BK 2011 wordt een van de sterkste ooit

MichielsSinds enkele dagen staat de officiële website van het Belgisch Kampioenschap 2011 in Antwerpen online. Het meest opvallende gegeven daarbij is de deelname van enkele kleppers van onze FIDE-lijst. Voor het eerst in jaren speelt Bart Michiels opnieuw mee, maar hij krijgt te duchten concurrentie. Want naast vaste klant Dgebuadze zal ook Petar Popovic (2490) én GM Vadim Malakhatko (2546) meespelen.

In combinatie met titelverdediger Hovhanisian en enkele nog te bepalen spelers zal dit het sterkste Belgische Kampioenschap in jaren worden, waarschijnlijk met een grootmeesternorm als inzet. De locatie is van Borgerhout naar Berchem verplaatst…

Grootmeesternorm wordt extra doel voor deelnemers BK

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de organisatie van dit BK toe te kennen aan Antwerpen. Oorspronkelijk waren er namelijk twee kandidaten, een uit Luik en uit Bergen. Maar op de valreep kwam het team van Sylvin De Vet en Rokade Westerlo op de proppen met een kandidatuur. Met Inventi als hoofdsponsor en een jarenlange ervaring in het organiseren van BK’s en schaaktoernooien in het algemeen als troef, werd deze kandidatuur zonder veel aarzelen aanvaard.

Sinds vorige week staat de website van het BK online, in veilige handen bij Valery Maes. Die site pakte meteen uit met een primeur voor het Belgische schaken. Zo zijn de eerste vier namen van de expertengroep namen om u tegen te zeggen. GM Dgebuadze is al langer een vaste waarde, maar de andere drie topnamen speelden de afgelopen jaren niet mee in ons nationale kampioenschap.

Petar Popovic is een van de drie grootmeesters van dit BK!

De grootste naam is die van Vadim Malakhatko. Anderhalf jaar geleden was deze grootmeester nog onze onbetwiste nummer één met een rating van boven de 2600. Momenteel is hij een beetje gezakt, maar met 2546 blijft hij zonder twijfel de favoriet om dit BK naar zich toe te trekken. Simpel zal dat niet zijn, want de concurrentie is allerminst mals. Zo vervoegt een derde GM, Petar Popovic, zich bij het gezelschap. Met drie grootmeesters op de affiche, is het toernooi plots ook aantrekkelijk voor normenjagers en dé normenjager bij uitstek in ons land is momenteel Bart Michiels. Zijn rating steeg richting de 2500 en hij haalde al twee normen binnen. Nu het BK waarschijnlijk de mogelijkheid biedt om voor de derde norm te gaan, heeft Michiels eveneens besloten nog eens mee te spelen.

Zo krijgen Hovhanisian en co dit jaar de concurrentie van tegenstanders om u tegen te zeggen. De groep wordt in principe vervolledigd met de winnaar van verleden jaar (Hovhanisian), de winnaar van de elite in Houffalize, twee spelers aan te duiden door de VSF, één speler aan te duiden door FEFB en één speler aan te duiden door de SVDB. Spelers die op basis van elo willen deelnemen moeten ten laatste op 31 mei hun kandidatuur indienen bij Nationaal Toernooileider Luc Cornet.

Om al dit schoon volk te ontvangen is er geopteerd voor een nieuwe locatie. De oorspronkelijk aangekondigde locatie in Borgerhout is vervangen door het huis van de sport in Berchem.

Voorts kunnen alle spelers die in de open reeks willen spelen, zich nu al inschrijven op de website http://www.chesszone.be.

  1. David Roos
    David Roos16-03-2011

    Als het niet lukt om een ultieme elite te krijgen bij het BJK, dan maar bij hij het BK hé 😀

  2. Wouter G
    Wouter G16-03-2011

    Zoals het er nu naar uitziet zal er trouwens niet veel volk zijn op het BJK.
    De website zit not tjokvol fouten en inschrijven is zowat onmogelijk.

  3. Freshkjet
    Freshkjet16-03-2011

    Inderdaad. In de elitereeks is zelf nog geen enkele deelnemers bekend. Bij de andere reeksen is er ‘eindelijk’ al een overzicht.

  4. Chessmaster
    Chessmaster16-03-2011

    Gelijk hebben jullie 100%
    Wat is trouwens die belachelijke reden dat ze wachten tot 1 maart? Zijn ze weer niet tevreden met de nationale elo? Het is toch een BKJ?

