Sneeuw houdt enkele schakers weg uit Antwerpen

Van VlietGisteren is de allereerste Antwerp Winter Open van start gegaan. Zonder grote problemen, maar wel geteisterd door het slechte weer van de afgelopen dagen. Meer dan 10 spelers moesten hun deelname annuleren door het slechte weer, waarvan enkelen zelfs al onderweg waren naar Antwerpen.

Maar voor het overige is de debuterende organisator Gunther Van Landeghem tevreden over de eerste dag. Die werd extra gekleurd door een stunt in de tweede ronde: Dennis Van Vliet hield grootmeester Sinisa Drazic op remise…

Terugrijdende treinen en verloren bagages

92 spelers waren er ingeschreven voor de allereerste Antwerp Winter Open ooit, 80 spelers zijn er effectief aan de aftrap verschenen. De reden zal niemand verbazen: het weer gooide roet in het eten voor 12 schakers. “Het weer heeft ons inderdaad parten gespeeld”, legt organisator Gunther Van Landeghem uit. “De Engelsman Alfred Nathan is het beste voorbeeld. Hij zou uit Luxemburg komen met de trein, maar in Aarlen lieten ze weten dat het onmogelijk was verder te rijden. Die trein is gewoon teruggekeerd naar waar hij vandaan kwam. Zoiets is natuurlijk heel jammer.”

Wie er wel raakte, was de Noor Lars Even Anderssen, maar dan wel zonder bagage. “Lars Even is in Schiphol geraakt, maar zijn bagage was dan zoek. Uiteindelijk is hij om half één hier in Antwerpen aangekomen, zijn we hem snel gaan halen aan het station en hij is gestart met 2/2. Maar zijn bagage is nog steeds niet terecht”, aldus Van Landeghem.

Voor het overige is de Antwerpenaar echter een tevreden man. “Het is mijn eerste keer dat ik zulk toernooi organiseer, dus ik was bijzonder zenuwachtig of ik wel met genoeg zaken rekening had gehouden. Ik heb twee nachten geen oog dichtgedaan, maar nu ben ik blij dat we begonnen zijn en voorlopig zonder noemenswaardige problemen. De eerste zenuwen zijn over. Nu is het tijd om van “de pot af te komen”, lacht hij hard. “De aandacht ligt nu bij het schaken en het is altijd leuk dat er snel verrassingen vallen!”

Drazic-Van Vliet volgde een nieuw parcours. De enige andere partij die deze stelling bereikte, was er een tussen Wilgenhof en Krul waar wit koos voor Lg3 in plaats van e4. Maar de theoretici zullen ons ongetwijfeld kunnen helpen… Van Vliet zou er uiteindelijk in slagen de partij op remise te houden.

Die verrassingen kwamen er op de eerste speeldag. In de eerste ronde raakte Gorik Cools niet voorbij Luc Van Steenkiste in een remise van 7 zetten en beet Geert Leunis zijn tanden stuk op Kurt Van Wiele. Maar de allergrootste ‘surprise’ was er op het tweede bord in de tweede ronde. Daar raakte een van de topfavorieten, de GM Sinisa Drasic (2524), niet voorbij Dennis Van Vliet (2090). In een uitermate chaotische opening zaten beide spelers puur theoretisch gezien snel op onbekend terrein. Onze megadatabase vond tot op zet 8 slechts één partij (tussen Wilgenhof en Krul) die dezelfde eerste zeven zetten kende. We weten echter niet of een van beide spelers verdere zetten hadden voorbereid.

De GM kwam uit de chaos met twee pionnen meer, maar de zwakte ervan en de activiteit van de zwarte torens zorgden ervoor dat de partij nog een lange weg te gaan had. Zo bleek ook in praktijk, want Van Vliet won zijn twee pionnen terug en het toreneindspel was niet te winnen voor de Servische grootmeester. 1/2 en een eerste topper die een halfje laat.

Vandaag kan u ronde 3 en 4, net als gisteren, live volgen op deze website. Paringen, uitslagen en pgn’s vind je op de officiële site.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.