London Chess Classic begint met topstunt

CarlsenWie dacht dat de London Chess Classic vooral zou uitdraaien op een strijd tussen de drie toppers (Carlsen, Anand, Kramnik) en Nakamura en wie dacht dat de vier Britse deelnemers er vooral voor het lokale publiek bij zouden zitten, kwam in de eerste ronde bedrogen uit. Virtuele top seed en favoriet Magnus Carlsen kreeg immers een van de grootste pakken slaag die hij de afgelopen twee jaren heeft moeten incasseren en dat tegen Luke McShane.

Voorts wonnen ook Kramnik en Adams hun partij en was Anand-Nakamura een moeilijke remise, al ging alle aandacht dus vooral uit naar de Engelse wiskundige filosoof…

Carlsen onderuit

Een aanrader om de komende week te volgen, is de London Chess Classic zeker, ondermeer door de uitstekende live-coverage op de officiële website, maar ook en misschien wel vooral door het bijzondere deelnemersveld. Organisator Malcolm Pein kan jaarlijks niet om zijn vier bekende landgenoten (Adams, Short, Howell, McShane) heen, maar slaagde er nu in deze te vergezellen van drie volmaakte wereldtoppers: Carlsen (virtueel 1), Anand (virtueel 2) en Kramnik (4). Hikaru Nakamura zorgde voor de “verbinding” tussen de twee groepen.

Magnus Carlsen toonde in Nanjing opnieuw zijn superieure vorm, maar kon zich in de eerste ronde een stevige kluif verwachten aan Luke McShane. McShane, filosoof-wiskundige die professioneel ‘trader’ (handelaar) is bij Goldman Sachs, speelt de laatste tijd opnieuw iets meer en toont geweldige resultaten. Vorige week nog won hij het Remco-Heitetoernooi en die vorm is hij nog niet kwijt.

Foto@ Ray Morris Hill

McShane speelde een geweldige partij, maar het moet ook gezegd dat Carlsen op zet 20 al even geweldig de mist in ging. De afwerking van McShane was superieur en de laatste tien zetten waren eerder een kwelling voor de Noorse nummer 1 dan een échte poging om nog iets aan de situatie te veranderen. 1-0.

Ook de andere partijen waren boeiend. Short koos tegen Kramnik een voor hem typische e4 e5 Lc4, gevolgd door De2-afwijking, maar werd daarna vrij kansloos naar huis gespeeld. Adams maakte brandhout van David Howell in een klassieke “ik offer pionnen, maar mijn stukken gaan zijn koning rammen”-partij. Anand tenslotte drukte tegen Nakamura en leek zeker kansen te hebben op winst, maar uiteindelijk strandde de partij op remise.

Een spectaculaire openingsdag dus en hopelijk een voorbode voor meer. Volg het toernooi via de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.