  5. Goe bezig manne
    Goe bezig manne16-03-2011

    Wil niet moeilijk doen, maar gelet op de namen die nu aangekondigd zijn voor de experten, lijkt me een herhaling van vorig jaar niet ondenkbeeldig als het erop aan komt of de winnaar van het tornooi “Belgisch” genoeg is om de titel ook te mogen ontvangen? Misschien veiliger om die knoop nu al door te hakken?

  6. Oscar
    Oscar17-03-2011

    Geen probleem. Bart wordt kampioen.

  7. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke17-03-2011

    @Chessmaster.

    De reden waarom we moeten wachten met de selectie van de Elite is omdat de reglementen voorschrijven dat de volgorde van selectie wordt bepaald door o.a. de FIDE elo van 1 maart.

  8. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke17-03-2011

    @Wouter G

    Momenteel zijn er iets meer dan 180 deelnemers. Het aantal inschrijvingen loopt volledig in lijn met de vorige jaren.

    Voor het inschrijven kan je best een recente browser gebruiken, wat je via software updates toch zou moeten hebben. Anders loop je bij het surfen op het internet toch wat risico’s.

  9. Theo
    Theo17-03-2011

    Een derde GM norm halen op eigen bodem zou wel tof zijn voor Bart Michiels! 🙂

  10. Peter
    Peter17-03-2011

    @Goe Bezig Manne:

    Vorig jaar was er geen enkel probleem. Pascal Vdv dacht een onregelmatigheid te zien, die er helemaal niet was. Het reglement was en is klaar en duidelijk over die materie. Nationaal toernooileider Luc Cornet was daar duidelijk over toen.

    Het is dus helemaal niet nodig om nu al “de knoop door te hakken”. Die is al lang doorgehakt.

  11. Wouter G
    Wouter G17-03-2011

    Ik ben niet zo’n voorstander van je computer te updaten bij elke nieuwe versie van windows, internet explorer, antivirusprogramma’s enz.
    Ik zou zelfs niet eens weten welke versie internet explorer ik momenteel heb.
    Het is voor het eerst dat de nieuwere versie ergens voor VEREIST is.
    Dat dit gebeurt voor het bjk vind ik gewoon een beetje vreemd.

  12. Chessmaster
    Chessmaster17-03-2011

    Chrome of Firefox, dan heb je amper problemen.

    Tenzij je zin hebt om de nieuwe release van IE9 te testen? 😉

    @Jan Vanhercke
    Ja dat is me duidelijk. Maar de vraag blijft waarom de FIDE elo in hemelsnaam voorrang krijgt? Net zoals een discussie die eerder gevoerd is geweest op de SF, is het overduidelijk dat deze enorm verschillen door de weinig verzonden fide partijen in België

    Opvallende verschillen:

    Glen De Schampheleire 2418 2318 f
    Maarten Larmuseau 2303 2225
    Ghyselen Wouter 2168 2000
    Sander Vandevenne 2154 2059
    Jonas Van Cappellen 2151 2059

    Dit is een greep uit de top 10 jeugd van Belgïe. Waar er een opvallend verschil is in rating.

    Sorry, maar dit zijn cijfers die niet te negeren zijn en die duidelijk primeren voor de nationale ELO. Ofwel telt alles in Belgïe mee voor fide (moet je dan maar in de reglementen zetten) ofwel kies je voor een systeem dat representatief is.

    Graag respons hierover.

  13. Jan Vanhercke
    Jan Vanhercke18-03-2011

    @Chessmaster

    Er wordt zowel rekening gehouden met de nationale als de FIDE rating. De hoogste waarde is de referentie. In praktijk wegen dus de nationale ELO door, maar officieel moeten we ook de FIDE ratings bekijken.

    Het zou handiger zijn om reeds vroeger hieraan te kunnen beginnen, maar de jeugdkampioenen van VSF, FEFB en SVDB moeten ook nog bekend zijn. En die toernooien gaan meestal in de krokusvakantie door.

    Gelukkig valt Pasen dit jaar behoorlijk laat. Maar in 2008 viel het ergens in maart. Als je dan moet wachten op de FIDE rating van 1 maart rest er zeer weinig tijd.

