Roy Saptarshi en Steven Geirnaert winnen Open van Leuven

SaptarshiNiemand kende hem toen hij zaal ‘Ons huis’ binnenkwam, iedereen kende hem toen hij ‘Ons huis’ buiten liep. De Indiër Roy Saptarshi heeft als enige van de drie leiders van gisteravond zijn gunstige positie na ronde 5 kunnen verzilveren. De basis voor zijn zege werd gelegd in de voorlaatste ronde, waarin hij topfavoriet Mher Hovhanisian het nakijken gaf. Schaakfabriek sprak snel met de twee Indische smaakmakers.

Mher Hovhanisian lag ook aan de basis van de tweede overwinnaar, iemand die iedereen kent als hij binnenwandelt en die niemand ziet buitengaan omdat hij er meestal nog is: Steven Geirnaert. Die won een tactisch tijdnoodduel tegen de elofavoriet en is co-toernooiwinnaar…

Sterkste der Indiërs haalt het, maar wie zijn die twee eigenlijk?

Roy Saptarshi en Satyapragyan Swayangsu: Twee Indiërs die donderdag onverwachts aan de aftrap verschenen, vergrootten de nieuwsgierigheid van vele schaakfans. Al snel werd duidelijk dat Satparshi dit toernooi de sterkste van de twee was. De man met de onuitspreekbare naam (Satyapragyan Swayangsu zou zo een figuurtje uit de Simpsons kunnen zijn) liet al snel een halfje en maakte ook in de daaropvolgende rondes weinig indruk. Tegen Hovhanisian werd hij van het kastje naar de muur getikt en tegen Helmut Froeyman offerde hij onbezonnen en totaal verkeerd een stuk, ook al slaagde hij er met meer geluk dan wijsheid in die partij nog te winnen. Meer dan één keer moest hij zijn geplande zet veranderen om dan meestal toch nog net een mogelijkheid te vinden die steek hield, tot grote frustratie van zijn tegenstanders.

Twee onbekende Indiërs: op schaakrondreis door Europa!

Zijn Indische reisgezel Roy Saptarshi had dit toernooi maar één ding gemeen met Satyapragyan Swayangsu: zijn speelsnelheid. Maar voor het overige was Saptarshi vooral oerdegelijk. Enkel tegen Fabrice Wantiez moest hij op zijn tellen passen (remise). Topfavoriet Mher Hovhanisian was dus gewaarschuwd toen hij vanmorgen een cruciale zesde ronde aanvatte. Na de kleine tik die Hovhanisian gisteravond te verwerken kreeg door zijn gemiste kans tegen Satyapragyan Swayangsu greep Saptarshi de Armeen snel bij de keel. Actieve lopers domineerden het bord en al snel werd dat voordeel omgezet in kwaliteitswinst. Ondanks het betere ploeterwerk slaagde Hovhanisian er niet in de situatie nog recht te trekken. 1-0. Door de remise op bord 2 tussen Alienkin en Akesson, had Saptarshi alle uitzichten op een ongedeelde zege.

De paringen in de laatste ronde zorgden er bovendien voor dat de twee Indische kameraden elkaar een handje konden toesteken. Saptarshi moest Akesson op remise houden en zijn vriend Satyapragyan Swayangsu moest hetzelfde doen met Stefan Docx. Die klus was vrij snel geklaard en een Indisch feestje kon beginnen.

De twee zijn semiprofessioneel en zijn bezig aan een rondreis door Europa, waar ze zo’n vijf toernooien zullen aandoen. “We hebben dit toernooi gewoon via de website van de FIDE gevonden. Het was wel wat sterker dan verwacht, moeten we toegeven, maar het was fijn. We zijn net naar het centrum van de stad gewandeld en die blijkt erg mooi te zijn. Jammer dat we niet meer hebben gezien”, vertelt Saptarshi enthousiast. “Ons volgende toernooi is in Zwitserland en daarna gaan we stilaan terug naar Indië. Ik werk daar ook nog in een bedrijf, dus dat moet ook gebeuren.” Pittig detail: hoe de twee in Zwitserland zullen raken, hebben ze nog niet uitgedokterd!

