Carlsen antwoordt achter het bord

Carlsen-Topalov, foto@ Chessvibes.com

Vorige week was zijn voormalige coach Garry Kasparov niet mals voor zijn wonderkind: ‘Te weinig inzet’ luidde het verhaal in de vereenvoudigde versie. Het gevolg: geen concurrentie voor Anand en Kramnik.

Het lijkt wel of de Noor ons interview heeft gelezen (waarschijnlijk heeft hij dat ook effectief gedaan trouwens), want in Nanjing in China toont hij opnieuw dominant schaak. Hij rekent nog niet rechtstreeks af met Anand en Kramnik, maar is met 4/5 wél aan het tonen dat hij de nummer 1-positie op de wereld niet zomaar zal laten varen…

Zwakke olympiade toevalstreffer?

“Het komt toch vooral neer op de werkhouding, hoor. Kijk, Magnus is momenteel in staat om van een ‘gewone’ 2700-speler te winnen zonder veel problemen, om het even simpel voor te stellen. Hij heeft aan zijn talent genoeg omdat te doen. Maar op topniveau verandert dat. Als je tegen Kramnik en Anand wilt concurreren, heb je écht wel veel meer nodig dan wat ideetjes of tips. Je moét werken.”

Dit waren harde woorden van een grootheid in de schaakwereld. Garry Kasparov sprak vorige week nog openhartig met deze website over de recente prestaties van zijn oud-pupil. Tijdens de olympiade in Khanty Mansyisk waren de prestaties van Carlsen ook helemaal niet om over naar huis te schrijven. Maar één toernooi maakt het seizoen niet en momenteel is de Noor zich in het Chinese Nanjing aan het revancheren.

Het toernooi in Nanjing is de exponent van de interesse die de Chinezen de laatste 10 jaar aan de dag leggen voor het schaakspel. Met Wang Yue, Wang Hao, Ni Hua en Bu Xianghzi hebben ze enkele semi-toppers in huis. En net als in vele andere sporten ambiëren de Chinezen meer: de absolute top. Daarom stapte Nanjing in het Grand Slam-circuit en trekt het sinds drie jaar wereldtoppers aan, die zich moeten meten met de beste Chinese speler van het moment. Momenteel is dat zonder twijfel Wang Yue.

Magnus Carlsen, foto@Fu Yeng

Op naar een vernieuwde top 3?

En net Wang Yue was een van de slachtoffers van de ontketende Carlsen. Hij is gelukkig voor hem in goed gezelschap, want ook Topalov en Bacrot moesten eraan geloven. Het eerste deel van het toernooi is voor Carlsen een terugkeer naar zijn beste niveau. Hij wint met wit en consolideert met zwart. Enkel tegen Vugar Gashimov kwam hij even in de problemen, maar met nauwkeurig verdedigend werk hield hij de partij in balans. Het rapport van zijn grote concurrent Vishy Anand is in Nanjing minder positief. Hij begon wel goed, met een knappe zege tegen Topalov, maar liet zich ringeloren tegen Etienne Bacrot. Anand blijft steken op 2,5/5.

Het gevolg van de eerste vijf rondes is duidelijk: Carlsen wipt opnieuw naar plaats 1 op de virtuele wereldranglijst. Wie hem daarin volgt, is bijzonder spannend. Normaal gezien zou wereldkampioen Anand zeker zijn van zijn plaats in de top 2 nu Topalov een terugval kent, maar plots klopt Levon Aronian aan om mee te strijden voor de topplaatsen. Dankzij zijn uitstekende prestaties op de olympiade en het Europese clubkampioenschap is Aronian voor het eerst in zijn leven virtueel boven de magische 2800-grens gegaan.

Wat er ook van zij, de komende dagen zullen de waarheid naar boven brengen. Kan Carlsen zijn uitstekende prestatie bevestigen? En zal Anand zich herpakken na een nederlaag tegen Etienne Bacrot? En wat doet Aronian na Plovdiv? Wordt vervolgd…

De stand na 5 rondes in Nanjing:
1. Carlsen 4
2. Bacrot 3,5
3. Anand 2,5
4. Gashimov 2
5-6. Topalov, Wang Yue 1,5

  1. Der Alte
    Der Alte29-10-2010

    Kasparov zijn kritiek op Magnus was blijkbaar iets te voorbarig!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.