Ian Nepomniachtchi wint meest prestigieuze nationale titel ter wereld

NepomEr zijn maar weinig landen waar het nationale kampioenschap een toernooi is waarin meerdere wereldtoppers het tegen elkaar opnemen. Een van die landen is hét schaakland bij uitstek: Rusland. Het Russische kampioenschap miste dit jaar wel Vladimir Kramnik, maar kon voor de rest pronken met een excellent deelnemersveld.

Ondanks de deelname van toppers als Grischuk, Karjakin, Svidler, Jakovenko en anderen is de nieuwe Russische kampioen een verrassing van formaat. De jonge ‘rising star’ Ian Nepomniachtchi greep in de laatste ronde Sergey Karjakin en won na tiebreaks de Russische titel…

Karjakin op zucht van eerste titel

Ervaren rotten als Grischuk en Svidler behoren al jaren tot het vaste meubilair van het Russische kampioenschap, een gesloten toernooi met 12 deelnemers waarin gezorgd is voor een mix van elo en geplaatste spelers. Dit jaar kregen die twee concurrentie uit Oekraïnse hoek. Sergey Karjakin is sinds anderhalf jaar schaakrus geworden. Hij maakte die stap om betere begeleiding te krijgen in zijn weg naar de top. Zijn keuze lijkt resultaat op te leveren, want Karjakin is van schaakrus ook stilaan aan het uitgroeien tot schaakreus. Zijn rating steeg naar 2760 en hij klopt op de deur van de absolute wereldtop.

Het mocht dan ook niet verbazen dat Karjakin van begin tot einde een hoofdrol speelde in het kampioenschap van dit jaar. Met volwassen spel sloeg hij tot vier keer toe: Kurnosov, Zvjagintsev, Tomashevsky en Nepomniachtchi moesten er alleen aan geloven. Na 10 van de 11 rondes stond Karjakin dan ook aan de leiding, want behalve die vier zeges had de vleesgeworden schaduw van Magnus Carlsen zijn andere zes partijen geremiseerd. Erg knap en niemand die Karjakin nog van zijn titel leek te houden.

Voor Sergey Karjakin eindigde het toernooi met een domper: hij verloor zijn eerste partij en zag in de playoff de titel aan zijn neus voorbijgaan

Maar de laatste ronde werd een heuse nachtmerrie voor Karjakin. Hij verloor met zwart onverwacht tegen de tot dan toe onopvallende Malakhov en werd in extremis bijgehaald door Nepomniachtchi. Een spannende tiebreak zou de beslissing brengen: Nepom had met zwart genoeg aan 1,5/3, terwijl Karjakin met 2 witpartijen 2/3 moest scoren. Na drie remises was het pleit beslecht en was het niet de Oekraïner die de Russische titel kaapte, maar wel een oud Russisch talent.

Ian Nepomniachtchi is geen nieuweling in de internationale schaakwereld. Hij maakte vooral faam als piepjonge grootmeester met een vlijmscherpe stijl. Maar de echte doorbraak, die leek er maar niet te komen. Toch wist hij het afgelopen jaar enkele knappe resultaten te boeken. Zijn rating ging voor het eerst boven de 2700 en deze Russische titel geeft ongetwijfeld glans aan het nog prille palmares van Nepom. Het wordt dan ook uitkijken naar januari, want dan speelt hij mee in de A-groep van het Tata Chess Tournament in Wijk Aan Zee.

De top 5 na 11 rondes:

1-2. Karjakin, Nepomniachtchi 7
3-4. Grischuk, Svidler 6,5
5-6. Malakhov, Vitiugov 5,5
7. …

  1. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto22-12-2010

    Ik noem hem gewoon Nepo …

  2. ronald
    ronald23-12-2010

    Toch niet ’n epo ?

  3. achiel
    achiel24-12-2010

    Russisch is een rijke taal, niet afkorten aub.

    Leuk detail : vrij vertaald wordt dat : “de vergeetachtige”

  4. Emanuel Nieto
    Emanuel Nieto24-12-2010

    @ Achiel Dat is nu net het probleem voor mij… 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.