Aronian “met meer geluk dan wijsheid” wereldkampioen blitz

AronianNa afloop van de prestigieuze Tal Memorial, gewonnen door Aronian, Karjakin en Mamedyarov, verzamelden 20 topspelers zich in Moskou voor het wereldkampioenschap snelschaak.

Na drie dagen en 38 rondes was het opnieuw de Armeen die zijn goede vorm kracht bijzette. Met 24,5/38 had hij een half punt voorsprong op Teimour Radjabov. Opvallend aan het WK blitz zijn de originele speelomstandigheden…

Aronian komt het beste uit de arena’s

Voor Levon Aronian zijn het gouden tijden. Hij verscheen aan de aftrap van de “Tal Memorial” als first seed, met een rating die voor het eerst boven de 2800 lag. En alsof dat nog niet genoeg was, slaagde hij er ook effectief in dat toernooi te winnen. Samen met Sergey Karjakin en Shakriyar Mamedyarov – eveneens in bloedvorm – hield hij kleppers als Kramnik, Grischuk, Gelfand en Shirov achter zich.

Het wereldkampioenschap snelschaak (3 minuten + 2 seconden per zet) fungeerde voor Aronian dus vooral als een kers op de taart, al was de tegenstand zonder meer sterker in het blitztoernooi. Met Carlsen, Radjabov en Svidler kwam er te duchten tegenstand bij, terwijl Grischuk en Nakamura sowieso al klaar stonden om zich te tonen in hun specialiteit.

De speelruimte in Moskou is een unicum in de wereld van het topschaak: kleine arena's waar de toeschouwers van dichtbij hun favorieten kunnen volgen. Deze partij tussen Carlsen en Svidler bewijst het succes, want vele schaakliefhebbers stroomden toe om hun favorieten aan het werk te zien. Foto@Chessvibes.com

Opvallend in Moskou was de speelzaal, ingedeeld in 10 arena’s in plaats van één afgesloten speelruimte. Op die manier konden de toeschouwers elke partij van dichtbij volgen, zonder dat de spelers gestoord werden.

Na 38 rondes was het Aronian die als primus uit die arena’s stapte, al was hij zelf niet bepaald overtuigd van de kwaliteit van zijn spel. “Ik heb eigenlijk extreem veel geluk gehad in veel partijen, al is dat natuurlijk normaal in snelschaak. Maar toch kan ik daar niet over klagen. Ik moet toegeven dat het ook niet zo gemakkelijk was om na een slopend toptoernooi nu nog te snelschaken, maar uiteindelijk was het vooral erg lollig.”

Toch had het niet veel gescheeld of Aronian had zichzelf de das omgedaan. Hij verloor zelfs zijn laatste twee rondes nog, om uiteidelijk maar een halfje voor Radjabov te blijven. “Ik stond op elke dag aan de leiding en ik wilde als leider tonen dat ik daar terecht stond. Ik ging dus in elke partij voor de zege, maar zelfs in blitz is het verstandiger het dan wat rustiger aan te doen en af en toe eens een remise te spelen. Maargoed, het draaide goed uit en nu ga ik Australische wijn drinken (lacht).”

Top 5 na 38 rondes:
1. Aronian 24,5
2. Radjabov 24
3. Carlsen 23,5
4-5. Gelfand, Nakamura 21,5

 1. Theo
  Theo20-11-2010

  Australische wijn? Dat zal wel goed zijn voor de hersencellen, zeker? 😉

 2. desire
  desire21-11-2010

  Ja Thea,
  bestel je maar een paar flessen voor de feestdagen

 3. Hyves
  Hyves22-11-2010

  Inderdaad prachtig concept om de spelers in de speelzaal in arena’s te zetten.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.