Roel Hamblok opent criteriumseizoen met zege

HamblokIn Geel is gisteren het eerste criteriumtoernooi van 2011 gespeeld. Met 188 deelnemers werd het succes van deze formule, waarin oud en jong kan meespelen in een reeks die gebaseerd is op leeftijd, nog maar eens gedemonstreerd. Dit jaar pakt het circuit uit met een nieuw inschrijvingssysteem en een nieuw toernooi in Hoboken.

De open groep was razendspannend van begin tot einde. Thuisspeler Sander Vandevenne domineerde, maar ging in de laatste ronde onderuit tegen elofavoriet Roel Hamblok, waardoor vier spelers samen op plaats één pronkten. De Limburger had het beste scheidingsrapport…

“Ik was wakker, dus kwam ik maar meespelen”

“Ik ben positief verrast door het grote deelnemersveld”, steekt Luc Vandevenne van wal als hij met grote ogen de lijst met de deelnemers overloopt. “Voor het toernooi begon hadden we ongeveer 160 ingeschrevenen. Vandaag zijn er dus nog meer dan 20 spelers bijgekomen. Dat is organisatorisch natuurlijk niet het handigste, maar het is als organisator wél prettig om te zien dat een toernooi dat je organiseert, aanslaat. Er zijn ook spelers die pas echt op het laatste moment beslissen om te komen. Zo was er een speler in de open reeks, die vanmorgen opstond en zag dat hij op tijd wakker was en dan maar besloot om te komen.”

Het feit dat het aantal van 188 spelers zelfs niet eens uitzonderlijk is voor een criteriumtoernooi, spreekt boekdelen. Het criterium is kwantitatief bekeken het grootste schaakevenement van het jaar. De nood aan een handig en centraal inschrijvingssysteem drong zich dan ook op. Sinds dit jaar kan iedereen zich inschrijven via de website van het criterium en dat voor élk van de criteriumtoernooien. De liefhebbers kunnen volgende week trouwens al opnieuw aan de bak, want dan wordt er in Hoboken gespeeld. Het toernooi van Zottegem is dan weer van de kalender verdwenen.

Nek aan nek-race in open reeks

Wolfgang De Cauter, hier met de hoed op in actie tegen Roel Hamblok, liet enkele Duitse jeugdspelers proeven van het Belgische schaakleven.

Het toernooi in Geel had enkele duidelijke favorieten met Roel Hamblok en Arno Bomans. Ook Adrian Roos, Sander Vandevenne en enkele 2000+-spelers waren geïnteresseerd in de eindzege. Het deelnemersveld werd bovendien opgefleurd met enkele Duitse schaakliefhebbers, die onder begeleiding van de al jaren in Limburg actieve Wolfgang De Cauter, de Belgische sfeer kwamen opsnuiven. Dit leverde al meteen enkele leuke taferelen op, zoals de analyse van de partij tussen Adrian Roos en Armin Schlömer, waarop de eerste enige moeite had met het uitleggen van zijn rating (“Zweihonderd, euh, nein, zweiduizend en nog wat”) en het aantonen van de varianten (“Wass betekent ‘King’ in het Deutsch?”) Jean-Marie Pfaff glom van trots!

De brave Adrian trok er zich echter niet veel van aan en stond na de derde ronde mooi aan kop, nadat Roel Hamblok en Arno Bomans punten hadden laten liggen. Hamblok remiseerde tegen Rein Verstraeten, die dit jaar een reeks hoger speelt om ervaring op te doen. Arno Bomans kreeg een zware pil te verduren door met wit te verliezen tegen Hanne Goossens. Toch was het een andere speler die de lakens naar zich zou toetrekken. Sander Vandevenne, zoon van organisator Luc, won partij na partij en telde na vijf rondes evenveel punten. De laatste twee rondes zouden zijn heerschappij moeten bevestigen, maar toen liep het mis: de remise tegen Rein Verstraeten was niet echt een probleem, maar de nederlaag in de laatste ronde tegen Hamblok, was dat wel. Plots stonden ze met vier op plaats één. De scheidingspunten spraken in het voordeel van Roel Hamblok. Samen met Vandevenne, Bomans en verrassing Benjamin Decrop eindigde hij met 5,5/7.

Bij de -16 was Nathan De Strycker de beste met 6/7. de -14 werd verpletterend gewonnen door de Duitser Mark Meyers met 7/7. De -12 ging naar Samuel Vandeputte, de -10 naar Sim Maerevoet en de -8 naar Benjamin Faybish (9/9!). Alle uitslagen vind je terug op de website van de Geelse Schaakkring.

De opener van het criteriumseizoen was opnieuw een drukke bedoening. 188 schakers zakten af naar Geel.

 1. Roel H
  Roel H07-03-2011

  Laat ons zeker de prachtige taferelen van ‘Trickster’ David Roos niet vergeten, die punten weg heeft gesnoept dat het niet normaal was 😉 Aan alle Schwindelaars in België en omstreken: hier was een ware meester aan het werk!

 2. Twouter
  Twouter07-03-2011

  Ik ben trots op ons veelbelovend jeugdlid die de -10-reeks heeft gewonnen!!

  Het grootste talent in de club sinds mij, als ik het zo mag zeggen 8-D

 3. luc oosterlinck
  luc oosterlinck08-03-2011

  Wouter ik hoop dat hij evenveel plezier mag beleven zoals jij gedaan heb in het criterium, zijne jeugdbegeleider Bruno is ook een fantastische mens.

 4. Bas Noorman
  Bas Noorman08-03-2011

  Go Roel, awoert al de rest! Behalve David, die kan er inderdaad ook wat van 😀

 5. Rein
  Rein10-03-2011

  @Twouter

  Idd, ik heb hem eens zien spelen tegen een clubgenoot en ik was aangenaam verrast door zijn spel.
  Misschien wel jammer voor hem en je club dat hij in de kampioenschappen waarschijnlijk altijd met een kannibaal uit Schoten zal opgescheept zitten 🙂

 6. hendrik
  hendrik11-03-2011

  Het was echt wel een verrassing dat Benjamin Decrop gedeeld 1ste eindigd!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.