Belgen doen het goed op WK probleemoplossen

Van BeersDe voorbije week vonden de vierendertigste wereldkampioenschappen probleemoplossen plaats op Kreta. Dit toernooi is een onderdeel van een congres waarbij schaakproblemisten en oplossers uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Het all-in hotel Nana Beach in Hersonissos vormde het ideale kader om de ongeveer tweehonderd deelnemers te ontvangen.

Van die 200 scoorden Belgisch sterkste oplosser Van Beers en de Belgische ploeg in zijn geheel bijzonder sterk: nooit eerder deden ze het zo goed. Van Beers werd vijfde, de ploeg zesde. Een verslag van Luc Palmans over John Nunn, Machine Gun’s en sprinkhaanstukken…

Een slechte generale repetitie kan het begin zijn van iets moois

Het welgevulde programma bood iedereen wel iets. Zowel de componisten als de oplossers konden prijzen winnen in allerlei toernooien. Verder waren er lezingen, de gebruikelijke groepsexcursie (naar Knossos) en natuurlijk een slotbanket met rijk gevulde tafels. Ook op bestuursvlak gebeurde er het één en ander. Misschien het belangrijkste om te onthouden is dat vanaf nu de PCCC (Permanent Commission of the FIDE for Chess Problems) niet meer bestaat, en vervangen is door de WFCC (World Federation of Chess Composition), die onafhankelijk van de FIDE zal functioneren.

Zesentachtig oplossers begonnen maandag aan het Open Toernooi, een soort opwarmertje voor het WK. Ze kregen drie uur de tijd om twaalf problemen op te lossen. De meervoudige Russische wereldkampioen Georgy Evseev en de gewezen Europese kampioen Bojan Vuckovic (Servië) waren de enigen die het maximum van de punten behaalden, maar Evseev was beduidend sneller. Achter hen volgden Arno Zude (Duitsland), Andrei Selivanov (Rusland), Ofer Comay (Israël), John Nunn (Groot-Brittannië) en Piotr Murdzia (Polen), die ieder in het verleden minstens één keer het wereldkampioenschap gewonnen hebben.

In dit gezelschap acteerden de Belgen eerder onopvallend. Eddy Van Beers werd twintigste, Andy Ooms vijfenzestigste en Marcel Van Herck tweeënzeventigste. Een slechte generale repetitie is dikwijls het begin van iets moois.

Van Beers dicht bij podium

Marcel Van Herck begon erg goed aan het toernooi met 30/30

Dinsdag begonnen de Belgen uitstekend aan het wereldkampioenschap. Ieder team bestaat uit drie oplossers, waarvan de twee beste resultaten in elk van de zes onderdelen (tweezetten, driezetten, studies, helpmatten, meerzetten en zelfmatten) meetellen voor het landenklassement. In de tweezetten scoorden Eddy en Marcel het maximum van de punten. Eddy was één van de vier oplossers die na de driezetten nog steeds het maximum (30 op 30) hadden, terwijl Marcel goed volgde op drie punten. Dit betekende voor België een derde plek in het landenklassement na Polen en Rusland. En dan moesten de studies, traditioneel het beste onderdeel van onze landgenoten, nog komen.

Maar er zouden vreemde dingen gebeuren. Kasper Piorun, een ambitieuze Poolse junior, schudde meewarig het hoofd na afloop van de studies. Hij had slechts acht van de mogelijke vijftien punten gescoord en achtte zich kansloos voor de wereldtitel. Maar al snel bleek hij de hoogste score van iedereen te hebben. Een enkeling had vijf punten, en voor de rest was het hier en daar puntjes sprokkelen. Ook voor de Belgen. Ze hadden geen punten op de concurrentie gewonnen, maar omdat iedereen slecht scoorde, verloren ze ook geen terrein. Na de eerste dag stond België nog steeds derde. Piorun leidde met 36 punten, Eddy Van Beers volgde als tweede met 34 punten. Maar de concurrentie was niet veraf. Marcel Van Herck volgde in het voorste peloton met 28 punten; Andy Ooms had een mindere dag met 13 punten.

De bekende GM John Nunn won het WK voor de derde keer!

Over het algemeen hebben de Belgische oplossers het moeilijk op de tweede dag. De helpmatten waren verraderlijk. Titelverdediger Piotr Murdzia en John Nunn waren de grote winnaars met 12,5 punten. Eddy, Andy en Marcel scoorden respectievelijk 8, 7,5 en 5 punten en vielen iets terug in het klassement. In de meerzetten was de Duitser Michael Pfannkuche de beste, maar Nunn ging op zijn élan verder en leek op weg naar een nieuwe wereldtitel. Eddy Van Beers strandde op 10 punten. De wereldtitel kon hij vergeten, maar een topklassering zat er nog steeds in. Nunn en Murdzia behoorden tot de weinige die heel goed scoorden op het laatste onderdeel, de zelfmatten.