Steven Geirnaert in extremis co-toernooiwinnaar

Toch was het nog even wachten, want er was nog een derde kaper op de kust. Steven Geirnaert had na zijn bye enkel nog een halfje moeten afstaan aan de erg degelijk spelende Helmut Froeyman en kon mits winst langszij komen. Met zwart tegen Hovhanisian was dat echter allesbehalve een evidentie. De partij overtrof echter alle verwachtingen, vooral qua spankracht. Een tactisch spervuur werd des te interessanter toen Hovhanisian plots zijn laatste kwartier helemaal opgebruikte voor één zet. Gevolg: Slechts 40 seconden over voor 15 zetten.

Steven Geirnaert paste zijn tijdnoodtheorie toe in praktijk: hij versloeg Hovhanisian en won het toernooi

Wie geregeld in het Leuvense vertoeft, weet dat Geirnaert zelfs ooit een les heeft gegeven over hoe te spelen tegen spelers in tijdnood. De boodschap was misschien wat controversieel – De rug strekken, een bedenkelijke blik trekken, dat ritueel een keer of vijf herhalen en wachten tot je nog 5 minuten over hebt en dan een rare, maar gevaarlijike zet doen – maar toonde vandaag zijn waarde. 0-1, toch wel een verrassing! Een duidelijk opgetogen Geirnaert keek nog even verbaasd naar zijn bord, maar schudde dan de talrijke handen van de toeschouwers, die het schouwspel geboeid hadden gevolgd.

Daarmee eindigt het toernooi niet alleen met twee onverwachte winnaars, maar ook met een slotspeeldag die bijzonder spannend was.

  1. mathias
    mathias14-11-2010

    echt zo gedaan? Cool.

  2. Yen
    Yen14-11-2010

    Een bedenkelijke blik trekken is natuurlijk niet moeilijk voor Steven 😉 Grapje hé, Proficiat !

  3. Arno
    Arno14-11-2010

    Proficiat Steven!
    Ik wist het wel, die 2300s zijn een niveau apart 😉

  4. Willem Hajenius
    Willem Hajenius14-11-2010

    Een dikke proficiat, Steven!

  5. Gonzo
    Gonzo15-11-2010

    Roy is zijn achternaam, hij heet dus Saptarshi Roy.

  6. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto15-11-2010

    Met een gestreken hemd gaat dit véél gemakkelijker. Proficiat Steven!

  7. Patrick
    Patrick15-11-2010

    beter een uitgestreken gezicht dan een ongestreken T-shirt 🙂

  8. Stefan
    Stefan15-11-2010

    Goed om te weten dat mijn vrienden gevoel voor humor hebben.

  9. Peter
    Peter15-11-2010

    Gonzo, volgens de FIDE-ratinglijst is Roy zijn voornaam.

  10. Theo
    Theo15-11-2010

    2 winnaars?
    Waarom geen scheidingsysteem?

  11. Chessmaster
    Chessmaster15-11-2010

    Man laat ze toch allebei blij zijn met de overwinning. Maakt jou dat wat uit waarom er geen scheidingsysteem is.

  12. Joris
    Joris16-11-2010

    Er was wel degelijk een scheidingssysteem hoor. Op http://leuvencentraal.be/open/ vind je de “echte” winnaar ;-).

  13. Steven
    Steven17-11-2010

    Wat is de echte achternaam van Steven Geirnaert?
    Goed gespeeld naamgenoot!

  14. Alain
    Alain19-11-2010

    Proficiat Steven ! groetjes

  15. Seynaeve
    Seynaeve28-11-2010

    en nu nog het open van condom 2011 winnen, gernoaze!!!
    sterke biele, steven!!!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.