rood. Ook Karpov loopt hier rond, maar wat mij betreft geeft die een saaie en zeker geen dynamische indruk, en zijn enorme buik (die mij erg verwonderde) draagt daar ook al niet toe bij. Ook kasparov is hier sinds een paar dagen, blijkbaar om Karpov te ondersteunen (how a cookie crumbles!), en ik vraag me af of die inderdaad stemmen kan winnen voor Karpov. Wel vind ik het pathetisch hoe hij hier rondrijdt in een 10 m lange witte limousine met getinte ruiten, wat voor iemand die zich wil opwerpen als de leider van de democratie in Rusland op z’n minst gezegd idioot is. Wat mij betreft wint Kirsan opnieuw met een grote marge, maar we zien wel – in de hoop dat dat het schaken zelf niet in de schaduw zet.”

Het schaken zelf kwam zeker niet in de schaduw te staan. De sfeer bij de Belgen is opperbest (“we nemen alle maaltijden samen, spreken onze opstelling samen af, hebben gisteren de halve rustdag samen doorgebracht, enzovoort – waarbij taal geen barriere is”, verklaart Rooze) en de resultaten volgen. Na de nederlaag tegen Portugal in ronde 7 volgden twee, op papier logische, overwinningen tegen Mali en Barbados. De Belgen staan daarmee op een 55ste plaats, als 71ste geplaatste is dat niet slecht. In de voorlaatste ronde biedt de loting tegen Nieuw-Zeeland perspectief.

Topbord Bart Michiels kan misschien nog strijden voor een grootmeesternorm. Met 5/8 en een prestatie van 2542 speelt hij sowieso een goed toernooi.

Oekraïne op weg naar eindzege?

Vassily Ivanchuk startte met een weergaloze 7/7!

Aan de top van het klassement heeft Oekraïne intussen een geslaagde comeback ingezet. Na een gelijkspel in ronde 3, begon de trein te lopen. Vooral Vassily Ivanchuk maakte indruk. Hij won zijn eerste zeven rondes en legde daarbij de basis voor de eerste plaats. Oekraïne telt in de stand 1 puntje meer dan grote concurrent Rusland, die na een strakke zege tegen Armenië nog niet van plan is om de strijd op te geven.

Morgen speelt Oekraïne een topper tegen Frankrijk, terwijl Rusland een al even zware opdracht heeft tegen het sterke China!

 1. Theo
  Theo30-09-2010

  Jammer want Karpow was zeker een interessante president geweest! Alleen al zijn levende legende zijnde zou vele deuren openen en goede promo voor het schaken kunnen maken.
  Kirsan….tja
  (zie laatste 15 jaar= wereldkampioenschap in KO tornooitjes, wereldtitel beslecht in blitzpartijen, …enz)

 2. Thibaud
  Thibaud30-09-2010

  Illyumzhinov herkozen? Tja, geen echte verrassing. Hij heeft blijkbaar een deal met Medvedev en Poetin: gouverneur af = geld houden en president van de FIDE blijven en iedereen tevreden want Medvedev en Poetin willen van Kasparov en Karpov af (zie de politie inval bij de Russische federatie een paar maanden geleden toen die besloten had Karpov te ondersteunen).

 3. Johan
  Johan30-09-2010

  Kirsan president, gaan we nu de marsmannetjes aansluiten bij de FIDE?

  Trouwens, ik dacht dat Ivanchuck maar 6,5 op 7 gehaald had na zijn remise tegen Kramnik. Maar ik kan me vergissen.

 4. Jan Viaene
  Jan Viaene30-09-2010

  Raar, de ganse internationale pers spreekt schande over de manier waarop de verkiezingen zijn gebeurd.De buikomvang van Karpov , of de auto van Kasparov zijn blijkbaar belangrijker dan programma of corruptie.Ik begrijp hier niks meer van….

 5. Tom V
  Tom V01-10-2010

  Blijkbaar wordt de soep niet zo heet geëten. De verkiezingen zijn, volgens een aantal bronnen, op zich correct verlopen. Beide partijen hebben goed hun best gedaan om stemmen te ronselen en Illyumzhinov blijkt daar beter in te zijn.

  Ik had ook liever Karpov gehad maar een aantal federaties hebben blijkbaar geredeneerd “better the devil you know then the devil you don’t”.

 6. Der Alte
  Der Alte01-10-2010

  Je vergeet nog te vermelden dat die 10 m lange witte limousine een Belgische nummerplaat heeft: XXL-001 ! LOL!
  By the way: Bart M. stoomt rustig op naar de 2500 elo. Mooi zo!

 7. Valery
  Valery01-10-2010

  België speelt zondag in de laatste ronde tegen Kazachstan in de zaal van de groten en als Bart wint van 2620 behaalt hij ineens zijn derde GM-norm. Nu kan men al zeggen dat de hele ploeg het goed heeft gedaan.

 8. Philippe
  Philippe02-10-2010

  Blijkbaar staat België aan de leiding in de ‘Categorierangschikking C’. Knap!

