Stefan Beukema gooit het toernooi terug helemaal open

Herman“Horrible”, “Ik begrijp er niets van”, “Wat is daar gebeurd?”. Hét gespreksonderwerp van de vijfde ronde was de zelden geziene blunder van Jean Herman tegen Wouter Ghyselen. Een ‘mindblur’, maar wel een die Herman duur te staan kan komen.

Een bordje verder reageerde Jonas Van Cappellen enkele minuten eerder eveneens verrast toen Glen De Schampheleire hem een remiseaanbod deed. “Ik trok zijn arm er bijna af”, lachte de Humbeeknaar. En terwijl Martijn Maddens op knappe wijze zijn eerste punt bijeensprokkelde, was het pak weer volledig bij elkaar gebracht. Alles hing af van een cruciale zesde ronde, waarin De Schampheleire het moest opnemen tegen de herboren Stefan Beukema…

Jean Herman verliest aansluiting met De Schampheleire na monumentale blunder

Behalve het feit dat niemand eraan twijfelt(de) dat Glen De Schampheleire zijn eerste elitetitel zal halen – behalve Glen zelf waarschijnlijk, bescheiden als hij is – is het elitekampioenschap dit jaar bijzonder onvoorspelbaar. Niet alleen wat de resultaten betreft, maar ook wat het verloop van sommige partijen aangaat. De vijfde ronde bereikte wat dat betreft een ware climax.

Het begon in de partij tussen Stefan Beukema en David Roos, waar die laatste de vreemde keuze maakte om – in plaats van zijn traditionele Siciliaan – het Schliemanngambiet te spelen (1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 f5?!). Het beoogde verrassingseffect bleef echter helemaal uit omdat dit net een variant was Stefan Beukema zélf jaren had gespeeld. En meteen na de 14 zetjes theorie, die Beukema duidelijk goed beheerste, gaf de immer vrolijke David één zet later al de partij weg. 1-0 en 3/3 voor Beukema.

Jonas Van Cappellen: "Ik was totaal verrast door zijn remiseaanbod"

Ook stof voor discussie bij Van Cappellen-De Schampheleire. Van Cappellen had na het debacle van gisteren na 15 zetten amper 7 minuten over op zijn klok in een doodnormale stelling toen de toernooileider plots remise aanbood. “Ik had dit totaal niet verwacht. Ik trok zijn arm er bijna af”, reageerde Van Cappellen. “Ik zat na gisteren niet echt fris en had al heel veel tijd gebruikt, terwijl hij in die stelling gewoon zonder enig risico kan wachten tot ik een fout maak in tijdnood. Het verraste me dus dat hij dat niet eens probeerde, zeker omdat ik, als je het objectief bekijkt, mentaal en schaaktechnisch in mindere doen was.” De Schampheleire zelf verklaarde geen constructief plan te zien en dat hij zijn energie wilde sparen voor de zesde ronde. Het verblijf van de Zottegemnaren was immers opgeschrikt door een afgaand brandalarm om vier uur ’s nachts.

Maar hét moment van de vijfde ronde kwam er op het bord van Jean Herman en Wouter Ghyselen. Herman, die de eerste vier rondes een goede indruk maakte, werd getroffen door een totale zonsverduistering in de stelling die je hier bovenaan ziet. Ghyselen heeft net Pb4 gespeeld met de witte dame op c2, waarop Herman Lg2??? repliceerde. Na Pxc2 is de dame weg en de partij afgelopen. Verbazing alom bij toeschouwers en spelers. “C’était horrible”, zuchtte Herman. “Ik had gewoon niet gezien dat mijn dame in stond. Ik begrijp er echt niets van.”

En last but not least mogen we absoluut niet vergeten te vermelden dat Martijn Maddens zijn eerste zege binnenhaalde. “Ik moet toegeven dat de moed me in de schoenen was gezonken na de 0/4 en vooral door mijn zwakke spel. Ik heb dan ook remise aangeboden, maar hij wou doorspelen en tot mijn grote vreugde ging het steeds beter.” Jimmy Lafosse ziet zijn goede start met een 0/2 de mist in gaan.

Beukema offert De Schampheleire weg

Stefan Beukema doet het onmogelijke: na een 0/2 een 4/4 en mee op kop!

Wie dacht dat hij in ronde 5 al genoeg spektakel had gezien, kon zich tijdens de zesde ronde een tweede keer in de ogen wrijven. Niet alleen het dolle geoffer uit Roos-Lafosse trok de aandacht, maar vooral het topduel tussen De Schampheleire en Beukema lokte de toeschouwers naar de commentaarzaal.

De Schampheleire wilde zich tonen in een trendy variant van het koningsindisch (hij koos met wit voor de zogenaamde Bayonet attack) en al snel stond het bord in vuur en vlam. “Ik had de indruk dat ik echt goed stond, maar op een bepaald moment liepen er allerlei zaken mis. Ik weet niet wat mij bezielde”, probeerde een ontgoochelde De Schampheleire te evalueren wat er allemaal misgelopen was. De Zottegemnaar had iets te weinig aandacht besteed aan zijn koningsvleugel en kreeg een vliegende aanval op zijn nek. 0-1 en de stunt van het toernooi was een feit. Beukema won na zijn 0/2 àl zijn partijen en toont een sterk staaltje doorzettingsvermogen.

Dezelfde comeback valt Wouter Ghyselen te beurt, die met wit een knappe finish inzette tegen Xavier Mastalerz. Daardoor is het veld opnieuw compleet bij elkaar geschud. Dit is de stand na zes rondes:

1-2. De Schampheleire, Beukema 4
3-5. Ghyselen, Roos, Barbier 3,5
6. Herman, Mastalerz 3
7-8. Lafosse, Van Cappellen 2,5
9. Maddens 1

  1. Ruben
    Ruben20-04-2011

    David Roos heeft slechts 3 op 6.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.