Ikonnikov haalt toernooizege binnen, Geirnaert wordt tweede

IkonnikovEen boeiende ronde, maar een zonder verrassingen: dat is de conclusie van de afsluiter van de geslaagde Antwerp Winter Open. Vyatchechlav Ikonnikov haalde de verwachte zege binnen na een overtuigende winstpartij tegen Emanuel Nieto. De tweede plaats was na een beklijvend duel tussen Maes en Geirnaert voor de Bruggeling.

Daarmee eindigt de allereerste Winter Open in stijl. Toernooiorganisator (Beveraar) Gunther Van Landeghem toonde zich een tevreden man, maar het is nog niet zeker dat er volgend jaar een vervolg komt van het toernooi…

Ikonnikov grijpt toernooizege na 5/5

Houdt Emanuel Nieto Ikonnikov van de verwachte toernooizege? Dat was de belangrijkste vraag die op de allerlaatste speeldag van de allereerste Antwerp Winter Open beantwoord zou worden. De ruime en nette speelzaal maakte zich op voor spannende duels, zowel op bord 1,2 als 3.

Op bord 1 weerde Emanuel Nieto zich als een leeuw, maar het was al snel duidelijk dat de grootmeester de debatten leidde. Zoekend naar activiteit was Nieto zeker inventief, maar veel baatte het niet. Plots ging het snel en was het toernooi beslist: Ikonnikov wint als favoriet het toernooi. Niet het eerste trouwens, want de Rus won de vorige twee toernooien waar hij aan deelnam ook. Een mooi eindejaar dus voor Ikonnikov, die zelf vreemd genoeg kloeg over zijn vorm. Hij leek al vergeten te zijn dat hij zijn laatste toernooien won. “Ik speel altijd partij per partij. Het eindresultaat hield mij in het begin niet meer bezig dan nu. De laatste ronde ging vrij vlot, maar ik miste toch enkele keer de beste zet en gaf hem kansen. Gelukkig voor mij benutte hij die niet.”

Wim Maes antwoordt met het interessante en leuke Dxf2!?

Voor de tweede plaats speelden Wim Maes en Steven Geirnaert een duel om duimen en vingers van af te likken. Vooral het tactische spervuur in het middenspel was leuk om volgen. Geirnaert heeft net Lxf2 gespeeld en lijkt daarmee goede kansen te hebben. Maar in deze stelling vond Maes het inventieve Dxf2! en na Txa1 19. Txa1 Pxf2 20. Ta8 Dd8 21. Txd8 Txd8 22. Kxf2 heeft de witspeler de twee stukken en zwart de toren en de twee pionnen. Na het overleven van enkele trucs stormde Geirnaert met zijn pionnen naar voren. De twee verbonden vrijpionnen op de e en de f-lijn waren meer dan voldoende om de winst binnen te halen. 0-1, een tweede plak voor Geirnaert, die na zijn zege in Leuven een vervolg breidt aan een succesvol najaar.

Op bord 3 maakte Andersen gehakt van Drazic om beslag te leggen op een gedeelde derde plaats.

Volgend jaar opnieuw Winter Open?

“Jan, ik moet u bij uw oren trekken, want er staat een historische blunder op uw website!” was het eerste dat de vriendelijke organisator Gunther Van Landeghem ons toeriep toen we de speelzaal bezochten. Bij deze doen we dus een al even historische correctie: Gunther is geen Antwerpenaar, maar een rasechte Beveraar. Nu dat gebeurd is, kunnen we overgaan naar ernstige zaken, zoals de organisatie van een tweede Antwerpse Open tijdens de winter.

“Dat staat momenteel nog niet vast. Ik moet er geen doekjes om winden: winst hebben we niet gemaakt met dit toernooi. Maar het enthousiasme en de reacties van de deelnemers stimuleren me wel om het te doen. Er zal dus misschien wel wat aangepast worden, we zullen nog zien.” Van Landeghem weet alvast wat hij zal veranderen als er een tweede Open volgt. “Kleinere dingen, zoals wegwijzers en veel meer reclame maken, maar aan de grote lijnen ben ik niet van plan veel te veranderen. En natuurlijk dat ik niet meer zelf meespeel. De combinatie organiseren-spelen is niet echt geslaagd te noemen.” Zelf genoot de organisator van de sfeer tijdens en na de partijen. Vooral de nachtelijke zangpartijen met enkele hangenblijvers – alle bekende schlagers passeerden de revue – zullen hem nog lang bijblijven.

Daarmee eindigt deze eerste Antwerpse Open met een verwachte overwinnaar na een grillig toernooiverloop. De top 10 na 9 rondes:

1. Ikonnikov 7,5
2. Geirnaert 7
3-7. Docx, Andersen, Nieto, Klein, Leunis 6,5
8-10. Maes, Baete, Helsen 6

  1. Joris
    Joris31-12-2010

    Tof tornooi! Ik vroeg me nog af of de genomen foto’s ook op de website gaan verschijnen. Zaten een paar leuke bij…

  2. Jan Lagrain
    Jan Lagrain31-12-2010

    Die komen nog!