Dit betekende voor Nunn zijn derde wereldtitel na 2004 en 2007.

De eindstand: 1. Nunn 71; 2. Murdzia 68,5; 3. Pfannkuche 64; 4. Evseev 63,5; 5. Van Beers 61,5.

Dit was het beste resultaat van Eddy ooit op een wereldkampioenschap. Marcel viel de tweede dag een beetje terug maar klasseerde zich uiteindelijk nog als zevenentwintigste. Andy Ooms eindigde vijfenveertigste, maar scoorde wel veel punten voor België op de slotdag.

Het landenklassement was een spannende strijd tussen vier landen en uiteindelijk won Polen met 130 punten, nipt voor Rusland (129,5), Duitsland (128,5) en Groot-Brittannië (126,5). Daarna volgde Servië (118). België werd zesde met 113 punten, en hield daarbij traditioneel sterke landen zoals Oekraïne, Finland, Nederland en Israël achter zich. Ook dit was de beste prestatie ooit voor de Belgische ploeg.

Enkele leuke zijsprongen

Er waren ook nog enkele kleinere toernooien. Voor het eerst sinds vijftien jaar vond er nog eens een oplostoernooi voor fairy-problemen plaats. Fairy’ s zijn schaakproblemen die afwijken van de traditionele regels: andere doelstellingen (seriezetten, pat in x zetten, enz.) en/of andere stukken (Sprinkhanen, Nachtruiters, enz.). Twee specialisten bezetten de eerste twee plaatsen: de Slowaak Juraj Lörinc en de Roemeen Vlaicu Crisan. Maar Eddy Van Beers behaalde een fraaie derde plaats op vierendertig deelnemers, en Andy Ooms finishte mooi twaalfde.

Andy Ooms was de beste Belg in de "Machine Gun"-discipline, een equivalent van het "bulletschaak".

“Machine Gun” is een toernooitje waar je precies één minuut krijgt voor het oplossen van een tweezet, die wordt geprojecteerd op een groot scherm vooraan in de zaal. Hier was de Britse grootmeester Jonathan Mestel de beste, en gleden de Belgen flink onderuit: Andy negentiende, Marcel éénendertigste en Eddy tweeëndertigste op zevenendertig deelnemers. Het laatste oplostoernooi was de aantrekkelijke solving show, waarbij de top-16 in een k.o.- formule het tegen mekaar opnam. Hier werd Eddy in de eerste ronde door de latere winnaar Araz Almammadov uit Azerbeidzjan uitgeschakeld.

Alle details over deze toernooien kun je terugvinden op de website van de (oude) PCCC: http://
www.saunalahti.fi/~stniekat/pccc/index.htm
waar er een link is naar het congres: “ WCCC 2010” .

 1. N. Geryl
  N. Geryl27-10-2010

  Toch een mooi voorbeeld dat het Belgisch schaken stilaan in de lift zit. Proficiat aan Eddy en de andere spelers!

 2. Fabrice Wantiez
  Fabrice Wantiez27-10-2010

  BRAVO !!!
  Proficiaat ;o)

 3. gert
  gert27-10-2010

  Het feit dat Marcel Van Herck een ongestreken T-shirt draagt vind ik een slechte zaak voor de schaakwereld en haar zoektocht naar sponsoring.

 4. Marcel
  Marcel28-10-2010

  sorry gert, aan strijken wil ik geen tijd verspillen maar jij mag me altijd komen helpen

 5. Oscar
  Oscar28-10-2010

  En daarmee is het “geschil” gladgestreken…

 6. Henk
  Henk29-10-2010

  Dit ongestreken T-shirt is toch een stuk appetijtelijker dan dat onderhemd waarover deze zomer een vestimentaire discussie gevoerd werd.
  Misschien een ideetje voor een column ? Overzicht van de slechtst geklede schakers in België ?

  Proficiat aan onze Belgische deelnemers met dit mooie resultaat trouwens !

 7. Der Alte
  Der Alte29-10-2010

  Een ongestreken T-shirt is nog altijd beter dan zelf schaken als een strijkijzer!

 8. xiaan
  xiaan29-10-2010

  Deze discussie wordt verdergezet op het forum van de Libelle.

 9. Yen
  Yen29-10-2010

  … zei hij met een uitgestreken gezicht (liggen jullie al strijk?)

 10. gert
  gert29-10-2010

  Het is een kaakslag aan alle mensen die er dagelijks piekfijn proberen uit te zien en zich inzetten om geldschieters aan te trekken voor onze schaaksport. Dat Marcel Van Herck aub een voorbeeld neemt aan John Nunn !