 9. Ignaas Vandemeulebroucke
  Ignaas Vandemeulebroucke02-10-2010

  Als Illyumzikov herkozen wordt tot president, dan breken er voor het probleemschaak harde tijdenvaan! Kirsan’s rechterhand (of beter linkerhand)oud-parlementariër Andreij Selivanov heeft in een poging om de macht in compositieschaak te grijpen de gehele commissie PCCC (Permanent Commission for Chess composition) laten afschaffen en een andere afdeling te stichten, waarvan natuurlijk hij voorzitter wordt. Het gevolg was utieraard dat de PCCC zich hergroepeerde onder de naam ICCU (Internationaal Chess Composition Union, om alvast de meubelen te redden en het vele werk, dat sinds 1955 uitgevoerd werd, niet verloren te zien gaan. Maar Kirsan + hart (waar dàt zit is een open vraag) + Andreij vertrappelen verder de bestaande planten, willen ander zaad in de grond velden en dus meer macht op compositievlak.

  En zeggen dat in de jaren ’30 en zelfs tot diep in de jaren ’50 de Russen hun eigen mensen, die zich met schaaakcompositie bezighielden en hun werkjes naar het buitenland stuurden, gevangen zetten, dw

 10. Ignaas Vandemeulebroucke
  Ignaas Vandemeulebroucke02-10-2010

  … gevangen zetten, tot dwangarbeid verplichtten en zelfs executeerden!

 11. Theo
  Theo02-10-2010

  “…en als Bart wint van 2620…”

  Dat zou wel een stunt van jewelste zijn! Redelijk onwaarschijnlijk.

 12. jan van mechelen
  jan van mechelen03-10-2010

  Ilyumzhinov heeft gewonnen omdat hij de stemmen heeft (gekocht) van de “TPLA-countries”, en die zijn nu eenmaal met meer dan de serieuze schaaklanden. Het enige wat de westerse bonden zouden kunnen doen is uit de FIDE stappen en zelf een bond oprichten. Deze mogelijkheid is al vaak geopperd, maar ja, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, en het zal er dus ook wel nooit van komen.
  Verder verdriet het mij dat er denigrerend gesproken wordt over de “dikke buik” van Karpov. Ik heb zelf een erg mooie en ben er erg trots op! Als ik alleen al denk aan al het plezier dat ik heb gehad bij het laten groeien van de omvang ervan… Ik kan het iedereen aanbevelen! Het is net als met het kleine voordeeltje dat Karpov in zijn beste partijen altijd had en dat hij stelselmatig en met grote precisie heeft uitgebouwd!

 13. Robbie
  Robbie03-10-2010

  Beste Jan, zijt je misschien vergeten dat er ooit andere bond zoals PCA had bestaan. Helaas heeft het niet lang geduurd door de schuld van de egoisme van aantal grootmeesters!! Ben U dat echt vergeten? Dat zou me wel erg verbazen!! Enfin…

 14. jan van mechelen
  jan van mechelen03-10-2010

  Neen, Robbie, dat ben ik niet vergeten. Maar de PCA is een erg slecht voorbeeld: het was de bond van Kasparov en Short, en alleen opgericht om hun match te financieren/legaliseren. Deze bond diende dus alleen het eigenbelang van eerdergenoemden. Zij waren dan ook de enige twee leden, hahaha!
  Neen, ik denk eerder aan een organisatie als de GMA, een soort broederschap van de (top)grootmeesters. Een dergelijke organisatie heeft een grote kans om sponsors aan te trekken, juist omdat ze betrouwbaar is en door integere mensen wordt geleid.

 15. Robbie
  Robbie03-10-2010

  @Jan van Mechelen: Dat klopt! Maar Jan Timman was ook ooit voorzitter van PCA(of GMA?) als ik me niet vergist?!?! Kortom, niet alleen Kasparov en Short,he!! Maar ik weet niet of het lukte als ze een dergelijke organisatie kunnen opzetten. Tenslotte zijn er nogal wat grootmeesters grote ego’s(moeilijke karakters)! Dat lijkt me niet zo vanzelfsprekend. Denk maar aan de ruzie tussen Kramnik en Topalov of Karpov en Korchnoi en Kasparov doet ook al eens moeilijk enz.. Daarom lijkt me de kans vrij klein om het organisatie te kunnen opstarten!! Dus ze betrouwbaar en integere mensen moeten zijn betwijfelde ik echter! Kijk maar naar de politiek en dat begrijp je wel wat ik bedoel!!

 16. jan van mechelen
  jan van mechelen03-10-2010

  Timman is nooit voorzitter geweest van de PCA! Samen met vooral Bessel Kok heeft hij de GMA bezield en mee aangevoerd. Helaas besloot Kasparov op te stappen toen hij op een keer niet voor 100 procent zijn zin kreeg. Omdat hij toen wereldkampioen was trok dat een enorme wissel op de sponsors van de wereldbekertoernooien die toen werden gehouden. De facto betekende het opstappen van Kasparov het einde van de GMA.
  Ik ben het wel met je eens als je zegt dat topschakers best geen alternatieve bond oprichten. Het algemeen belang kan moeilijk gediend worden als het eigenbelang voortdurend in de weg zit.
  Maar dat betekent niet dat er geen alternatieve bond opgericht zou kunnen worden door mensen die hun sporen verdiend hebben in de schaakwereld. Ik zou dit mensen van het kaliber Bessel Kok, Jan Timman of Fridrik Olafsson (oud-president FIDE) best toevertrouwen.

 17. Gonzo
  Gonzo03-10-2010

  De schaakwereld krijgt de voorzitter die het verdient.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.