  3. Theo
    Theo31-12-2010

    Dus was dit een 7-rondig Zwitsers tornooi geweest, had Wim Barbier gewonnen?
    En in dit 9-rondig komt uiteindelijk de hoogst geklasseerde GM bovendrijven.
    Wel intressant…

  4. Dennis
    Dennis31-12-2010

    Theo, daarom ook volgens een oud
    handboek zwitserse tornooien:

    aantal ronden = x
    aantal deelnemers = y

    x² > y om correcte nummer 1 te kennen

    Wel interessant …..

  5. Theo
    Theo31-12-2010

    Ah, dit is wel heel interessant, Dennis!
    Bedankt voor de formule. Ga ik eens mee experimenteren…

  6. Dennis
    Dennis31-12-2010

    Voor zover ik me kan herinneren staat er ook nog beschreven hoeveel rondes er moeten gehouden worden om dan ook een correcte nummer 2, 3, 4 … enz te hebben.

  7. JooP
    JooP31-12-2010

    Interessant Dennis, heeft U dit boek en is het eventueel te koop?

    Overigens staan er ook hele mooie foto’s op de site van deputy-arbiter Frans Peeters!

    http://www.flickr.com/photos/suspeeters/collections/72157625567038473/

  8. gert
    gert01-01-2011

    Ja, ook vanwege mijn kant proficiat aan Gunther en schaakclub SC Gouden Burcht voor dit tornooi. Onder deze formule (i.e. lange partijen, tussen kerst en nieuw, prijzen worden gedeeld) kom ik volgend jaar zeker terug. Ook een van de weinige tornooien met een bar die open is tot 03:00.

  9. Lolbroek
    Lolbroek01-01-2011

    Volgens wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Swiss-system_tournament) is het minimum aantal ronden x bij een deelnemeraantal n de volgende formule:
    x = lg(n) (afgerond naar boven).
    of anders gezegd:
    n = 2^x

    Voor n:
    1-2: x=1
    3-4: 2
    5-8: 3
    9-16: 4
    17-32: 5
    33-64: 6
    65-128: 7
    etc.

    Dit is het minimum aantal ronden voor één duidelijke winnaar; als iemand al z’n matchen wint, zal hij alleen als leider staan. Bij minder ronden is dit niet het geval. Anders gezegd, pas na 7 ronden is het überhaupt mogelijk om een enkele leider te hebben (uitgaande van enkel winst of verlies per ronde, geen remise). Die kwadratische vergelijking van hierboven ken ik niet.

    Bovendien, waar slaat de zin “x² om correcte nummer 1 te kennen” op? Is de correcte nummer één niet hij die de meeste matchen wint? Er wordt precies gedaan alsof Ikonnikov de “correcte” nr 1 is omdat hij de hoogste rating heeft!? En dan wordt geconcludeerd dat 7 ronden te weinig is om degene met de hoogste rating te laten winnen? Zelfs de hoogst gerangschikte moet z’n matchen winnen om kampioen te worden, en als ie dat vertikt de eerste 7 rondes, is het tornooi niet te kort, maar heeft hij gewoon slecht gespeeld!

  10. Dennis
    Dennis01-01-2011

    Goh, ik bedoelde er niets mee hoor 😉
    Dat kwadraat was iets wat ik mij herrinerde uit een ver verleden. Ik heb het echt niet zelf uitgevonden. Misschien kan iemand die (al lang) wedstrijdleider is meer duidelijkheid scheppen. Want wikipedia is uiteraard nog steeds geen evangelie. (en ook daar bedoel ik niets specifiek mee)

  11. Frans Peeters
    Frans Peeters01-01-2011

    Voor het verband tussen het aantal ronden (R), het aantal deelnemers (D) en het aantal essentiële (eerlijke) plaatsen (E) is door Model een formule ontworpen:
    R=(D+7xE)/5.

    Je kunt dan uitrekenen hoeveel plaatsen betrouwbaar zijn bij een bepaald aantal ronden.

    Stel je hebt 16 deelnemers en je speelt 7 ronden. Hoeveel plaatsen zijn dan betrouwbaar?
    7=(16+7xE)/5
    35=16+7xE
    19=7xE
    E=2,7 afgerond 3

    Deze formule staat in Nederland in de reglementen voor Zwitsers op Weerstandspunten.

    Andersom: Je organiseert een wedstrijd waarbij twee plaatsenbeschikbaar zijn voor een vervolgtoernooi, bijvoorbeeld een Belgisch Kampioenschap. Hoeveel ronden moet je dan spelen om eerlijke plaatsen te krijgen?

    R=(D+7xE)/5
    R=(16+7×2)/5
    R=(16+14)/5
    R=6

    Je moet dus minstens zes ronden spelen om een eerlijke afvaardiging te krijgen. Maar je wil graag een oneven aantal, want anders kun je de kleurverhouding 4:2 of 2:4 krijgen en dus speel je er 7.

    Erg leuk toernooi daar in Zwijndrecht!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.