Het Vlaams Jeugdkampioenschap en de overmacht van de kampioenen

VerstraetenMet 8/8 en anderhalf punt voorsprong heeft Maarten Larmuseau zonder veel moeite het Vlaams Jeugdkampioenschap gewonnen. Na zeges in de zevende en achtste ronde was de Aalternaar al zeker van de eindzege, waardoor de laatste ronde enkel een formaliteit was.

Ook de titels in de andere reeksen werden beslist met een duidelijke voorsprong, met zeges voor Ghyselen, Verstraeten, Tuerlinckx, Vandeputte, Beukema en Coucke. In geen enkele reeks waren er testmatchen nodig voor de eerste plaats…

Larmuseau klaart de klus zonder veel problemen

De kleine discussie die op deze site gevoerd werd over het al dan niet wenselijk zijn van het inkrimpen van de beschikbare tijd in ruil voor het vergroten van het aantal rondes. Een initiatief dat uitging van de jeugdleiders en met de bedoeling om de jaarlijks terugkerende testmatchen, waarin de titel in kwartierschaak of blitz beslist werd, te vermijden.

Over de wenselijkheid van dit systeem gaan wij ons zeker niet uitspreken, maar dat de verhoging van het aantal rondes geleid heeft tot een duidelijkere uitslag, is wel duidelijk, vooral in de hogere reeksen. Zo stond er geen maat op Maarten Larmuseau, die al na zes rondes alleen aan kop stond, maar die voorsprong gisteren overtuigend verdedigde. Zijn broer Michiel en Wiebke Barbier moesten de duimen leggen. Met 7,5/8 was Larmuseau op dat moment al zeker van de titel. Wouter Ghyselen, de tweede in de stand die vooral mikte op de titel bij de -18, volgde dan al op anderhalf punt.

Wouter Ghyselen koos voor degelijkheid en profiteerde van de tijdsperikelen van zijn concurrent Nils Nijs

Ghyselen werd daarbij geholpen door de vorm van Nils Nijs, de torenhoge favoriet bij de -18. Nijs had de meeste problemen met het tempo en zag enkele gewonnen stellingen aan zijn neus voorbijgaan in de tijdnoodfases. Het gevolg was dat Ghyselen aan twee remises in de laatste twee rondes genoeg had om met 6,5/9 een halfje voorsprong te houden op Nijs.

De top 5:
1. Larmuseau Maarten (-20) 8/9
2. Ghyselen (-18) 6,5/9
3. Nijs (-18) 6/9
Roos (-20) 6/9 en vicekampioen
Larmuseau Michiel (-20) 6/9

Het overwicht bij de -16 was zo mogelijk nog groter. Rein Verstraeten veegde de vloer aan met de tegenstand: 8,5/9 is een monsterscore. Enkel Hans Vandersmissen, die tweede werd, kon een halfje afnemen van de Leuvense topfavoriet. Hij volgde echter op twee volle punten. Joris Verhelst werd derde. Bij de -14 lijkt de dominantie van de winnaar, Ben Tuerlinckx, minder groot al toont het toernooiverloop dat vooral onder Tuerlinckx hard gebikkeld werd. De Limburger zelf was de enige constante aan de top. In zijn zog profiteerde Quinten Ramacker van de drie extra rondes om zijn 0,5/2 in rondes 3 en 4 volledig recht te zetten in de daaropvolgende rondes. Hij stormde naar een 7/9 en een tweede plaats, een half punt achter Tuerlinckx, die zijn toernooi kon eindigen met twee puntendelingen.

Samuel Vandeputte, winnaar bij de -12.

Eenzelfde dominantie was terug te vinden bij de -12, waar Samuel Vandeputte niets verloor en zijn start van vijf zeges op rij consolideerde met drie remises in de laatste vier rondes. Bij de -10 en -8 was het stramien van de andere reeksen nog duidelijker: de twee kampioenen, Jasper Beukema en Yari Coucke, wonnen al hun zeven partijen.

Zo is het Vlaamse Jeugdkampioenschap er vooral een van de duidelijkheid geworden: in elke reeks was er een dominante speler, die van begin tot einde controle had over het toernooiverloop (voor zover dat mogelijk is).

Alle uitslagen vind je op de site van TSM.

 1. Ruben
  Ruben21-02-2011

  En de meisjes? Vergeten?

 2. Freshkjet
  Freshkjet21-02-2011

  Proficiat aan de kampioenen!

  Intussen speelt Bart Michiels mee in een GM-toernooi te Amsterdam. Hij behaalde tot nu toe 2.5/4 met een zeer mooie TPR.

 3. john
  john21-02-2011

  Bij het vorige verslag werd een discussie opgestart over het tempo. Het resultaat was een enquete over het tempo tijdens het tornooi. Wat te denken over het verloop van de prijsuitreiking? Al jaren een pijnpunt. Het was dit jaar niet anders. Minder dan de helft van de deelnemers bleven wachten om hun prijs op te halen wegens ‘Politiekers zijn belangrijker dan kinderen’.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.