  14. Theo
    Theo18-03-2011

    Heel interessant, die cijfers die zo verschillen, Chessmaster!
    Waaraan ligt precies deze afwijking?
    Belgische Elo’s te hoog? Fide te laag?
    Inflatie?

  15. brabo
    brabo18-03-2011

    De verschillen tussen Belgische elo en fide elo bij de jeugd zijn volgens mij te wijten aan een combinatie van oorzaken:
    – De jeugdspelers spelen veel minder partijen die meetellen voor fiderating dan voor Belgische rating. Slechts een klein % van de partijen in Belgie wordt in rekening gebracht voor de fide.
    – De sterkte van de jeugdspelers verandert zo snel dat de elo erg afhangt van het aantal verwerkte partijen.
    – Sommige jeugdspelers spelen in Belgie op korte tijd erg veel partijen voor Belgische rating. Als je dit combineert met de vaak hoge K-waarde die ze nog bezitten en er geen limiet staat op elowinst dan krijg je soms erg grote sprongen voorwaarts in de Belgische rating waardoor sommige jeugdspelers i.p.v. ondergekwoteerd overgekwoteerd komen te staan(het zogenaamde jojo effect dat ik eerder al aankaarte).

    Als je kijkt naar de volwassenen die al jaren ook voor fide elo spelen en een min of meer stabiele Belgische en Fide rating hebben, zal je zien dat de verschillen veel kleiner zijn (bij velen is zelfs de fide hoger dan de nationale rating.) Normaal als je weet dat fidepartijen ook worden verwerkt voor Belgische rating.

  16. Ruben
    Ruben18-03-2011

    Er is in het reglement doelbewust gekozen voor het maximum van de nationale en de FIDE elo. Veel jeugdspelers stijgen snel in sterkte. Bij sommigen hinkt de nationale elo achterop maar vertegenwoordigt de FIDE elo de reële sterkte, maar bij anderen is het net andersom. Het verschil kan soms 300 punten bedragen. De selectie voor de elite hangt ervan af, het is maw zo nauwkeurig mogelijk.

    Wat de oudere versie van Intent Explorer betreft. Bij de ontwikkeling van de website worden de huidige webstandaarden gevolgd. Dit geeft soms problemen bij internet Explorer die slechts vanaf versie 9 de standaarden voluit ondersteunt. Microsoft laat bovendien niet toe dat er twee versies tegelijkertijd op je PC staan. Ik kan maw enkel testen met de versies die op mijn 2 windows PC’s staan: Internet Explorer 8 en 9. Ik heb dan ook specifieke aanpassingen gedaan om Internet Explorer 8 te ondersteunen. Het staat ook duidelijk vermeld op de site dat je minimaal versie 8 moet hebben, ik kan gewoon met een oudere versie niet testen.

    5 mensen konden niet inschrijven omdat ze met versie 7 of lager werkten. Ik heb hen allen gemeld dat versie 8 nodig hadden of beter nog dat ze Firefox, Chrome, Opera of Safari gratis konden downloaden. Bij 4 van de 5 was dit voldoende, enkel bij 1 persoon kon dit niet omdat hij “een PC van de bank had en men daar geen nieuwe SW kon opzetten”. Het probleem ligt dus veeleer bij die bank, die ervoor kiest een verouderde browser met bugs te gebruiken die bovendien de webstandaarden slecht respecteert. Dat ik uren van mijn kostbare tijd zou moeten spenderen omdat de werknemer van een koppige bank een plezier te doen, vind ik erover.

  17. Dooievriend
    Dooievriend18-03-2011

    @Wouter G.: Je internetbrowser moet je toch up-to-date houden. De evolutie gaat daar momenteel zo snel dat een 3 jaar oude browser simpelweg niet meekan. Ik begrijp Ruben hier volledig, zeker als hij niet betaald wordt voor zijn werk.

  18. andere webbuilder in het schaakcircuit
    andere webbuilder in het schaakcircuit18-03-2011

    @Ruben: Ruben, ff off-topic gaan hier: probeert eens IETester. Hier kun je oudere browsers ook testen.

