Nakamura deelt de lakens uit in Wijk Aan Zee

NakamuraDe eerste vijf rondes werden gedomineerd door wereldkampioen Vishy Anand, maar na een stevige 2/2 heeft de Amerikaanse outsider Hikaru Nakamura de macht overgenomen. Met 5,5/7 is hij bezig aan een puik toernooi en heeft hij een bonus van een half puntje op Anand en een vol punt op Aronian en Kramnik.

Nakamura heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken: toptoernooien winnen en snel de top 5 halen. Enkele maanden geleden was hij er al dichtbij tijdens de Tal Memorial, nu doet hij een nieuwe gooi naar het schaaksterrendom…

Nakamura: “Pas na de grote jongens weet ik waar ik sta”

Hikaru Nakamura was een vijftal jaar geleden nog een curiosum in de schaakwereld. Dat de jonge, assertieve Amerikaan talent had, daar was iedereen het over eens. Maar zijn temperament en liefde voor bulletschaak (1 of 2 minuten per partij) plaatsten vraagtekens bij zijn vooruitgang. Zo werd Nakamura wereldberoemd met zijn 1. e4 c5 2. Dh5??!!

De tijden zijn echter veranderd en “Naki” heeft de handschoen opgenomen. Met ernst zette hij zich achter zijn schaak en het werd al snel duidelijk dat hij meer zou zijn dan een passant in de subtop. “Ik wil nummer 1 worden en voor de wereldtitel spelen”, verklaarde hij onomwonden. De laatste maanden heeft Nakamura de stap naar de top gezet. Zijn rating van 2751 is goed voor een top 10-plaats en in enkele toptoernooien kwam hij dicht bij de eindzege, zoals in de Tal Memorial enkele maanden geleden.

Erwin L'Ami toonde moed door een remiseaanbod van Nakamura te weigeren. Een verstandige beslissing bleek het uiteindelijk niet te zijn, want de Nederlander verloor.

In Wijk Aan Zee gaf Nakamura van in het begin van het toernooi aan dat hij het toernooi wil winnen. Na zeven rondes staat hij alleen op kop met 5,5/7. In de eerste rondes stond hij nog in de schaduw van wereldkampioen Anand, maar een 2/2 tegen Nederlanders Smeets en L’Ami brengen de Amerikaan helemaal alleen op één. “Ik ben tevreden over mijn spelpeil tot nu toe, dat spreekt voor zich”, legt Nakamura uit. “Maar je hebt ook geluk nodig. Tegen L’Ami bood ik zelf remise aan. Hij weigerde en ik won die partij nog. Dat zijn belangrijke momenten. Tegelijkertijd ga ik zeker nog niet zweven, want ik heb nog toppers voor de boeg tegen Anand, Carlsen en Kramnik. Na die partijen zal ik pas weten waar ik sta.”

Deze editie van Wijk Aan Zee pronkt met de top 4 van de wereldranglijst en dus is de prestatie van Nakamura een kleine verrassing. Toch stellen de toppers niet geheel teleur. Anand speelt momenteel een bijzonder degelijk toernooi en volgt slechts op een halfje van Nakamura, met dat verschil dat hij al tegen Kramnik en Carlsen heeft moeten spelen. Levon Aronian is eveneens bezig aan een solide schaakweek. Profiterend van foutjes van Nepomniachtchi en Grischuk staat hij op een droge +2. Morgen volgt de topper Anand-Aronian. Vladimir Kramnik is exact hetzelfde aan het doen. Droog, maar degelijk greep hij in zijn laatste twee partijen twee belangrijke zeges tegen Shirov en Giri (de zege tegen Shirov was overigens erg spectaculair). De vierde der toppers is Magnus Carlsen, die zijn start miste hier in Wijk. Heel Nederland stond op zijn kop omdat de Noorse nummer één klappen kreeg van Anish Giri, de nieuwe hoop van onze noorderburen. De rustdag en de daarop geplande voetbalmatch heeft Carlsen echter goed gedaan. Hij won twee keer na elkaar en blijft in de buurt van de leiders vertoeven.

Het zijn moeilijke weken voor Alexei Shirov, die met 1,5/7 onderaan bengelt.

Onderaan de stand is het vooral afzien voor Alexei Shirov en Alexander Grischuk. Shirov heeft problemen met zijn voorbereiding en staat helemaal alleen onderaan met 1,5/7. Grischuk was een van de schaduwfavorieten voor de eindzege, maar heeft een uitzonderlijk zwak toernooi en moet tevreden zijn met 2/7. Zij worden onderaan vergezeld door de Nederlanders, die na een degelijke tot goede start nu enkele tikken hebben gekregen.

De stand na ronde 7:
1. H. Nakamura 5½
2. V. Anand 5
3. L. Aronian
V. Kramnik 4½
5. M. Carlsen
I. Nepomniachtchi
M. Vachier-Lagrave 4
8. R. Ponomariov 3½
9. A. Giri
W. Hao 3
11. E. l’Ami 2½
12. A. Grischuk
J. Smeets 2
14. A. Shirov 1½

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.