Bijna over het hoofd gezien: de IM-norm van Thibaut Vandenbussche

VdbEen nieuwe IM-norm voor een van België’s betere jeugdspelers: het nieuws verdiende alle aandacht, maar ontsnapte even aan de blik van onze redactie en vele schaakliefhebbers. Dat wil echter niet zeggen dat de norm geen feit is, want Thibaut Vandenbussche heeft het huzarenstukje wel degelijk klaargespeeld tijdens het Europese clubkampioenschap in Plovdiv (Bulgarije).

De basis voor zijn zege legde hij in de derde ronde, door GM Vlastimil Babula opzij te zetten…

Norm voor Bussie

Thibaut Vandenbussche is de laatst jaren bezig aan een heuse opmars. Nadat hij enkele jaren bleef schommelen met een rating rond de 2200 begon hij sinds 2007 aan een opmars om u tegen te zeggen. Hij sloot aan bij de 2300-spelers in België en toonde in enkele sterke gesloten toernooien dat hij wel eens mooie scores kan halen op IM-niveau. Een eerste teken aan de wand was zijn sterke gesloten BK in Eupen van twee jaar geleden. Toen viel zijn prestatie wat minder op omdat op datzelfde moment Robin Leenaerts en Nils Nijs normen wisten te scoren.

Maar de Gentenaar is blijven werken en blijven stijgen, meer dan vele andere jeugdspelers die toen in the picture stonden. De afgelopen zomer was een productieve periode, want Vdb speelde aardig wat toernooien. In Charleroi strandde hij al op een zucht van een eerste norm. De Masters in Brasschaat in augustus verliepen iets minder gunstig (toen scoorde De Schampheleire een norm), maar de olympiade en recent het Europese Clubkampioenschap waren een schot in de roos.

Thibaut Vandenbussche

Vooral op dat laatste toernooi blonk “bussie” uit. Na een straffe zege in de derde ronde tegen GM Babula zag het er al goed uit voor een zevenrondige norm. Ook in ronde 1 had hij immers al een stevige GM over de vloer gehad (Azarov). De goede vorm werd bevestigd in de zesde ronde, toen hij IM Van Haastert op remise hield. Met een logische zege in de laatste ronde tegen de Brit Peter Geyson (2190) legde hij zijn 4,5/7 vast. Met een tpr van 2462 bleek dat genoeg voor de eerste meesternorm voor de KGSRL-speler.

Het parcours van Vandenbussche:
1 272 GM Azarov Sergei 2596 BLR 5,0 s 0 4
2 238 Hamalainen Sami 2261 FIN 2,5 w 1 4
3 101 GM Babula Vlastimil 2515 CZE 4,5 w 1 4
4 317 FM Stojcevski Zoran 2355 MKD 4,5 s 0 4
5 278 Schartz Alain 2187 LUX 3,0 w 1 4
6 218 IM Van Haastert Edwin 2419 NED 4,5 s ½ 4
7 127 Gayson Peter M 2184 ENG 1,0 s 1 4

Zo is België opnieuw een jeugdige IM-norm rijker!

  1. Chessmaster
    Chessmaster11-11-2010

    Proficiat met je prestatie!

  2. Yen
    Yen12-11-2010

    Proficiat ! Nog eens proficiat ! (enkel het woordje proficiat is blijkbaar te kort voor een comment…)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.