Carlsen brengt het pak terug samen

Carlsen“Vanaf morgen begint mijn toernooi voor een tweede keer”, gaf Nakamura gisteren nog mee, nadat hem werd gevraagd hoe hij zijn kansen op de toernooizege inschat. Hij doelde daarmee op zijn duel met nummer 1 van de wereld Magnus Carlsen.

De woorden van de Amerikaan waren bijna profetisch, want vandaag kreeg hij voor het eerst dit toernooi een flink pak rammel. Carlsen schitterde als vanouds en heeft de hele hoop opnieuw bij elkaar gebracht. Maar liefst zes spelers bevinden zich in een ‘poule’ van een half punt…

Carlsen maakt toernooi opnieuw spannend

Hikaru Nakamura “deed wat hij moest doen” tot en met de ronde van gisteren. Winnen tegen de ‘kleine’ garnalen – al is de uit vorm zijnde Grischuk natuurlijk moeilijk een kleine garnaal te noemen – en niet verliezen tegen de toppers. De Amerikaan nuanceerde zijn eigen analyse en merkte fijntjes op dat hij “Carlsen, Anand en Kramnik nog over de vloer kreeg”. De eerste en misschien wel moeilijkste horde was die van vandaag: Carlsen met zwart.

Na de rustdag is Carlsen immers goed op dreef en zijn reputatie met wit is indrukwekkend genoeg om aan te zetten tot voorzichtig spel. Gelukkig voor de toeschouwers ligt dat niet in Nakamura’s aard. Carlsen, die koos voor 1. e4, ontving de Siciliaan van zijn tegenstander met een agressieve aanpak: al snel stormden de witte koningsvleugelpionnen op de vijandige koning af. Het vervolg was een lust voor het oog. Nakamura aanvaardde een pionoffer, maar miste het dodelijke Lxh6!!, een mooi stukoffer dat geen spaander heel liet van wat voor de partij als “Hikaru Nakamura” was gevormd. 1-0 en het toernooi ligt opnieuw helemaal open.

Vachier-Lagrave speelt een uitstekend toernooi. Misschien kan hij de komende rondes wel verrassen?

Nakamura krijgt aan kop immers gezelschap van Vishy Anand, die niet voorbij de bijzonder stevige Marshall van Levon Aronian raakte. Het is echter vooral de achtervolging die groter en groter wordt. De fransman Maxime Vachier-Lagrave bewees de aanhangers van 1… g6 en de moderne opening vandaag een dienst door Jan Smeets op de knieën te krijgen. Vachier is een beetje onopvallend naar de gedeelde tweede plaats geslopen, maar heeft nog steeds niets verloren dit toernooi. “Ik speel inderdaad een goed toernooi, al kan ik niet volledig tevreden zijn. In de eerste ronde stond ik echt compleet gewonnen tegen Wang Hao. Ik had mee aan kop moeten staan”, was de Fransman streng voor zichzelf. De andere achtervolgers zijn Kramnik, Aronian en Carlsen.

In de B-groep heeft Wesley So een ware staatsgreep gepleegd. Hij won maar liefst vier(!!) partijen op rij om de touwtjes uit handen van Luke McShane te nemen. McShane was tot ronde 7 autoritair, maar verloor gisteren tegen de Vietnamees Liem. Vandaag raakte hij met wit niet voorbij de immer degelijke Sargissian, waardoor So zowaar een half punt voorsprong heeft op de Brit. De voorlaatste ronde (McShane-So) zou wel eens een hele leuke kunnen worden.

De stand in de A-groep na 8 rondes:

1. V. Anand
H. Nakamura 5½
3. L. Aronian
M. Carlsen
V. Kramnik
M. Vachier-Lagrave 5
7. I. Nepomniachtchi 4½
8. A. Giri
R. Ponomariov 4
10. W. Hao
E. l’Ami 3
12. A. Shirov 2½
13. A. Grischuk
J. Smeets 2

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.