Lafosse lost de rol, De Schampheleire loopt uit

MastalerzNa drie rondes leek Jimmy Lafosse op weg om een te duchten concurrent te worden voor Glen De Schampheleire. Met degelijk en consequent schaak haalde Lafosse met zwart twee schaduwfavorieten onderuit. Met 2,5/3 volgde hij op amper een half puntje. Vandaag kregen zijn titelambities, als hij die al echt had, een flinke knauw. Tegen Xavier Mastalerz deed Lafosse wat hij normaal gezien nooit doet: te snel de stelling openen. Daarna ging het bijzonder snel.

Een unieke kans voor Glen De Schampheleire om zijn voorsprong uit te breiden dus. Maar in de topper tegen Jean Herman ging het niet zo vlot als gehoopt…

Mastalerz: “Ik moest winnen”

“Mijn score tegen Jimmy? 0/2”, glimlachte Xavier Mastalerz veelbetekenend voor de aanvang van zijn vierde ronde. Vriend en vijand verwachtte dan ook een snelle remise ‘tussen de Waalse vrienden’: Lafosse kon met zwart zo blijven aanklampen, terwijl Mastalerz zich in de middenmoot kon vestigen. Maar die laatste zag dat helemaal anders. “Ik heb gisteren in de derde ronde verloren, dus wilde ik wel absoluut winnen. Ik zeg niet dat ik kan spelen voor de toernooiwinst, maar ik wil wel zo hoog mogelijk eindigen.”

De drang naar remise bij Lafosse zou hem uiteindelijk de das omdoen. “Hij speelde volgens mij te snel d5”, legde Mastalerz uit. “Hij hoopte op die manier snel stukken te ruilen en het halfje binnen te halen, denk ik, maar na Lf5 zit hij plots met enkele vervelende gaten op b6 en vooral c5 en f6. Dit is een typische zettenvolgorde in de Colle Zukertort die ik op het bord had.” En na enkele verdere nauwkeurigheden, totaal atypisch voor de normaal gezien rustige en solide Lafosse, was de stelling in no time verloren. 1-0, een sterk herstel van Mastalerz.

Glen De Schampheleire, op weg naar de Belgische titel en genietend van het WK Snooker

Glen De Schampheleire zat met zijn hoofd vooral bij het wereldkampioenschap snooker en het feit dat de televisie in zijn verblijf geen BBC kon tonen. Maar na de opkikker die Mastalerz hem bezorgde, was de snookerfan opnieuw een en al concentratie voor zijn partij met Jean Herman. Een bijzonder technisch duel verscheen op het bord. “Deze stelling is bijzonder typisch voor iedere d4-speler die de modieuze boeken van Boris Avrukh heeft bestudeerd”, gaf commentator van dienst Roel Hamblok mee. “Wit zal altijd een subtiel voordeel hebben, meestal gebaseerd op het loperpaar.” Toch was het verloop van het middenspel alles behalve simpel. De Schampheleire koos inderdaad voor het loperpaar, maar had toch enkele praktische problemen waar hij mee af te rekenen had. Uiteindelijk moest de faoviret zelfs berusten in remise, wat gezien de toernooisituatie natuurlijk nog steeds een handig resultaat is.

Op de andere borden was het vooral voor de Zottegemnaars een prettige dag. Zowel David Roos als Wouter Ghyselen kegelden zonder veel problemen hun tegenstanders van het bord. Ook Stefan Beukema rammelde met de voeten van Martijn Maddens, die enkele serieuze fouten maakte en een zwaar toernooi tegemoet gaat.

In de open reeksen valt voorlopig de hegemonie van Francois Godart en Rein Verstraeten op. Verstraeten werkt sinds een jaar samen met Mher Hovhanisian en dat werpt zijn vruchten af. “Op het WK had ik Mher al mee als coach en sindsdien vind ik de samenwerking prima. Ik voel de vooruitgang”, aldus een tevreden Verstraeten. Hij toonde vandaag in de commentaarzaal zijn zege over Sander Hauglustaine. Met 4/4 en concurrentie die voorlopig steekjes laten vallen is hij sowieso de te kloppen man. Het zal echter wel afwachten zijn wat de eerste toppers brengen.

Rein Verstraeten staat met 4/4 alleen aan kop bij de -16

Bij de -14 heeft Lennert Lenaerts de favorietenrol van Ben Tuerlinckx aangevallen. Na een boeiende partij won Lenaerts, die onder de vleugels van Luc Winants eveneens grote stappen voorwaarts aan het zetten is, hét topduel en lijkt hij meer dan de vorige jaren klaar om voor de titel te gaan. Bij de -12 staat Samuel Vandeputte aan kop. Topfavoriet Nicola Capone moest eerder een remise toestaan en zal het onderlinge duel moeten winnen om Vandeputte voorbij te gaan.

Vanaf nu hebben we goed nieuws, want pgngoeroe en partijhoop in zware tijden Valery Maes heeft voor ons alles partijen van de 50 liveborden van elke ronde tot nu toe gepubliceerd op http://www.chesszone.be/bjk2011.rar. Onze welgemeende dank!

De stand na vier rondes:
1. De Schampheleire 3,5
2-5. Roos, Mastalerz, Herman, Lafosse 2,5
6-7. Beukema, Barbier 2
8-9. Van Cappellen, Ghyselen 1,5
10. Maddens 0

 1. Pé Cee
  Pé Cee19-04-2011

  Mogen we nog live partijen verwachten tijdens dit BK. Of is de internetpanne blijvend ?

 2. Pascal
  Pascal19-04-2011

  Zijn de uitslagen/standen van de verschillende reeksen ergens te raadplegen?

 3. Muggenzifter
  Muggenzifter19-04-2011

  “1. De Schampheleire 3,5
  2-5. Roos, Mastalerz, Herman, Lafosse 2,5
  6-7. Beukema, Barbier 2
  8-9. Van Cappellen, Ghyselen 1,5
  10. Maddens 0”

  lijkt mij de juiste uitslag ;-).

  Kom op Jonas, bijbenen!

 4. Goendi
  Goendi19-04-2011

  Leuk nieuwtje, Het Laatste Nieuws had vandaag voorpagina nieuws over het BJK! Of beter gezegd, een deelnemer er van 🙂 Aangename verrassing vind ik zo!

 5. Valery
  Valery19-04-2011

  op http://www.chesszone.be heb ik nu een button “Houffalize” geplaatst waaronder je
  86 partijen kunt downloaden (de overige zijn nog te bewerken)en waar het thuisfront kan bladeren in de PT-bestanden met paringen etc. Voor de spelers zelf verwijs ik naar de officiële site.

 6. Theo
  Theo19-04-2011

  Wat was het nieuws, Goendi?
  Ik ga echt geen gazet kopen, maar ben wel nieuwsgierig naar het schaaknieuws op de voorpagina?,!

 7. Goendi
  Goendi19-04-2011

  Echt nieuws is relatief uiteraard. Maar het ging over een deelnemer aan het BJK die net een hersenoperatie heeft gehad, en het stond toch maar mooi op de voorpagina 🙂 Of het allemaal zo verwonderlijk is en nieuwswaarde heeft, is een andere vraag.

 8. rik
  rik19-04-2011

  Valery,

  Van harte bedankt voor de button.
  Handig dat ik nu toch iets kan volgen van de kids

 9. Fideel
  Fideel20-04-2011

  Het feit dat mensen lezen dat er een BK voor jeugd is, is al beter dan niets, lijkt me :).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.