  19. Theo
    Theo18-03-2011

    Gebruik gewoon Safari of Firefox.
    Werkt splendid! (en is eveneens gratis)
    IE is algemeen bekend zowat de slechtste browser die er is.
    Er zijn tegenwoordig zo veel (gratis) alternatieven, dus waar blijven prutsen met die Internet Explorer?
    –> Firefox, Safari, Opera, Chrome,…en vele anderen

  20. Goe bezig manne
    Goe bezig manne19-03-2011

    Blijkbaar veel internet technologie experten hier aanwezig: ooit zelf al eens een web browser proberen te schrijven? Ik wel en het grootste probleem is daarbij niet het tonen van een pagina, maar het tonen van een pagina die er aanvaardbaar uitziet, ondanks de fouten die in de HTML code staan. Een snelle check van de inschrijvingspagina leert dat er 31 fouten in staan (http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Fwww.chesszone.be%2F%3Fpage_id%3D771&charset=%28detect+automatically%29&doctype=Inline&group=0)
    Volgens mij zijn die nieuwste versies van de browser enkel nodig om die 31 fouten recht te trekken…

  21. Valery
    Valery19-03-2011

    @ Goe bezig manne, je zit het wel door elkaar te halen. Op chesszone zijn er geen klachten, je moet bij het jeugdkampioenschap zijn, misschien is daar perfect.

  22. Valery
    Valery19-03-2011

    is het eigenlijk geen javascript-probleem?

  23. Patrick
    Patrick19-03-2011

    is een beetje mierenneuken mensen , waarheid is dat je erg weining foutloze pagina’s gaat vinden , als je er al één vind …

  24. Chessmaster
    Chessmaster19-03-2011

    Een dergelijke discussie hebben we nog niet gehad. Interessant!

  25. Francis
    Francis19-03-2011

    BK 2011 wordt een van de sterkste ooit.

    Dit was de titel. En waar zijn we beland?!

  26. Gonzo
    Gonzo20-03-2011

    Doen er ook nog Belgen mee aan dat kampioenschap ?

  27. Ruben
    Ruben20-03-2011

    @goe bezig mannen. Volledig off-topic en redelijk technisch. Ik heb de output van de validator even onder de loop genomen. Er zit 1 echte fout in mijn pagina, die ondertussen verbeterd is. Er zitten een 30-tal waarschuwingen in, die totaal geen impact hebben op het resultaat, omdat de browser sowieso de standaardwaarde neemt van zaken die niet gespecifieerd zijn.. De rest is een grote bug van vaildator zelf, nl de parser die op een foutieve manier html herkent in een JSON encoded javascript string. Maw de validator houdt er geen rekening mee dat er nog een JSON.parse() functie wordt opgeroepen vooraleer de html aan de browser wordt aangeboden.

  28. Jase
    Jase23-03-2011

    Interessante discussie over html en browsers, ik zou me daar ook in kunnen inleven, ware het niet dat het doel primeert over het middel, nl. kan iedereen zich inschrijven? Nu, ik ga niet meedoen en ik ga de site zelf niet bezoeken, maar objectief gezien is het enige hoogste criterium de bruikbaarheid, en niet het aantal fouten van een of andere foutchecker.

  29. Jase
    Jase23-03-2011

    @Ruben: proficiat! 4 van De 5 gebruikers die daadwerkelijk problemen hebben, kunnen een oplossing bieden, en de ene die niet via gelijk welke PC (vrienden, eigen PC, buren, …) wil of kan inschrijven niet verhelpen, die moet inderdaad zelf een oplossing zoeken. Waarom zou een bank moeten toelaten dat werknemers zich kunnen inschrijven voor schaaktornooien?

  30. steff
    steff23-03-2011

    @Jase (29) Het kan best dat de discussie je niet boeit, maar ze afdoen als onbelangrijk is een beetje onrespectvol.

  31. Jase
    Jase30-03-2011

    @Steff: waarom zou het onrespectvol zijn om te zeggen dat het doel van een website voor een schaaktornooi is om spelers voor dat tornooi in te schrijven (en te rapporteren over de tussen- en eindstand), en dat dat doel ietsiepietsie belangrijker is dan een of andere html-validator bevredigen?

  32. steff
    steff03-04-2011

    @Jase Mjah, ik had je reactie misschien met een gekleurde bril gelezen; je zegt inderdaad dat bruikbaarheid belangrijker is dan technische details. Wat niet wil zeggen dat voor sommige mensen de discussie over die technische details niet interessant kan zijn…

    Ik blijf bij mijn uitspraak, alleen was ze niet van toepassing 🙂

    (Meer on topic: alle uitspraken over kiezen voor een moderne browser en het volgen van de webstandaarden gaan wel degelijk over hoe websites bruikbaar maken.)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.