“Sneeuwvlokjes” rekenen af met “machos”

Vladimir JagrIn Marienbad in Tsjechië is gisteren de “Czech Coal Chess challenge” geëindigd, een prestigetoernooi waarin enkele jonge, vrouwelijke schakers het opnemen tegen enkele gevestigde waarden. Vooral de “machos” (de oude garde) waren klinkende namen, zoals Wolfgang Uhlmann, Lajos Portisch, Vlastimil Hort en Dragoljub Velimirovic.

Deze tot de schaakverbeelding sprekende namen, die opduiken in zovele romantische boeken over de oude clashes in de jaren ’60, ’70 en ’80, hadden het echter niet onder de markt. Meer zelfs, ze moesten uiteindelijk een 18-14-nederlaag incasseren. Een ander opmerkelijk gegeven aan dit toernooi is dat de commentatoren een pak sterker waren dan de protagonisten…

Legendes na de legende

Op papier waren de sneeuwvlokjes kansloos. Topborden Koneru en Cmilyte misstonden zeker niet en zouden de schaaklegendes wel kunnen beconcurreren, maar de andere twee dames, Arianne Caolli en Tereza Olsarova, waren ratinggewijs (2242 en 2185) vogels voor de kat.

Arianne Caoilli deed het met 3/8 bijlange niet slecht, maar kreeg natuurlijk vooral aandacht omdat haar vriend, Levon Aronian, haar vergezelde en de partijen van commentaar voorzag.

De keuze voor deze twee speelsters is echter alles behalve ondoordacht. Olsarova is een plaatselijk talent en zorgt voor de couleur locale van de deelneemsters, terwijl Arianne Caoilli natuurlijk de vriendin is van niemand minder dan Levon Aronian. Beide speelsters deden het bovendien aardig met respectievelijk 3,5/8 en 3/8. De zege zou dus, zoals voorspeld, van de topdames moeten komen en zij stelden allerminst teleur. Koneru pakte uit met een overdonderdende 6/8, terwijl Cmilyte nauwelijks een half puntje moest onderdoen. De 18-14-overwinning was daarmee een feit.

De naar Overpelt uitgeweken Tsjechische schaker Pavel Englicky was naar Marienbad getrokken en hij had daar een heel goede reden voor. “De commentaar ter plaatse was van drie echte topspelers”, doet hij zijn verhaal. “Navara leidde en werd bijgestaan door Aronian en Movsesian. Echt een ervaring om niet snel te vergeten, zeker omdat het lange partijen waren (er werd gespeeld volgens een van de nieuwere modes: 90 minuten voor 40 zetten plus 30 minuten en 30 seconds increment voor de rest van de partij, red.) en er dus deftig geanalyseerd kon worden. Voor mij is vooral de score van de Tsjechische Olsarova een aangename verrassing.”

Het evenement werd overigens voorafgegaan door een simultaan van Navara, die van de 17 partijen 15,5 punten wist te scoren.

Dank aan Pavel Englicky voor de informatie. Meer vind je op de officiële website: http://www.praguechess.cz/

 1. Valery
  Valery29-11-2010

  hm…niet zo slecht voor de bejaarden want 18 – 14 is te vergelijken met 4,5 – 3,5 en ook gezien het tempo.

 2. Patrick
  Patrick29-11-2010

  natuurlijk had men wel het vlokjes team “verzwakt” met Caoilli , me dunkt eerder genomen voor de looks,dan het schaaktechnische 🙂

 3. Hans Secelle
  Hans Secelle29-11-2010

  Patrick, zou jij je kunnen concentreren tegen Caolli ? Ik niet, en ik ben 51…

 4. Patrick
  Patrick30-11-2010

  hahaha zou er zelfs niet aan beginnen 2250 is meer dan genoeg zowiezo zonder looks om me te verslaan ,als ik er iets mee wil doen zal het ver van een schaakbord zijn :p

 5. wim
  wim30-11-2010

  De “zwakke” Caoilli zou in België ergens de 50 ste plaats in nemen en de sterkste vrouw uit de geschiedenis zijn.

 6. Patrick
  Patrick30-11-2010

  tsja vergelijken met Belgie slaat natuurlijk zelden ergens op 😉

 7. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto30-11-2010

  Jan heeft dat goed gedaan. Een foto van een schoonheid in een artikel wekt altijd wel reactie’s los met Aronian als excuus natuurlijk 🙂 . @Patrick: wat betreft uw 4de comment… eerst effe 2800 halen :-p

 8. Pavel
  Pavel04-12-2010

  toevalling lees ik ergens, dat er in Stockholm een studie gemaakt is in verband met de prestatie en actractiviteit van de tegenstander. “Verbazend” was dat de mannelijke schakers kozen voor de duidelijk riskantere varianten terwijl hun prestatie niet vooruit ging. Strategie van de vrouwen was niet door de uitzicht van de mannen beinvloed. En dan moet je er tegen spelen. 😉
  Volledige studie in engels te vinden op: iza.org

 9. gert
  gert05-12-2010

  Door de aard van vrouwen is elke studie met hen waardeloos ; elke dag een andere bevinding, een andere logica.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.