Drie leiders gaan slotdag Open Leuven in

MherEen boeiende derde speeldag met heel wat drama leek één grote winnaar op te leveren: Mher Hovhanisian. In ronde 4 won hij na een marathonpartij een gecompliceerd eindspel tegen Stefan Docx en in ronde 5 was hij goed op weg om de Indiër Satyapragyan Swayangsu van het bord te zetten. Maar in tijdnood maakte de Armeen een foutje en de partij eindigde op remise.

Uit de achtergrond profiteerden Ralf Akesson (na een bijzonder interessante zege tegen Wantiez) en Roy Saptarshi (na een vlotte overwinning op Afek Yochanan). Daardoor zijn er nog drie spelers met 4,5/5…

Emotierijke derde speeldag in Leuven

De clash tussen Stefan Docx en Mher Hovhanisian begint stilaan een klassieker te worden op Belgische bodem. In de middagpartij, tevens de vierde ronde, van het Open van Leuven vochten de twee kemphanen een strijd op leven en dood uit. Levend: Mher Hovhanisian. Dood: Stefan Docx. En dat tot grote ontgoocheling van die laatste, die met wit goed uit de opening kwam en daarna een miniem nadeeltje vlot leek te zullen verdedigen.

Maar blijkbaar waren de zaken ingewikkelder dan dat. “Het eindspel is zeker niet gemakkelijk”, stelde Hovhanisian achteraf. “Ik denk dat hij actief moet spelen met zijn koning. Als hij dat niet doet, krijg ik kansen om op winst te spelen.” En zo geschiedde. Docx erkende zijn nederlaag en vloekte ontgoocheld op zichzelf na afloop (zo veronderstellen we toch, het kan ook zijn dat hij zijn tegenstander naar de maan wenste, maar daar gaan we even niet vanuit).

Ralf Akesson moest even slikken, maar maakte uiteindelijk een knappe partij af met een gewaagd stukoffer. Akesson leidt met 4,5/5.

Een gouden zaak voor de Armeen, want op de andere borden slaagde niemand erin de 4/4 te volgen. Vooral Afek Yochanan-Ralf Akesson was een partij die menig toeschouwer kon bekoren. Afek leek de bovenhand te hebben, maar ergens in het middenspel ging zijn voordeeltje verloren, zodat de partij uiteindelijk nog op remise eindigde.

In de vijfde ronde werd opnieuw stevig geknokt. Hovhanisian drukte met wit tegen de uit de achtergrond teruggekomen Satyapragyan Swayangsu (de tweede geplaatste) en won een kwaliteit. “Ik had bijna geen enkele zet van mijn tegenstander voorspeld”, gaf Hovhanisian aan. “Hij speelde in mijn ogen nogal vreemd. Daarna had ik tijd genoeg om te winnen, maar ik heb het laten liggen.” Dat zou wel eens juist kunnen zijn, maar Satyapragyan Swayangsu verdedigde goed en had met een sterke loper en pion goede compensatie voor de kwaliteit. Toen de Armeen in tijdnood nog wat langer bleef nadenken, was remise uiteindelijk de enige logische uitslag.

Op bord 2 won het maatje van Satyapragyan Swayangsu, Roy Saptarshi, net als zijn kameraad aangedreven door chocomelk van de Colruyt tegen Afek Yochanan, terwijl Ralf Akesson de show stal tegen Fabrice Wantiez. De Zweed probeerde een knap stukoffer en zag dat gecompenseerd door een sterk pionnencentrum en een zwakke koning. Wantiez kon de complicaties met een slinkende tijd niet meer de baas en werd gedwongen tot mat of zware materiële verliezen.

En daardoor zijn er na dag 3 nog drie leiders met 4,5/5. Morgen begint de ochtendronde al om 9u30. Schaakfabriek zal de uitslagen van die ronde live volgen!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.