“We hadden toch op iets meer deelnemers gehoopt”

BordenGisteren trokken 103 schakers naar ‘Ons huis’ om deel te nemen aan de 21ste editie van het Open van Leuven. Iets te weinig volgens organisatrice Ida Vandermeulen, al was ze aardig verrast door de kwaliteit van het deelnemersveld.

Want op het laatste moment verschenen enkele toppers aan de start. Hovhanisian, twee Indische IM’s met de pittoreske namen Satyapragyan Swayangsu en Roy Saptarshi, Aleksandr Alienkin, Stefan Docx, Pieter Claesen en dies meer. Kortom: aan kwaliteit en spankracht geen gebrek deze editie…

Aanpassing van het speelschema brengt niet de verhoopte extra deelnemers op

Vorig jaar klokte het Open van Leuven af op 107 deelnemers, dus lijken de 103 schakers die dit jaar zijn komen opdagen vrij normaal. Toch had organisatrice Ida Vandermeulen gehoopt op meer. “Vorig jaar moesten de deelnemers op vrijdag een verlofdag nemen. Dit jaar hebben we het speelschema aangepast, waardoor er op vrijdag enkel ’s avonds gespeeld moet worden. Daarom hadden we dus gehoopt op tenminste meer spelers dan vorig jaar.”

Toch werd Vandermeulen ook op een verrassing getrakteerd: de plotse opkomst van enkele topspelers van de Belgische schaakwereld. “Op basis van de inschrijvingen die we op voorhand hadden, was het moeilijk te voorspellen hoe sterk het toernooi zou zijn. Maar meestal zijn er wel enkele die zonder voorinschrijving komen opdagen. Toch denk ik dat er nu enkelen verrast zullen zijn, want er zijn er plots véél die zijn gekomen”, aldus Vandermeulen.

Satyapragyan Swayangsu is een van de in Belgie onbekende favorieten

Dat is een understatement om u tegen te zeggen, want met Mher Hovhanisian, Aleksandr Alienkin, Pieter Claesen, Stefan Docx, Hans Renette, Fabrice Wantiez, Steven Geirnaert, Afek Yochanan en Helmut Froeyman staan er maar liefst 9 bij ons bekende FM’s en IM’s aan de aftrap. Zij hebben nog het gezelschap gekregen van GM Akesson en van twee in ons land onbekende Indiërs: IM Satyapragyan Swayangsu en IM Roy Saptarshi.

Zulk veld belooft in ieder geval een spannend toernooi en dankzij het versnelde Zwitserse systeem zorgden de eerste rondes meteen voor vuurwerk. Al in de eerste ronde moesten zowel Satyapragyan Swayangsu, Pieter Claesen als Hans Renette punten laten. Die eerste twee remiseerden tegen thuisspelers Roel Goossens en Rein Verstraeten, terwijl die laatste zelfs verloor tegen de ervaren Stéphane Carcan. Steven Geirnaert moest een bye geven.

In de tweede ronde waren de verrassingen minder legio, maar na de openingsdag is het veld dus toch al versnipperd. Er zijn nog 20 leiders met het maximum van de punten. Vanavond om 19u30 volgt de derde ronde.

Paringen en uitslagen op de officiële site.

 1. N. Geryl
  N. Geryl13-11-2010

  Zeg 10x na elkaar: Satyapragyan Swayangsu 🙂

 2. YS
  YS13-11-2010

  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu
  Satyapragyan Swayangsu

 3. Peter
  Peter13-11-2010

  Hahaha, droog maar grappig!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.