Overlijden Leo Boeye

boeye“Net weer eens spectaculair emotioneel plat op mijnen bek gegaan… Eventjes met zachtheid behandelen en dat komt wel weer goe… Toch blijf ik geloven dat een relatie vleugels en kloten moet hebben, anders gezegd… Dromen en trots…De perfect afgestelde xp met alleen maar freeware progs er omheen is zo nabij…”

Opnieuw bereikt droevig nieuws de schaakwereld. De Antwerpse schaker Leo Boeye is zaterdagnacht overleden aan complicaties na een hartoperatie. Boeye was een bijzonder kleurrijk figuur, die furore maakte met zijn typische 1. Ph3 en 1… Ph6. In 1985 ondernam hij een wereldrecordpoging snelschaken (100 uur aan een stuk snelschaken). De redactie van Schaakfabriek uit bij deze zijn medeleven met familie, vrienden en schaaksympathisanten. Leo werd geboren op 24 april 1960 en stierf op 3 april.

 1. Goendi
  Goendi08-04-2011

  De begrafenisplechtigheid van Leo Boeye gaat door aanstaande maandag 11 april 2011 in het crematorium (hoek Jules Moretuslei), Legerstraat te Wilrijk (aula “Aster”).

 2. Gorocolski
  Gorocolski08-04-2011

  Wie eind jaren zeventig Leo ontmoette, zag een Jonge God, bruisend van energie. Een Bohemien ook. Geen kwaaie gast, maar wel een die roofbouw op z’n lichaam pleegde met alcohol, tabak, drugs… Dat leidde soms tot ontsporingen; die kopstoot tegen een argeloze journalist op het Open van Gent maakte hem berucht. Geweldig blitzer ook, met originele ideeën. Zo won hij eens met 1.d4 Ph6!? tegen de toen onklopbare Chinees Ye. Hij was ook bijzonder snel in gewoon schaak en hij was een aanhanger van de “tijdnoodval”: door zelf a tempo te spelen was de tegenstander na twee uur spel één uur aan een stuk in tijdnood!
  Leo bedacht ook het systeem 1.e4 c5 2.Lc4!?
  waarmee hij Erik Knoppert versloeg.
  De laatste keer zag ik nog geen twee weken geleden,in elkaar gedoken op de stoep in de Dambruggestraat te Antwerpen, niet ver van de halte van tram 12, het ging niet goed met hem… Adieu, Leo, het ga je goed, au delà…

 3. Jan T'Sas
  Jan T'Sas09-04-2011

  Een van de meest creatieve schakers in het circuit, blitzkanon, een sympathieke mens met een mening over alles. We zullen hem nog lang missen. Aan vrienden en familie: veel sterkte.

 4. Emanuel Nieto
  Emanuel Nieto09-04-2011

  Creativiteit. Dat is me vooral bijgebleven nadat ik Leo bijna 20 jaar geleden heb leren kennen en sindsdien wekelijks ontmoette. Ook een intelligente man… kon over alles mee praten. Helaas heeft inderdaad de roofbouw op zijn lichaam en het nalaten van een goede medische verzorging er toe ‘bijgedragen’ dat hij géén 2de kans heeft gekregen. Ik zal hem erg hard missen en wens vooral zijn zoon Dimitri veel sterkte toe…

 5. Thomas
  Thomas09-04-2011

  Namens het bestuur en de leden van de Waregemse Schaakvereniging bied ik ons medeleven aan aan de familie en vrienden van Leo.

 6. Koen Heynen
  Koen Heynen09-04-2011

  In het begin van de jaren 80 heb ik een hele tijd met Leo opgetrokken, de uren in “De Babylon” staan me nog altijd bij. Duizenden blitzjes mee gespeeld, (veruit de meeste verloren, overigens). Vele uren mee aan de toog gezeten. Heel interessante man, maar idd. zo’n leven kan je niet blijven aanhouden, roofbouw op zijn lichaam, anders kan je het niet noemen. Soms vond ik hem de volgende avond nog steeds op post, terwijl ik al een nachtje geslapen had.
  Maar eigengereid en koppig als hij soms was, hij was toch een zeer aangename persoonlijkheid.
  Al degenen die hem gekend hebben zullen hem missen.
  Adieu, Leo.

 7. Alain
  Alain10-04-2011

  Ken leo ook al jaren heel veel dingen samen met bekeken . Leo had altijd zeer originele ideeen in de opening heb zelf zijn Ph3 en Ph6 twee jaar gespeeld en met vrij goede resultaten .Steeds als ik een partij met dat systeem speelde ging ik achteraf naar Leo toe om het te bekijken .meeestal was zijn commentaar oei rocheren ?? das tijdverlies storm op die koning .Je moest al heel sterk zijn om zijn systemen te weerleggen .We gaan u missen leo je was ook jaren een goede vriend van mij
  Adieu Leo

 8. Gunther
  Gunther10-04-2011

  Stom !!!!
  gewoon stom !!!
  Vrijdag belde hij mij nog. Hij vroeg me om de 24ste af te komen naar een cafeetje in Antwerpen om een goei pint te pakken voor zijn verjaardag.
  Ik moest passen en daarop kwam het antwoord ” dat houden we dan te goed “.
  Zondag kreeg ik het droeve nieuws.
  Leo, we zullen je missen namens heel het team van De Gouden Burcht.

 9. TheMirrorMan
  TheMirrorMan10-04-2011

  Heb zelf nog tegen Leo gespeeld, werd ook overstelpt door Ph6 … En verloor.
  Wat ik me vooral nog herinner is dat Leo een paar jaar geleden nog tegen Tanguy Ringoir gewonnen had in Brasschaat, wat nog maar iets zegt over hoe goed hij z’n systeem beheerste en hoe sterk hij wel was.
  Vaarwel Leo.

 10. Dimitri Boeye
  Dimitri Boeye07-04-2017

  Dank voor jullie lieve woorden leo blijft in ons voortbestaan. Greats to al of you. Xx

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.