 11. Marcel
  Marcel29-10-2010

  gert, ik ben nu eenmaal een hopeloos geval
  en heb helemaal geen behoefte aan geldschieters

 12. Chessmaster
  Chessmaster30-10-2010

  Mensen waar bemoeien jullie zich toch mee? Altijd maar zagen en klagen over anderen! Laat de mens er toch uit zien zoals ze willen!

  Denken jullie nu echt dat dat een verschil gaat maken voor eventuele sponsors? Kijk maar naar IM Anthony Wirig, niet iedereen komt met zo’n kapsel voor de dag, maar als hij dat fijn vind… let it be! En er zijn nog genoeg andere voorbeelden. Iedereen heeft zijn eigen mening over hoe hij/zij voor de dag wil komen. Daar hoef jij je niet in te moeien!

  Zeker niet op een openbaar forum!
  Mensen zoals jullie zorgen er gewoon voor dat op lange termijn niemand nog foto’s online gaat laten zetten omdat mensen zoals jullie er enkel maar kritiek kunnen op geven!

  We zijn hier op het positieve aan te tonen. En dat is dat Marcel mooi begon met 30/30. Feliciteer hem liever daarvoor.

  @Marcel, een dikke proficiat 😉

 13. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto30-10-2010

  Marcel kan ik die T-shirt overkopen?

 14. Andy
  Andy30-10-2010

  @ Gert
  al de foto’s komen ergens uit een archief want geen van allen zijn genomen in Kreta.

  Ik weet ook niet of de Belgische schaakbond enige affectie heeft met het probleemschaken. Het ligt in een vergeethoekje dat dankzij Luc Palmans en Ignaas Vandemeulebroecke in de publiciteit komt.

  Met een top GM, Eddy Van Beers, voorlopig nr 8 van de wereld die een bronzen medaille heeft gehaald op het EK, het grootste tornooi na WK en EK heeft gewonnen dit jaar en 5de op het WK.
  Een wedstrijdleider in de top 5 ter wereld, Ward Stoffelen.
  De goede uitslagen van het recente WK.
  Kortom, zaken genoeg die interessant kunnen zijn op zoek naar een sponsor, maar als je ze wilt gebruiken, moet je ze ook eerst (willen) leren kennen.

 15. gert
  gert30-10-2010

  Waarschijnlijk geen probleem, zolang er geen foto’s van een slordig geklede Marcel Van Herck in een presentatiemap zitten.

 16. Chessmaster
  Chessmaster30-10-2010

  @Gert
  Vanwaar deze constante persoonlijke aanvallen op Marcel Van Herck? Wie geeft u dat recht?!

  Mensen zoals u zouden ze moeten bannen van dergelijke fora, als dat het enige is wat ze kunnen posten op een topic van ‘Belgen doen het goed op WK probleemoplossen’ dan is het vrij zielig gesteld.

 17. Marcel
  Marcel31-10-2010

  Even een kleine rechtzetting. Bij die foto staat dat ik 30/30 had, dat was maar 27/30.
  Gert heeft gelijk, ik ben slordig, ook bij het neerschrijven van oplossingen. Maar ik wil toch nog even dit kwijt. Beste Gert, mijn kleding bevalt je niet, maar jouw ronduit rassistische opmerking van enkele weken geleden over een bosneger ( commentaar over de Olympiade ) heeft mij nog veel meer gechoqueerd.

 18. Theo
  Theo31-10-2010

  Marcel Van Herck is god!

 19. gert
  gert31-10-2010

  Mag deze bleekscheet dan ook gechoqueerd zijn door uw hemd ? De cirkel is rond. De vrijheid van de een is een dictatuur voor de ander.

 20. Eddy
  Eddy01-11-2010

  Grappig dat het woord sponsoring verschijnt in een artikel over probleemschaken.
  Wij Belgische oplossers zijn nl nog nooit 1 cent tegemoet gekomen, niet evident met WK’s in Brazilië (vorig jaar – waarvoor ik paste) of Japan (binnen een paar jaar).
  Gelukkig zien andere bonden in probleemschaak wel een volwaardige discipline, anders zouden grote namen als Nunn en Murdzia niet op WK’s verschijnen.

 21. Joris
  Joris01-11-2010

  “rassistisch”, Marcel? Vreemd om zoiets uit jouw pen te zien komen…

 22. Peter
  Peter02-11-2010

  Ik ben er zeker van dat Marcel met opzet die spelling gebruikt 🙂

 23. Marcel
  Marcel02-11-2010

  inderdaad Peter, J.H. Donner heeft mij ooit in een van zijn stukjes overtuigd dat zo te schrijven.

 24. Joris
  Joris02-11-2010

  Oef, er zijn nog zekerheden in het leven ;-).

 25. David Roos
  David Roos04-11-2010

  Gert,
  Als je zéér goed kijkt, dan zie je ook een niet te tolereren plooi aan GM John Nunn zijn kraag! Amuseer je daar anders ook nog eens mee 😉

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.